magazin kibeszélő Ivanova Daniela megfelelési kényszer önbecsülés érték megfelelés kiemelkedő tehetség
A legnagyobb gát az életemben a belém kódolt, kiirthatatlan megfelelési kényszer. Gyermekkoromtól kezdve az ömlik a környezetemből, hogy ki jobb vagy rosszabb a másiknál, így elég hamar ráébredtem: a társadalom mozgatórugója nem más, mint a folyamatos összehasonlítgatás.

Ki a gazdagabb, a csinosabb, az okosabb, a tehetségesebb? Hiszen erről szól az összes tehetségkutató és szépségverseny, nem? Arról, hogy ki a legjobb! Az iskolában ugyan megtanítják a prímtényezős felbontást és a szinusztételt, ám, hogy hogyan fogadd el önmagad a hibáiddal együtt...? Nos, azt nem tanítja meg senki.

A hiányosságaid - csúnyábban kifejezve fogyatékosságaid - pedig örökös kompenzációra kényszerítenek.

  • "Ha már kövér vagy, tanulj jól!"
  • "Ha buta vagy, legalább legyél dögös!"
  • "Ha kisebbségi/szegény/duci vagy, légy kiemelkedően tehetséges valamiben!"
  • "Ha nő vagy, dolgozz keményebben, mint mások!"

Mert csak így válhatsz a társadalom teljes értékű tagjává. De mégis, milyen hozzáállás ez? Hiszen egyikünk sem tökéletes.

Van egy kialakított norma, amibe illeszkednünk "kéne"(?), bár fogalmunk sincs róla, pontosan ki és mikor hozta ezeket a szabályokat. Például arról, hogy a 90-60-90 konfekcióméret az ideális. Nem tudjuk, hogy ki szerint "hibás" egy testi sérüléssel élő ember, vagy ki szerint nem ízléses a molett testalkat.

Mondjuk, engem nem is érdekel, mert tudom: ezerfélék vagyunk, és mindannyiunk számára van hely ezen a bolygón. Bár sablonosnak hangzik, de nemcsak a szépség, hanem minden relatív. Mindenki mindent más perspektívából lát.

Forrás: Shutterstock

Szóval, te, aki most olvasod e sorokat: nem, nem kell jobban tanulnod az iskolában, csak azért, mert szerényebben élsz az átlagnál! Magadhoz mérten kell jól tanulnod, mert a maximumot szeretnéd kihozni magadból. Neked pedig, kedves duci olvasóm, egyáltalán nem kell rosszul érezned magad a bőrödben, amiért nem illesz bele a "tömegbe"!

A mai világban már lehetsz akár modell is, nem kell egy irodai asztal mögött meghúznod magad! Te, aki kerekesszékes, látássérült vagy értelmileg akadályozott vagy: nem kell borítéknyalogatással töltened a hátralévő életed, csak mert mások szerint többre nem vagy képes!

Te, kedves kismama, aki minden erőddel azon vagy, hogy mindent megadj a gyermekednek: nem kell tökéletes szülővé és háziasszonnyá válnod, mert most egy darabig "nem hozol pénzt a házhoz"! Néha te is lehetsz "szaranya".

Attól, mert nő vagy, nem kell(ene) többet gürizned ugyanazért a fizetésért - ezért próbálj olyan munkahelyet keresni, ahol tényleg megbecsülnek! Te, aki bármiért a kisebbséghez tartozol: számodra sincs veszve semmi, mert manapság már bárhol megtalálhatod önmagad!

A lényeg, hogy ne akarj kompenzálni, mert nincs mit. Nem egy 50%-os ember vagy, akinek fel kell vergődnie magát 100%-ra. Így vagy 100%!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.