Jane Austen 41 évesen elhunyt, de a mai napig milliók zsebében van az arcképe

Az idők kezdete óta egészen napjainkig számos ikonikus nő vitt véghez hatalmas, megkerülhetetlen dolgokat, melyek a mai napig hatással vannak az egész világra.

Nőnap alkalmából összegyűjtöttünk pár nőt - természetesen a teljesség igénye nélkül -, akik mind nagy dolgot vittek véghez, és ikonikus alakjaivá váltak világunknak.

Zelda Fitzgerald (1900-1948)

Zelda Fitzgerald a világhírű író, F. Scott Fitzgerald felesége volt. Nem meglepő, ha ismerős az író neve, hiszen ő álmodta meg A nagy Gatsby-t. Amit azonban már kevesebben tudnak, hogy Zelda nagyon tehetséges táncos és író volt. Nem véletlen, hogy sokan feltételezik, ő volt Fitzgerald múzsája. Zelda egy - a The New York Tribune számára írt - cikkében azonban megvádolta férjét, hogy lopott a naplóbejegyzéseiből, és arra utalt, hogy "úgy tűnik a plágium otthon kezdődik". Ki tudja, lehet, hogy az egyik legnagyobb hatású amerikai író műveit valójában a feleségének köszönhetjük?

Marie Curie (1867-1934)

Nem kérdés, hogy Marie Curie az egyik legmeghatározóbb nő a történelemben. A nő lengyel származású, fizikus és vegyész volt, emellett pedig ő volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott, ráadásul kétszer is. Első volt abban is, hogy doktori fokozatot szerzett Európában, és ő volt az első női professzor a Párizsi Egyetemen. Curie jelentős mértékben hozzájárult a rákkutatáshoz, és felfedezte a rádiumot és a polóniumot.

Marie CurieForrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

Jane Austen (1775-1817)

A roppant fiatalon, csupán 41 évesen elhunyt írónő hatalmas hatást gyakorolt a brit kultúrára műveivel. Már kamaszkorában tollat ragadott, és hat nagyregényt írt, amelyek feltárják, hogy milyen volt az élet az 1700-as éves végén és az 1800-as évek elején. Hatból négy regényét négy éven belül adtak ki, ami még ma is elképesztően gyors tempónak számít.

Életében még névtelenül adta ki a könyveit, így akkor senki sem ismerte íróként, csak halála után kapta meg a megérdemelt elismerést.

A már több mint kétszáz éve elhunyt írónő könyveit a mai napig rengetegen olvassák, ráadásul milliók cipelik az arcképét nap mint nap a zsebükben. Hogy ez hogyan lehetséges? A tízfontos bankjegyen az ő arcképe látható, ezzel is jelezve, mekkora hatást gyakorolnak írásai az emberekre a mai napig.

Coco Chanel (1883-1971)

A tudománytól a divatvilág egyik legikonikusabb márkájáig - Coco Chanel örökre megváltoztatta a divatot. Chanel Franciaországban született, és már fiatalon megtanult varrni. Első üzletét az 1900-as évek elején nyitotta meg, kalapok tervezésével kezdte. Az 1920-as években dobta piacra az első parfümjét, ráadásul az ikonikus "kis fekete ruhát" is neki köszönhetjük.

Ő maga a luxus divat, és ma márkája - a kreatív igazgató, Karl Lagerfeld vezetésével - ruhákat, parfümöket, sminktermékeket, kézitáskákat és órákat árul. 101 évvel a megalkotása után a Chanel No 5 még mindig a világ leghíresebb, legikonikusabb parfümje. Egyetlen kalapbolttal indult, mára pedig több milliárd fontot ér a Chanel márka, így kijelenthetjük, hogy hatalmas hatással volt a divat alakulására.

Coco ChanelForrás: AFP

J.K. Rowling (1965-)

Gyanítom, nem kell elmondani, hogy ez a nő hogyan változtatta meg a világot. Joanne Kathleen Rowling a Harry Potter szériával a valaha volt egyik legkedveltebb és leghíresebb írónővé vált. Az ő munkájának köszönhető, hogy több generációnyi fiatal megszerette a könyveket és az olvasást.

Bár Rowlling sokat küzdött, hogy megjelenhessen az első Harry Potter könyv, az általa megálmodott varázsvilág népszerűsége azóta is töretlen. Ő az első női regényíró, aki milliárdos lett, és ezzel örökre beírta magát a történelembe.

Hedy Lamarr (1914-2000)

Hedy Lamarr-t a filmvilág egyik legszebb nőjének tartották, de ő nem elégedett meg ezzel, sokkal több volt benne. Lamarr kora egyik legnépszerűbb színésznője volt, emellett pedig éles elméjű feltaláló. George Anthiel avantgárd zeneszerzővel együtt kifejlesztették a frekvenciaugrásos adásmódot, ami egy titkos kommunikációs rendszer volt. Ezt a titkos kommunikációs rendszert a második világháború idején akarták volna használni, de az Egyesült Államok haditengerészete figyelmen kívül hagyta felfedezésüket.

Más feltalálók azonban évekkel később rádöbbentek, mennyire úttörő volt ez a munka. Így, ha ma okostelefont használunk, Lamarrnak köszönhetjük, hiszen az ő kommunikációs rendszere volt az előfutára a Bluetooth-nak és a Wi-Fi-nek is.

Nyitókép: Shutterstock