Hogyan működik egy pedofil agya?

A cikk célja, hogy tárgyilagosan információkat nyújtson egy súlyos problémáról és jobban megismertesse az olvasókat egy tabu témával.

Ha jobban meg tudjuk érteni a pedofília működését - hogy sokszor olyan emberekben is megtalálható ez a hajlam, akikről nem is sejtenénk -, akkor elővigyázatosabbak tudunk lenni. Így nemcsak a sztereotípiák által kialakított kép él bennünk a potenciális elkövetőkről, nemcsak egy bizonyos típusra figyelünk fel, hanem sokkal körültekintőbb leszünk. Ennek köszönhetően pedig jobban oda tudunk figyelni arra, hogy megóvjuk gyermekeinket.

Évekkel ezelőtt olvastam a pedofíliáról egy olyan értekezést, ahol a pedofilokat nem szörnyetegeknek állították be, hanem embereknek. Akiknek olyan késztetéseket kell legyőzniük magukban, amelyekről ők maguk is tudják, hogy mennyire mélységesen, zsigerileg helytelenek, és ezért ők is gyűlölik saját magukat.

Persze erre mindenki felmordul, hogy igenis szörnyetegek, és börtönben a helyük. Csakhogy a legtöbb pedofil soha nem követ el semmilyen kézzelfogható tettet, miközben vágyakozik rá. Emiatt sokan önként vállalják a sokféle mellékhatással járó kémiai kasztrációt, vagy férfiak esetén, sebészeti úton a végleges kasztrációt is.

Tehát a pedofil hajlam még nem tesz valakit automatikusan szexuális bűncselekmény elkövetőjévé.

A pedofília létezik mind nők, mind férfiak körében, és heteroszexuális, valamint homoszexuális, akár biszexuális változata is előfordul. Gyakoriságát nehéz pontosan felmérni, lévén a legtöbben titkolják az ilyen irányultságukat. Mégis a szakértők szerint a felnőtt férfiak körében mintegy 5%-ra tehető a pedofilok aránya, míg ez a szám a nőknél 3%.

A pedofiloknál ugyan előfordulhatnak más személyiségzavarok is, de leginkább az a jellemző, hogy amennyiben cselekvésre szánják magukat, akkor tettük súlyával és annak következményeivel tökéletesen tisztában vannak.

Forrás: Shutterstock

A téma általában meglehetősen leegyszerűsítve jelenik meg a médiában, mivel azok az esetek kerülnek reflektorfénybe, amikor valaki szexuális bűncselekményt követ el kiskorú kárára. Lehet ez erőszak és/vagy az erőszak videóra vétele, majd annak forgalmazása.

A gyermek pornó népszerűsége, annak nem csekély nyeresége azonban éppen arról árulkodik, hogy azok is szívesen nézik ezt a fajta pornót, akik látszólag egészséges párkapcsolatban élnek, és akár saját gyermekeik is vannak. A köztudatban mégis összekapcsolódik a pedofília fogalma a tényleges elkövetőkkel.

2006-ban készült el Az apró titkok című film, ami akkor nagy hatással volt rám, és a téma kapcsán mindig beugrik. A film egyik karaktere pedofil vágyakkal küzd.Ronnie kicsit sem szimpatikus, helyenként kimondottan hátborzongató, cseppet sem szerethető.

Öngyötrése a filmben azonban annyira kézzelfogható, hogy a néző lélegzetvisszafojtva várja a végkifejletet: Ronnie egy játszótéren kasztrálja saját magát egy konyhakéssel. El is vérezne, ha a helybeli rendőr - aki addig a vérét kívánta -, nem sietne a segítségére.

Ez lenne hát a megoldás? Olyan áldozatot hozni a nagyobb jó érdekében, ami csak egy ember életét nyomorítja meg? A kutatások a témában meglehetősen ellentmondóak. Ugyanis az ilyen tetteket nem szükségszerűen pszichológiai értelemben vett pedofilok követik el. A szexuális ragadozók számára a kiskorúak védtelenségük miatt lehetnek vonzó célpontok, nem pedig gyermeki lényük miatt.

Például egy korán serdülő 12 éves egy pszichológiai értelemben vett pedofilnak nem vonzó célpont - az életkora ellenére sem -, mert egy pedofilnak a gyermek "gyerekes" viselkedése a kívánatos. A serdülőkor jellegzetes testi jegyei, mint a fanszőrzet megjelenése vagy a mellek növekedése, egy pedofil számára kizárja a vonzalmat, tehát sok esetben a kiskorúak, gyermekek ellen elkövetett támadásokat.

A fentiek tükrében különösen gyomorforgató, mikor valaki nem képes önuralomra, és vágyait tettre váltja. Mert miközben valaki egész életében költséges kezelésekre jár, próbál viszonylagosan normális életet élni, addig mások egyszerűen csak engednek a kísértésnek. Az ilyen emberek esetében érthető is az a mélységes megvetés, amit iránta éreznek.

Manapság létezik egy mozgalom, ami az olyan pedofilok támogatását szorgalmazza, akik kimondottan arra törekszenek, hogy nemi vágyaik ellenére soha ne kerüljenek közvetlen kapcsolatba gyermekekkel.

Érdekes kérdés, hogy valóban képes-e jelen társadalmunk egy ilyen kezdeményezést nyitott szívvel szemlélni? Egyáltalán, te el tudsz fogadni egy olyan pedofilt, aki mindent elkövet, hogy soha ne tegyen semmi rosszat, sőt, netán a puszta gondolatai miatt is folyamatosan vezekel, és igyekszik a társadalomban folyamatosan jót cselekedni?

Huszka Anikó

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek