Ne igyál, szüljél! A WHO alkoholtilalmat rendelne el a termékeny nők körében?

Azt hittem, rosszul látok, amikor a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet egyik új ajánlásával kapcsolatos cikkbe botlottam bele. Kétszer is elolvastam, mert egyszerűen képtelen voltam felfogni, hogy egy hivatalos szerv kiadhat egy ilyen nyilatkozatot.

A WHO nemrég állította össze a 2022-től 2030-ig tartó alkoholstratégiáját, aminek egyik sarkalatos és igencsak vitatott pontja, hogy a szervezet azt javasolja, a fogamzóképes korban lévő nők egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt.
Bevallom, az olvasottak nem kicsit vágtak mellbe, így gyorsan rá is kerestem a neten. Nagyon szerettem volna megnézni az eredeti állásfoglalást, hátha csak valami félreértésről van szó, ám a WHO hivatalos közleményére nem leltem rá, ennek ellenére számos gondolat született meg bennem a témával kapcsolatban.

Pontosan miről is beszélünk?

Ha a hír igaz, akkor a világszervezet azt javasolja, hogy a nők nagyjából 14 és 50 éves koruk között egyáltalán ne fogyasszanak alkoholt. Tessék? Először is, a „fogamzóképes kor" igen hosszú idő, voltaképpen a felnőtt lét nagyobb része. Oké, itthon 18 év alatt hivatalosan egyébként sem fogyaszthat alkoholt se férfi, se nő, tehát őket vegyük is ki a körből, ám akkor is, a 18 és 50 év közötti nőket totális absztinenciára felszólítani több mint abszurd. Másodszor: miért gondolja úgy a WHO, hogy ha valaki fogamzóképes, az biztosan azonnal meg is szeretne termékenyülni?És abban biztos vagyok, hogy a termékenység hosszú évei alatt, a többségünk nem kíván folyamatosan várandós lenni. Ez kérem már nem a középkor... A nők nagy része megelégszik, egy, kettő, három gyermekkel – nem akarunk mi állandóan szülni, amíg a testünk képes rá. Arról nem is beszélve, hogy ha az alkoholt megvonná a WHO a termékeny nőktől, akkor innen már csak egy ugrás az öncélú szex elítélése... Remélem, nem az lesz a következő megnyilvánulásuk, hogy az erényes nők csak akkor létesítenek szaxuális kapcsolatot, ha annak az utódnemzés a célja...

Forrás: Shutterstock

 

Értem, értem, csak fel nem foghatom!

Értem én, hogy az alkoholfogyasztás elharapózott és ennek valahogyan gátat kell szabni. Értem azt is, hogy a magzatnak nem tesz jót, ha az édesanya nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt – nem, nem a napi egy pohár vörösborra gondolok.Értek én mindent, csak azt nem, hogy a WHO – ha valóban ilyen kijelentést tett, akkor – miért csak a társadalom felét szeretné megóvni az alkoholizálástól. Nyugodtan védjék meg a férfiakat is. Nem kell itt különbséget tenni a nemek között!

Egyetértek azzal, hogy azok a párok, akik babát szeretnének, éljenek egészségesen: mozogjanak rendszeresen, táplálkozzanak kiegyensúlyozottan, ne dohányozzanak és ne igyanak. De ne csak a pár női tagjára vonatkozzanak az intelmek, hanem a férfiak is! Nem csupán szolidaritásból, hanem azért is, mert az alkoholfogyasztás csökkenti a spermiumok mennyiségét, sőt a minőségüket is rontja. Tehát teljesen felesleges külön nőkről és férfiakról beszélni, ugyanis a fogantatás sikeressége és a magzat egészsége nem egyedül a nő felelőssége.

Ráadásul mi van azokkal, akik épp nem készülnek az anyaságra, vagy akik mondjuk egy betegség miatt nem is lehetnek soha édesanyák...? Azoknak – és úgy általában mindenkinek - engedtessék már meg, - még, ha nőnek is születtek -, hogy maguk döntsék el,koccintanak-e a születésnapjukon egy pohár pezsgővel vagy elkortyolnak-e néhány koktélt egy barátokkal elköltött vacsora alatt. Hiszen a termékenység nem egyenlő azzal, hogy a terhesség lehetősége állandóan ott lebeg a fejünk felett, mint Damoklész kardja, ami bármikor lesújthat ránk! Létezik tervezés és védekezés is, így ha ez az ajánlás igaz, akkor én csak annyit üzennék a WHO-nak, hogy tessék felébredni, mert ez itt a XXI. század és nem kérünk az ilyen szexista, diszkriminatív és Gileádra hajazó irányelvekből!

Ha tetszett a cikk, lehet hogy ez az írás is érdekelne: Emelem kalapom az egyedülálló anyák előtt

 

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek