Nem ír, nem olvas, nem gondolkodik: Gileádban a nő szülésre való

A nő dolga a szülés. Semmi más. Ha nem tud szülni, szerzünk egy szolgálólányt és azt - a feleség közbenjárásával - megerőszakoljuk minden hónapban, amíg meg nem fogan. Aztán továbbadjuk, egy másik férfinek - mint egy tenyészállatot –, hogy a Föld újra benépesülhessen. Őrület? Pedig Gileádban ilyen az élet.

Kevés olyan sorozat van, amely igazán szíven talál. Akadnak izgalmasak, viccesek, meghatóak, romantikusak, szeretem is őket, de A szolgálólány meséje az a típus, amelyet nézve felforr a vérem. A sorozat alapja Margaret Atwood regénye, amely a '80-as évek közepén látott napvilágot, tehát nem egy mai darab, mégis majdnem harminc év távlatából is – a sorozat első évada 2017-ben debütált – hatalmas érdeklődés övezi.

Gileád

Gileádban, amely ironikus módon köztársaságnak hívja magát, kemény diktatúra uralkodik. A demokrácia csírája sem található meg a volt Amerika területén létrejött államban. A nők másodrendű polgárok, alávetettek: nincs szavuk, nincs tulajdonuk, nem végezhetnek jelentős munkát, még az írás és olvasás is tilos a számukra. Az egyetlen feladatuk a gyerekszülés. Igen ám, de a Föld haldoklik a természeti katasztrófáknak és sugárszennyezésnek köszönhetően, a nők többségepedigterméketlenné vált, így nem is olyan egyszerű ez a küldetés. Mivel az emberi populáció száma vészesen csökken, minden állam legfőbb célja a népszaporulat növelése. Erre Gileád módszere a fundamentalista, vallási alapú diktatúra és egy újfajta társadalom, amelynek kiemelt, ugyanakkor leginkább megkínzott, szereplői a szolgálólányok. A szolgálólányok azok a termékeny nők, akik még képesek gyermeket szülni...

Forrás: Hulu

Az Ószövetségből egy disztópikus jövőbe

A szolgálólányok rendszerét a Biblia történetei hívták életre, hiszen ott több alkalommal is olvasható, hogy a meddő feleség a férjének adja a szolgálóját, hogy az szüljön gyermeket neki. Ezt veszi alapul Gileád is, amikor begyűjti és átnevelőtáborokba kiképzi a bűnös (abortuszon átesett, elvált, házasságtörő, meleg), de termékeny nőket, mielőtt kiutalná őket a kasztrendszer csúcsán elhelyezkedő társadalmi elitnek. A szolgálólány legfőbb feladata, hogy megfoganjon urától, mindezt a feleség beleegyezésével, sőt aktív közbejárásával. Minden hónap meghatározott időszakában a szolgálólánynak rituálisan meg kell tisztálkodnia, majd az ura hálószobájában várakoznia, hogy a férj és a feleség megérkezzen. Ezt követően, a feleség segédletével, a férj megerőszakolja a szolgálólányt, s ez addig ismétlődik hónapról hónapra, amíg teherbe nem esik. Ha ez megtörténik, kihordja és megszüli a gyermeket, aki mellett csak addig maradhat, ameddig szoptatja. Majd egy új házba kerül, ahol minden kezdődik előröl.

Hátborzongató jövőkép a múlt és a jelen elemeivel

A sorozatot nézve egy hátborzongató, alternatív jövő képe tárul elénk. Gépfegyveres őrök az utcán, akik a legkisebb kihágást is megtorolják. Piros ruhás, fityulás szolgálólányok, akik a fejüket lehajtva, párban sietnek a dolgukra. Durva női kápók, akik gumibottal és sokkolóval szereznek érvényt az akaratuknak. A háztartást vezető „Martha"-k, akikről sosem lehet tudni, hogy a rendszer szolgái vagy éppen ellenállók. A Falra felkötött lázadók, radioaktív hulladékot lapátoló bűnösök, kényszerházasságok, kivégzések és mérhetetlen igazságtalanság, megaláztatás, szenvedés. Gileád az a hely, ahol az engedetlen szolgálólányt megvakíthatják, megcsonkíthatják, de ahol voltaképpen senki sincs biztonságban, még a politikai elit tagjai sem.

A sorozat felkavaró és figyelemfelkeltő, s bár egy elképzelt jövőben játszódik, számos eleme egyes társadalmakban ma is felfedezhető. A nők alárendelt helyzete, a nyílt diktatúra, a vallási fanatizmus, az ideológiák félremagyarázása. Atwood könyve messze megelőzte a korát és olyan politikai, társadalmi, erkölcsi kérdéseket feszeget, amelyek a XXI. században is aktuálisak. Én már nagyon várom a 4. évadot, amely április 28-án illetve itthon 29-én debütál.

Nyitókép: Hulu

    Ezt olvastad már?