nyaralás nők kibeszélő önvédelem utazás tippek
Sokan meglepődnek, amikor egymagában vakációzó hölggyel találkoznak és rögtön kérdések kezdenek cikázni a fejükben: „Ennyire nincsenek barátai?" „Elvált és így próbálja begyógyítani a lelki sebeit?" „Szociopata, vagy mi baja lehet?"

Amikor először vágtam neki a nagyvilágnak egyedül, engem is megbámultak a pályaudvarokon: fiatal, törékeny nő hatalmas csomagokkal, elszántsággal és kalandvággyal a szemében – vagy épp azt nézték, miért festek úgy, mint valami nyaraló Barbie és miért nincs ott Ken, hogy cipelje a telepakolt rózsaszín sporttáskámat. Nem nagyon érdekelt, inkább azon fáradoztam, hogy kiismerjem magam a környéken és elérjem a csatlakozásomat.

Az évek során szereztem némi rutint az önálló utazás terén, ezért szeretnék megosztani pár tippet annak érdekében, hogy a te szólóutazásod is tökéletesen sikerüljön.

Figyelj oda a szálláshelyek értékeléseire!

Ha nem egy ismerősödnél húzod meg magad, mindenképp nézz utána alaposan az adott szállónak, illetve olvass el róla több online véleményt! Egyszer követtem el azt a hibát, hogy egy új, még nem értékelt, de a kis méretű képek alapján egész kedves apartmant foglaltam le – soha többet! Természetesen semmi nem olyan volt élőben, mint a fotókon, dohos szag terjengett, a tűzhely nem működött, az ágy pedig olyan kemény volt, hogy annyi erővel a szobát borító második világháborús linóleumon is aludhattam volna.

Digitalizáld a személyes irataidat!

Fotózd le mindegyiket mindkét oldalról, majd töltsd fel a képeket valamelyik online tárhelyedre! Ha ne adj' isten, a telefonodnak vagy a pénztárcádnak nyoma veszne, bármilyen számítógépről vagy laptopról el tudod érni az okmányaidat, így gördülékenyebbé válhat a rendőrségi ügyintézés is.

Forrás: Shutterstock

Próbálj elvegyülni a helyiek között!

Lehetőleg ne ordítson rólad, hogy turista vagy, hiszen így könnyebben válhatsz csalók, erőszaktevők és más bűnözők prédájává! Informálódj előre, hogy milyen ruházatot illik viselni az adott településen nyilvános helyeken, ne kelts feltűnést a külsőddel!

Fizess okosan!

A legjobb, ha már indulás előtt gondoskodsz arról, hogy mindig legyen nálad elegendő a célország valutájából, hiszen ha ott intézed el a készpénzfelvételt, súlyos összegekkel húzhatnak le. Ugyanezen okból kifolyólag bárhol fizetsz kártyával külföldön, kérd meg az illetékest, hogy ne forintban, hanem a helyi pénznemben üsse be az összeget, illetve ellenőrizd, hogy nem előre beállítva nyújtja-e oda a terminált pl. étteremben!

Védd magad!

Mindig légy éber és figyeld a környezeted minden rezdülését! Akár a szemed sarkából is észreveheted, ha valaki gyanúsan mímeli a te járási sebességedet vagy egy autó épp melletted lassít le. Ilyenkor, ha lehet, térj be egy üzletbe vagy siess jól kivilágított, frekventált helyre!

Amennyiben nem tudod megoldani, hogy gáz- vagy paprikasprayt és/vagy bármilyen önvédelmi eszközt vihess magaddal, legalább egy utazós kiszerelésű hajlakk vagy dezodor legyen nálad – az is tud csípni és annyi időre össze is zavarja támadódat, amíg kereket oldasz. Végső esetben ordíts, ahogy a torkodon kifér! Meglepő, de az illetőnek gyakran már ettől is inába száll a bátorsága és felhagy a zaklatással.

Mondd el az otthoniaknak, merre jársz!

Már az utazás előtt szólj a terveidről megbízható családtagjaidnak, ismerőseidnek! Érdemes egy online elérhető térképen pin formájában megosztani legalább a szálláshelyed lokációját ezekkel a személyekkel, hogy probléma esetén ne kelljen hosszan keresgélniük a pontos címet.

Szoktál egyedül külföldre utazni?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.