tolerancia megjelenés kibeszélő elfogadás külső bántalmazás stílus
Soha nem értettem azt az embertípust, amelyik képes beleállni valakibe csupán a megjelenése miatt. Az ilyennek nincs jobb dolga?!

Általános iskolás korom óta szerettem kísérletezni a különféle öltözködési stílusokkal és ez a jellemvonás csak erősödött bennem, miután felvettek az ország egyik legismertebb művészeti szakközépiskolájába. Ott végre otthon éreztem magam, hiszen a közös érdeklődési kör mellett a külsőségek tekintetében sem lógtam ki a többiek közül.

A megjelenésemet soha nem lehetett egyféle stílusba kategorizálni; magamra húztam mindent, amivel azonosulni tudtam, így sokszor igencsak eklektikusra sikeredtek az outfitjeim. Mindig imádtam bolondozni, tehát nem érdekelt különösképpen, ha kinevettek vagy furcsán néztek rám – én jól éreztem magam a bőrömben és csak ez számított.

Néha azonban – legalábbis a környezetem visszajelzései alapján – túllőhettem a célon, ugyanis előfordult, hogy a tömegközlekedésen kerültem konfliktushelyzetekbe pusztán a külsőm miatt. Nem viseltem önkényuralmi jelképeket, nem voltam pandának sminkelve, senkire nem néztem csúnyán, nem löktem fel embereket, csupán zenét hallgattam és közben telefonoztam, olvastam valamit, vagy egyszerűen csak agyaltam az élet dolgain.

Forrás: Shutterstock

Volt, hogy konkrétan odajöttek hozzám korombeli lányok és piszkálni, gúnyolni kezdtek, sőt, arra is volt példa, hogy megütöttek egy ilyen szituáció során. Épp akkor egyébként frissen volt operálva a karom egy csonttörés után, tehát megvédeni sem tudtam magam, mivel nem akartam, hogy felszakadjanak a varrataim. Mondanom sem kell,

a busz utazóközönsége, mely nagyrészt felnőtt férfiakból állt, rezzenéstelen arccal nézte végig a jelenetet és a sofőr sem foglalkozott azzal, hogy mi történik a járművén, pedig közvetlenül mögötte zajlottak az események.

Sokszor vágyakozva gondoltam arra, milyen jó életük van a hozzám hasonló „furáknak" egyes országokban. Külföldön már akkoriban – a kétezres évek elején – is toleránsabbak voltak azokkal szemben, akiknek fontos volt, hogy a különleges stílusuk által is kifejezzék önmagukat. Nem értettem azt a mérhetetlen agressziót és elutasítást, mellyel egyesek a magunkfajtákhoz viszonyultak.

Persze az évek során letisztultam és sokat változott a megjelenésem – végül már úgy néztem ki, mint bármelyik másik kortársam, leszámítva egy-egy bohókás kiegészítőt, melyek legalább nyomokban emlékeztettek a régi énemre.

Már nem haragszom senkire azokért, amik velem történtek, csak szomorúnak tartom, hogy a mai napig rengeteg excentrikus stílusú sorstársam szenved el atrocitásokat, csak mert önmagát adja. Értem én, hogy egy bizonyos intelligenciaszint alatt gyakorlatilag lehetetlen elfogadni a másságot és az illető azért válik agresszívvá, mert evolúciós ösztönei vezérlik.

Ez azonban nem vigasztal például egy olyan fiatalt, akit kivet magából a primitív ösztönlényekből álló környezete, csak mert unalmasnak találja a konformista öltözködést. Az „mindegy", hogy egyébként tehetséges, jószívű, rendszeresen segít a rászorulókon vagy épp emberéletek mentésére tette fel az életét – "Há'hogynézmá'ki?"

Az ilyen kritikus hozzáállású egyéneknek kívánom, hogy egyszer egy agyontetovált, piercinges, színes hajú vagy bármilyen más módon kitűnő egyén mentse meg az életüket, vagy akár egy szerettükét. Csak szeretném látni az értetlenséget és a döbbenetet a szemükben, mikor ráébrednek, hogy a külső csak a jéghegy csúcsa az emberi életek komplex tengerében.

Téged piszkáltak már a külsőd miatt?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.