Hedy Lamarr: Hollywood bombázója, aki két házasság között feltalálta a wifit

A magyar származású hollywoodi színésznő, nyelvzseni és feltaláló 1914-ben született Bécsben, jómódú bankár családban. Szülei négy éves korától kezdve nagy gondot fordítottak a taníttatására, így a kislányról hamar kiderült, zseniális tehetséggel van megáldva. Tíz éves korára már négy nyelven folyékonyan beszélt, kiválóan játszott zongorán és csodásan táncolt.

16 évesen befutott színésznői karrierrel dicsekedhetett, hamarosan a filmvásznon találta magát. A kor szellemiségének megfelelően, szülei korán férjet választottak a számára, így 19 évesen férjhez ment egy osztrák fegyvergyároshoz. Zabolátlan természete, zseni mivolta azonban lehetetlenné tette, hogy beilleszkedjen a túl konzervatív és dogmatikus társadalomba. 1938-ban, a német megszállást kihasználva, Londonba szökött a férje elől, s gyorsan egy óceánjáró hajón találta magát, útban az Amerikai Egyesült Államok felé.

A hajón találkozott a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió egyik képviselőjével, aki azonnal szerződést kínált neki. Hedy sikere hamarosan akkorára dagadt – bár nem tehetségével, inkább szépségével és kisugárzásával nyerte meg a közönséget -, hogy mindenki az ő frizuráját, öltözködését, kalapját utánozta, és óriási népszerűségnek örvendett.

Féktelen életet élt, hamar belekóstolt a hollywoodi életérzésbe, számos kalandja és szerelmi kapcsolata óriási botrányt kavart. Semmi sem volt szent számára, házasságokat, barátságokat tett tönkre, soha nem nézte a tettei következményét. Két végéről égette a gyertyát, ha valami vagy valaki nem nyerte el a tetszését, azonnal tovább állt. Talán ennek is köszönhető, hogy légyottjai mellett hatszor férjhez is ment, de egyik házasság sem bizonyult tartósnak.

Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Austrian Archives/Imagno/picturedesk.com/Austrian Archives (S)

Végül kicsapongó és zavaros, fékezhetetlen életútja egy pontján felfedezte saját műszaki érdeklődését és tehetségét. A rá jellemző óriási lobogással belevetette magát a haditechnika megismerésébe és autodidakta módon, mérnöki szintű tudást halmozott fel a fegyverekről. Tudásszomja és képessége oda vezette, hogy tanulmányokat folytatott, s ennek eredményeképpen, a második világháború idején, George Antheil zeneszerzővel közösen létrehoztak egy torpedó rádió- távvezérlésre alkalmas adóberendezést, melyet a haditengerészet először titkosított, ám 1985-ben Hedy találmánya a civil szféra számára is elérhetővé vált. Találmánya azért óriási jelentőségű, mert ezt az egyidejű frekvenciaváltást alkalmazzák minden mobiltelefon rendszernél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál, nélküle nem is létezne maga a mobiltelefon.

Életének utolsó éveiben Hedy Lamarr visszavonultan élt az USA-ban, majd Floridában hunyt el 2000-ben. Utolsó kívánsága is megmutatta egyedi jellemét és természetét, halálában sem tagadta meg a konvencióktól eltérő természetét: hamvait, kívánsága szerint, születési helyén, a bécsi erdőben szórták szét. Akár a többi feltaláló és zseni esetében, róla is elmondhatjuk, szélsőséges viselkedése, a megszokottól teljesen eltérő egyénisége a magánéletében nem hozott számára szerencsét, ám lehetővé tette egyedülálló találmányának felfedezését.

Nyitókép: Shutterstock