magazin apa kibeszélő kabát karácsony örökség varázskabát szülők
Ott álltam a kasszánál, lassan, szinte gépiesen lépkedtem előre, miközben mellettem hol felgyorsulva, hol megállva haladt előre a szalagon a bevásárlás. Mióta apa adósságai a nyakamba szakadtak és nekem kell fizetni a megörökölt hitelt, azóta hónapról hónapra élek. Korábban se volt rózsás a helyzet, de legalább futotta erre-arra, kondibérletre meg mozijegyre, de ma nagyon össze kell húznom a nadrágszíjat.

Egyedülállóként eleve nehéz boldogulni, főleg ha az ember nyakába szakad a sz*r, mert ezt nem lehet másképp, főleg nem finoman megfogalmazni. Amíg apó – így becéztük anyával édesapát – élt, addig segítettem, kiegészítettem a nyugdíját, igyekeztem figyelni arra, hogy semmiben se szenvedjen hiányt. Nem minden héten jutottam el hozzá, de amikor a lakásán voltam, akkor se telefon, se semmi nem terelhette el a figyelmemet, csakis rá összpontosítottam.

A baj villámcsapásként ért. Apó nem volt beteg, még rengeteg szép év állt volna előtte, a szíve azonban egyik délután, egy napos novemberi hétvégén megállt. Elfáradhatott és úgy döntött, nem ketyeg tovább. Az orvos azt mondta, hogy nem szenvedett, hogy valamikor ebéd után, a szundi közben érhette a halál. Békésen távozott, mellkasán feküdt a kinyitott rejtvényújság, a földön mellette pedig ott volt a ceruzája, mert először úgy szerette kitölteni a feladványt, hogy ha kellett, tudjon benne javítani. Csak a végén tisztázta le tollal... Nos, vannak berögződések, melyek sosem kopnak ki.

Nem sokkal anya után apó is itt hagyott, én pedig árva lettem. Fura ezt kimondani, hiszen közel a negyvenhez már nem árva az ember, mármint nem a klasszikus értelemben, de mégis igaz, hiszen egyik szülőm sem él már. Annyira friss az anya halála okozta seb, hogy édesapa elvesztését még fel sem fogtam, várom a pillanatot, hogy mikor robban ki belőlem minden érzelem, és csak reménykedni tudok, hogy nem az utcán, a buszon vagy... Jézus! Csak ne itt a boltban történjen meg!

Forrás: Shutterstock

Iszonyúan fáradt vagyok. Rengeteg a munka és muszáj vagyok bevállalni plusz órákat, hogy pár ezerrel, de több legyen a fizetésem. Nem hagyhatom, hogy minden hónapban lenullázódjak, mert már így is gyomorgörcsöm van a pénztelenségtől, attól, hogy kilátástalannak tűnik a helyzet és hogy szabályosan egyedül vagyok. Anya és apa is egyke volt, nincs rokon, akire számíthatnék. Miközben a barátok és ismerősök nagyszülei mind hatalmas családban nőttek fel, nálam mindkét szülő egyedüli gyermek. Nem tudom, hogy alakult így, sosem firtattam és ők sem hozták szóba a témát.

Mindenesetre nem húzom tovább: nincs kire támaszkodjak anyagilag, a barátoktól pedig nem is várhatom, hogy havonta vagy akár egy nagyobb összeggel támogassanak. Nem leszek senkinek sem adósa! Hitel? Szóba sem jöhet! Örülök, hogy a diákhitelt sikerült visszafizetni, én még egyszer nem akarok a kamatok és törlesztők miatt stresszelni, inkább forintra kiszámolok minden kiadást, lemondok az élvezeti cikkekről, a szórakozásról és túlórázom, de adósságot, még egyet? Soha!

Elég nekem mindaz, amit megörököltem, és ami miatt most itt állok a kasszánál azzal a pár termékkel, amit a héten megengedhetek magamnak. Hogy mire elég az előre leosztott heti 15 ezer? Semmire, mégis ennyiből kell megoldanom, mert ennyi marad a hitel törlesztője után. Választhattam volna, hogy nem kérem apó örökségét, és akkor az adósságát sem kell rendeznem, de nem tudtam lemondani a hagyatékáról. A megannyi emlékről, melyeket a bútorokba, ruhákba és abba a karórába konzervált az idő, mely mióta az eszemet tudom, ott lötyögött a csuklóján.

Kötődöm hozzá, nem is hittem, hogy ennyire. Most is az ő kabátja van rajtam, ez volt az első dolog, amit magamhoz vettem, amikor kipakoltuk a lakását, azt a csöpp albérletet, amelybe élete alkonyán kényszerült költözni.

Lassan két hete, hogy a kabátjában járok, így olyan, mintha átölelne, mert érzem az arcszeszének fás, igazán férfias illatát és a dohányfüstöt, melyet az évek alatt szívott magába a bőr, hiába nem gyújtott rá már egy ideje.

Én következem. A kasszás láthatóan fáradtabb, mint én, köszönünk egymásnak, de sajnos nem sikerül mosolyt erőltetnem az arcomra, csak arra koncentrálok, hogy ne itt, ne ebben a boltban törjek apró darabokra. Amikor meghallom a végösszeget, és érintem a kártyámat a terminálhoz, furcsa csippanás szakítja át az emlékezés szövetét.

"Elutasította" – mondja a pénztáros, én pedig kérem, hogy próbáljuk újra, hiszen lennie kell rajta, kiszámoltam. Azzal viszont nem kalkuláltam, hogy az éves kártyadíjat pont november utolsó napján, pár nappal a fizu előtt vonják le, de erre nem ott, hanem csak utólag jöttem rá...

Szinte megsemmisültem, amikor a pénztárcámért nyúltam, ahova egy kis rekeszbe eldugtam egy húszezrest, hogy vész esetén is legyen nálam valami. A tárcámat azonban nem találtam a farzsebemben. Se elől, se az oldalsóban, és éreztem, ahogy eluralkodik rajtam a pánik. A sor mögöttem egyre hosszabb és hangosabb lett, égette a hátamat a többi vásárló türelmetlen tekintete, miközben tudtam, hogy nem hagyhatom itt a kajákat, mert ma sem ettem még semmit.

Végigtapogattam mindent és ekkor benyúltam apó kabátzsebébe, ahol valami idegen anyagot tapintottak az ujjaim. Kihúztam a kezem, benne egy összegyűrt tízessel, amelyről biztosan tudtam, hogy nem az enyém. A kasszás észrevétlenül húzta ki a kezemből a papírpénzt, nem is tudom, hogy pakoltam el a táskába, de csak kint, a hideg, csípős esti levegőn tértem magamhoz. Gyorsan a bolt sarkához szaladtam, és épp csak befordultam, nekivetettem a hátamat a falnak, de már megállíthatatlanul peregtek a könnyek az arcomon.

Rajtad is segített már valaki a "túlvilágról"?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.