Bárki bármit mond: nem érsz kevesebbet másoknál!

A legnagyobb gát az életemben a belém kódolt, kiirthatatlan megfelelési kényszer. Gyermekkoromtól kezdve az ömlik a környezetemből, hogy ki jobb vagy rosszabb a másiknál, így elég hamar ráébredtem: a társadalom mozgatórugója nem más, mint a folyamatos összehasonlítgatás.

Ki a gazdagabb, a csinosabb, az okosabb, a tehetségesebb? Hiszen erről szól az összes tehetségkutató és szépségverseny, nem? Arról, hogy ki a legjobb! Az iskolában ugyan megtanítják a prímtényezős felbontást és a szinusztételt, ám, hogy hogyan fogadd el önmagad a hibáiddal együtt...? Nos, azt nem tanítja meg senki.

A hiányosságaid - csúnyábban kifejezve fogyatékosságaid - pedig örökös kompenzációra kényszerítenek.

  • "Ha már kövér vagy, tanulj jól!"
  • "Ha buta vagy, legalább legyél dögös!"
  • "Ha kisebbségi/szegény/duci vagy, légy kiemelkedően tehetséges valamiben!"
  • "Ha nő vagy, dolgozz keményebben, mint mások!"

Mert csak így válhatsz a társadalom teljes értékű tagjává. De mégis, milyen hozzáállás ez? Hiszen egyikünk sem tökéletes.

Van egy kialakított norma, amibe illeszkednünk "kéne"(?), bár fogalmunk sincs róla, pontosan ki és mikor hozta ezeket a szabályokat. Például arról, hogy a 90-60-90 konfekcióméret az ideális. Nem tudjuk, hogy ki szerint "hibás" egy testi sérüléssel élő ember, vagy ki szerint nem ízléses a molett testalkat.

Mondjuk, engem nem is érdekel, mert tudom: ezerfélék vagyunk, és mindannyiunk számára van hely ezen a bolygón. Bár sablonosnak hangzik, de nemcsak a szépség, hanem minden relatív. Mindenki mindent más perspektívából lát.

Forrás: Shutterstock

Szóval, te, aki most olvasod e sorokat: nem, nem kell jobban tanulnod az iskolában, csak azért, mert szerényebben élsz az átlagnál! Magadhoz mérten kell jól tanulnod, mert a maximumot szeretnéd kihozni magadból. Neked pedig, kedves duci olvasóm, egyáltalán nem kell rosszul érezned magad a bőrödben, amiért nem illesz bele a "tömegbe"!

A mai világban már lehetsz akár modell is, nem kell egy irodai asztal mögött meghúznod magad! Te, aki kerekesszékes, látássérült vagy értelmileg akadályozott vagy: nem kell borítéknyalogatással töltened a hátralévő életed, csak mert mások szerint többre nem vagy képes!

Te, kedves kismama, aki minden erőddel azon vagy, hogy mindent megadj a gyermekednek: nem kell tökéletes szülővé és háziasszonnyá válnod, mert most egy darabig "nem hozol pénzt a házhoz"! Néha te is lehetsz "szaranya".

Attól, mert nő vagy, nem kell(ene) többet gürizned ugyanazért a fizetésért - ezért próbálj olyan munkahelyet keresni, ahol tényleg megbecsülnek! Te, aki bármiért a kisebbséghez tartozol: számodra sincs veszve semmi, mert manapság már bárhol megtalálhatod önmagad!

A lényeg, hogy ne akarj kompenzálni, mert nincs mit. Nem egy 50%-os ember vagy, akinek fel kell vergődnie magát 100%-ra. Így vagy 100%!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek