sorozat kibeszélő szolgálólány magazin
A nő dolga a szülés. Semmi más. Ha nem tud szülni, szerzünk egy szolgálólányt és azt - a feleség közbenjárásával - megerőszakoljuk minden hónapban, amíg meg nem fogan. Aztán továbbadjuk, egy másik férfinek - mint egy tenyészállatot –, hogy a Föld újra benépesülhessen. Őrület? Pedig Gileádban ilyen az élet.

Kevés olyan sorozat van, amely igazán szíven talál. Akadnak izgalmasak, viccesek, meghatóak, romantikusak, szeretem is őket, de A szolgálólány meséje az a típus, amelyet nézve felforr a vérem.

A sorozat alapja Margaret Atwood regénye,

amely a '80-as évek közepén látott napvilágot, tehát nem egy mai darab, mégis majdnem harminc év távlatából is – a sorozat első évada 2017-ben debütált – hatalmas érdeklődés övezi.

Gileád

Gileádban, amely ironikus módon köztársaságnak hívja magát, kemény diktatúra uralkodik. A demokrácia csírája sem található meg a volt Amerika területén létrejött államban. A nők másodrendű polgárok, alávetettek: nincs szavuk, nincs tulajdonuk, nem végezhetnek jelentős munkát, még az írás és olvasás is tilos a számukra. Az egyetlen feladatuk a gyerekszülés. Igen ám, de a Föld haldoklik a természeti katasztrófáknak és sugárszennyezésnek köszönhetően, a nők többségepedigterméketlenné vált, így nem is olyan egyszerű ez a küldetés. Mivel az emberi populáció száma vészesen csökken, minden állam legfőbb célja a népszaporulat növelése. Erre Gileád módszere a fundamentalista, vallási alapú diktatúra és egy újfajta társadalom, amelynek kiemelt, ugyanakkor leginkább megkínzott, szereplői a szolgálólányok.

A szolgálólányok azok a termékeny nők, akik még képesek gyermeket szülni...

Forrás: Hulu

Az Ószövetségből egy disztópikus jövőbe

A szolgálólányok rendszerét a Biblia történetei hívták életre, hiszen ott több alkalommal is olvasható, hogy a meddő feleség a férjének adja a szolgálóját, hogy az szüljön gyermeket neki. Ezt veszi alapul Gileád is, amikor begyűjti és átnevelőtáborokban kiképzi a bűnös (abortuszon átesett, elvált, házasságtörő, meleg), de termékeny nőket, mielőtt kiutalná őket a kasztrendszer csúcsán elhelyezkedő társadalmi elitnek. A szolgálólány legfőbb feladata, hogy megfoganjon urától, mindezt a feleség beleegyezésével, sőt aktív közbejárásával. Minden hónap meghatározott időszakában a szolgálólánynak rituálisan meg kell tisztálkodnia, majd az ura hálószobájában várakoznia, hogy a férj és a feleség megérkezzen. Ezt követően,

a feleség segédletével, a férj megerőszakolja a szolgálólányt, s ez addig ismétlődik hónapról hónapra, amíg teherbe nem esik.

Ha ez megtörténik, kihordja és megszüli a gyermeket, aki mellett csak addig maradhat, ameddig szoptatja. Majd egy új házba kerül, ahol minden kezdődik előröl.

Hátborzongató jövőkép a múlt és a jelen elemeivel

A sorozatot nézve egy hátborzongató, alternatív jövő képe tárul elénk. Gépfegyveres őrök az utcán, akik a legkisebb kihágást is megtorolják. Piros ruhás, fityulás szolgálólányok, akik a fejüket lehajtva, párban sietnek a dolgukra. Durva női kápók, akik gumibottal és sokkolóval szereznek érvényt az akaratuknak. A háztartást vezető „Martha"-k, akikről sosem lehet tudni, hogy a rendszer szolgái vagy éppen ellenállók. A Falra felkötött lázadók, radioaktív hulladékot lapátoló bűnösök, kényszerházasságok, kivégzések és mérhetetlen igazságtalanság, megaláztatás, szenvedés.

Gileád az a hely, ahol az engedetlen szolgálólányt megvakíthatják, megcsonkíthatják, de ahol voltaképpen senki sincs biztonságban, még a politikai elit tagjai sem.

A sorozat felkavaró és figyelemfelkeltő, s bár egy elképzelt jövőben játszódik, számos eleme egyes társadalmakban ma is felfedezhető. A nők alárendelt helyzete, a nyílt diktatúra, a vallási fanatizmus, az ideológiák félremagyarázása. Atwood könyve messze megelőzte a korát és olyan politikai, társadalmi, erkölcsi kérdéseket feszeget, amelyek a XXI. században is aktuálisak. Én már nagyon várom a 4. évadot, amely április 28-án illetve itthon 29-én debütál.

Nyitókép: Hulu

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.