Tahiti kibeszélő festő Paul Gauguin művész
Mi jut eszedbe Paul Gauguin-ről? Ugye, hogy elsőre a festészet és Tahiti! Ám élete ennél sokkalta kuszább volt, motivációi és tettei pedig erkölcsileg igencsak megkérdőjelezhetőek.

Paul Gauguin 1848. június 7-én született Párizsban, de egy évvel később családjával el is hagyta Európát. Az utazás során félárvává vált Gauguin öt évig élt édesanyjával és testvérével Limában, majd a csonka família Orleans-ban telepedtek le. A későbbi neves festő előtt sosem volt férfiminta, így érthető, miért döntött úgy, hogy 17 évesen tengerésznek áll. Később haditengerész lett belőle. 22 évesen leszerelt - édesanyja már nem élt -, és hazatérve az üzleti életben találta meg a helyét gyámja segítségével. Itt szerzett magának egy festő barátot, aki hozzásegítette, hogy felszínre törhessen a benne szunnyadó művészi véna.

Élete gondtalannak tűnt, pozíciója erős volt, jól keresett. 25 évesen megnősült, és 10 év alatt öt gyermeke született, szabadidejében pedig rajzolt, festett és impresszionista festményeket gyűjtött. A fordulópont 35 évesen érte, ekkor az üzleti élet kiszámíthatatlanná vált és festő barátjával úgy döntöttek, kiszállnak az egészből, hogy csak a festészetnek szentelhessék idejüket.

Ez azonban nem sikerült, mármint ebből megélni. Családjával felesége szüleihez kellett költöznie, Koppenhágába. Az asszony tartotta el őket fordítási munkákból. Nagyon távolinak tűntek a nem is olyan régi gondtalan idők. Gauguin 1 évvel később, fiával Párizsba utazott, és egy ideig plakátragasztásból élt, majd köztisztviselői álláshoz jutott, de végül függetlenedési vágya győzedelmeskedett.

39 éves volt, amikor fiát visszaküldte Dániába az anyjához, ő pedig egy barátjával Panamába utazott. Egy kis egzotikus kitérőt követően aztán pár hónappal később ismét Franciaországban volt, és kevés pénzből élő, de elismert festőként dolgozott, miközben alkotói kortársai többségét barátjának mondhatta. Kiállításai voltak, és elég sok képet el is adott, melyek árával a zsebében, két hónappal 43. születésnapja előtt felszállt egy Tahitire tartó hajóra.

Forrás: AFP/Valery Hache

A férfi, aki felépített egy tisztes polgári életet, jó állással, feleséggel, gyerekekkel, végül elhagyta családját és hazáját is, hogy megtalálja az általa annyira vágyott Édent.

Paul Gauguin bizonyos értelemben Tahitin meg is lelte a tökéletességet: békében festhetett, az idő gyönyörű volt, a természet burjánzott, a nők pedig készségesen fogadták a nagy fehér embert.

A francia festő pedofíliával való egy lapon említését az okozza, hogy erotikus, sőt, gyakran szexuális témákat ábrázoló festményeihez, leggyakrabban fiatal tahiti lányokat kért fel modellnek, akikkel nem egyszer le is feküdt.

Sőt, még bigámiát is elkövetett, ugyanis Tahitin feleségül vett egy kiskorú lányt, a 13 éves Teha'amanát. A nála 30 évvel fiatalabb neje mellett azonban volt még két kedvence Pau'ura és Vaeho személyében, akik mindketten csupán 14 évesek voltak. Mindhárom lány szült neki gyermeket. A legtöbb „tahitis" képén szereplő női alakhoz, ezek a lányok szolgáltak modellként.

Lehetséges, hogy Paul Gauguin azért vált a művészettörténet egyik kiemelkedő alakjává, mert mindig is ott lappangott benne az a fajta társadalmon kívüliség, ami lehetővé tette őt az alkotásra. Emiatt sem bírt a család, a normális munka és élet mellett lehorgonyozni. Ám az is előfordulhat, hogy Gauguin csupán egy felelőtlen alak volt, aki egy darabig magára erőltette a családfő szerepét, de amikor beütött a baj, neki pedig lehetősége nyílt rá, egyből hátrahagyta feleségét és gyermekeit, és csak magára gondolva élte az életét, miközben szenvedett ugyan a gyakori pénztelenségtől, de élvezte, hogy festhet és élvezte Tahitit.

A természeti népeknél egy 13-14 éves lány már nőnek számít, így köreikben semmi kivetnivaló nem volt abban, hogy a francia festővel házasodjanak, vagy tőle gyereket szüljenek. Azt viszont, hogy Paul Gauguin-t mi vitte rá a fiatal lányokkal való ilyenfajta kapcsolódásra, már sosem fogjuk megtudni.

Nyitókép: AFP

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.