Amikor sikítófrászt kapsz és összeomlasz egy erős parfümtől - üdv a szenzoros pokolban!

autizmus kibeszélő Asperger-szindróma érzékelés szenzoros integrációs zavar
Ez nem egyszerű hiszti: az érintettek rendkívül komoly reakciókat produkálhatnak az őket ért kellemetlen ingerekre, melyeket embertársaik általában probléma nélkül fel tudnak dolgozni.

Nemrég kezdett terjedni a TikTokon egy egyébként ősrégi trükköt bemutató videó: egy nő prezentálja, hogyan lehet kitágítani egy farmernadrágot, ha az túl szűk. Beáll a zuhany alá, magára engedi a meleg vizet, guggol néhányat, levéve hagyja megszáradni a ruhadarabot, majd felveszi.

Rengetegen örültek a kreatív felhasználó jótanácsának, ám többen is megjegyezték, hogy „Ez aztán a szenzoros pokol!" – utalva arra, hogy egyesek rendkívül kellemetlennek találják, ha vizes ruha van rajtuk, pláne, ha az vastag és merev, mint a farmer.

@its_abby_abigail NOW THEY’RE SITTING JEANS!!!!!! Size 8 = Size 12. #tiktoktaughtme♬ original sound - ojccccc

Kíváncsi voltam, mit takar pontosan az angolul sensory hellnek nevezett fogalom. Néhány percnyi google-özés után megtudtam, hogy ez a jelenség elsősorban az autista spektrum, illetve a szenzoros feldolgozási vagy integrációs zavar által érintett egyének körében fordul elő leggyakrabban. A szenzoros túlterheltséget átélő illető képtelen normálisan feldolgozni az érzékeit ért hatásokat – hangokat, látványokat, bőrérzeteket, szagokat –, ez pedig intenzív tüneteket és szokatlan viselkedést eredményez.

Tovább kutakodva rábukkantam olyan forrásokra is, melyek rávilágítottak, hogy nem csak az autisták tapasztalhatják meg a szenzoros túlterheltséget. Gyakorlatilag bárkinél jelentkezhet ez a különös állapot, melyet a spektrum képviselői és a nem autisták eltérő módon kezelnek.

Ha minden igaz – a korábbi pszichológiai szakvéleményeim alapján – nem vagyok autista, sem aspergeres, viszont én is rendszeresen tapasztalom, hogy egyes, mások számára teljes mértékben tolerálható ingereket képtelen vagyok elviselni. Amikor ilyenekkel szembesülök, nem tudok az adott helyszínen megmaradni, a reakcióm pedig gyakorta a hisztériáig fajul.

Forrás: Shutterstock

Pár példa: a dohányfüstöt akár nagy távolságból is megérzem és képtelen vagyok belélegezni az azzal szennyezett levegőt. A ruhámba vagy egy zsepibe temetem az orromat – régen, amikor még BKV-val jártam, maszkot hordtam a szagok kiszűrése végett, pedig a COVID akkor még „tervben sem volt" –, illetve minél gyorsabban igyekszem eltűnni a helyszínről.

Ugyanígy hat rám a legtöbb parfüm vagy aeroszolos dezodor: úgy érzem, megfojtanak, az agyam leáll, a gyomrom felfordul, képtelen vagyok koncentrálni, dolgozni, egyszerűen elvesztem önmagamat.

Kíváncsi voltam, mások, akik hasonlóan érzékenyek, esetleg diagnosztizált autisták, hogyan élik meg a számukra kellemetlen impulzusokat és főképp, hogy melyek ezek. Rendkívül meglepő válaszokba botlottam.

Van, aki azt nem bírja elviselni, hogy fürdésnél vizes lesz a teste és az arca, míg mást a fésülködés, illetve a körömvágás akaszt ki.

Egyesek képtelenek a tampon- vagy kehelyhasználatra, míg egy lány elmesélte, hogy egyszer majdnem pánikrohamot kapott, csak mert nem tudta azonnal kikapcsolni a melltartóját, holott az borzasztóan szorította őt.

A 21andsensory című blog szerzője, Emily megosztotta az olvasóival azokat az – átlagemberek számára legfeljebb enyhe kellemetlenséget okozó, vagy egyenesen kizárható – élményeket, melyeket ő és hasonló cipőben járó társai rendkívül nehezen tolerálnak. A lista nem teljes, de mindenképp érdekfeszítő:

  • varrás és címkék a ruhán belül
  • váratlan, erős zajok az utcán (motorok, szirénák, dudák)
  • zümmögő, vibráló elektromos eszközök
  • a kabát alá gyűrődő ruhaujj
  • ha valaki kéretlenül megérinti őket beszélgetés közben
  • harsány, színes üzletek, osztálytermek vagy irodák
  • a kedvenc, jól bevált ruháik tönkremennek – ilyenkor igyekeznek beszerezni ugyanazt a modellt és méretet, ami sokszor bonyolultnak bizonyul
  • a főzés közben terjengő szagok és az állandóan maszatossá váló kezek
  • a számukra – állagukat, ízüket és a közérzetre gyakorolt hatásukat tekintve – biztonságosan fogyasztható ételek elérhetetlensége miatt való aggódás

Ahogy Emily és más társai is előrebocsátják: lehet, hogy ezek az impulzusok egy „normálisan" működő egyént egyáltalán nem zavarnak. Ám ettől még az autizmussal, szenzoros integrációs zavarral, ADHD-val, PTSD-vel, vagy akár csak nagy fokú kimerültséggel, szorongással élő emberek számára valóban pokolinak hathatnak.

Érdemes tudni, hogy a kellemetlen szenzoros élmények hatására produkált reakciókat az érintettek nem, vagy csak korlátozottan tudják irányítani, befolyásolni. Emily épp ezért kéri olvasóit, hogy ha ilyesmit tapasztalnak a környezetükben, próbálják támogatni a szenvedő felet és ne vádolják azzal, hogy túlreagálja a dolgokat, mert biztos, hogy azzal csak rontanak a helyzeten.

Te megtapasztaltad már az úgynevezett szenzoros poklot?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.