Chanel, a nő, aki a legnagyobb fájdalmakból is képes volt talpra állni

divat család kibeszélő szerelem ruha magazin Coco Chanel parfüm siker világmárka szépség
Coco Chanel nem csak divatot és világmárkát teremtett, hanem megmutatta azt is, hogy milyen egy határozott, céltudatos nő, aki teljes mértékben fittyet hány a kor elvárásaira, és csak magára és a saját álmaira figyel.

Mi több meg is valósítja azokat, és tudja, hogy a legjobbat érdemli és nem éri be kevesebbel.

Coco sokak szerint egy határozott kemény nő volt, ám azt csak kevesen tudják, hogy e mögött a kemény páncélborítású külső mögött egy igazán érzékeny, törékeny női lélek lakozott. A Coco Chanel és a szerelem illata című életrajzi regény a sikeres divattervezőnek erről az érzékeny oldaláról mesél.

Amikor kívülről látunk, valakit gyakran azt gondoljuk, hogy tökéletes életet él és ellentétben velünk, neki biztos, hogy nincsenek problémáit. A divat nagyasszonya, az egekig érő sikerek mellett gyakran a poklok poklában találta magát, hiszen neki sem volt fenékig tejfel az élete. Ez a könyv Chanel életének a legtragikusabb és legnehezebb szakaszát mutatja be, de ezzel együtt ahhoz is tökéletes példát mutat, hogy nőként miként kell megküzdeni ezekkel a nehéz helyzetekkel, és mint a főnix madár, hogyan kell újjászületnünk a hamvaikból.

Michelle Mary német író egy olyan nem mindennapi kontextusba helyei Coco Chanel életét, amiben eddig még soha nem láthattuk. Az életrajzi történet ott veszi fel a nő éltének fonalát, amikor 1919-ben szerelme Boy Capel egy súlyos balesetben meghal. A gyász olyan nagy és súlyos teherként nehezedik az egyedül maradt fiatal nő vállára, hogy hónapokon át ő maga is azt hiszi, hogy nem tud megbirkózni vele, belehal szerelme elvesztésének bánatába.

Ezekben az években Coconak senkije sem volt, aki őszinte szeretettel mellette lett volna. Édesanyja halála után ő és két lánytestvére apja döntése miatt árvaházba kerültek. Szenvedéssel teli nehéz évek vártak rájuk, és lány testvérein kívül ugyan még két fiú testvére is volt, ők zsarnok apjuk mellett csak még nehezebb helyzetbe kerültek.

Forrás: AFP

Mivel már gyermekkorában sem élhetett boldog szeretetteljes családban, ezért természetes, hogy egész életében arra vágyott, hogy szerethessen és ő is szeretve legyen. Capellel való megismerkedése előtt találkozott Étienne Balsannal. Ekkor Chanel 23 éves volt és, találkozásuk pillanatában biztos volt benne, hogy a vagyonos francia textilgyár örökös lesz az a férfi az életében, akivel megkaphatja azt, amire egész életében vágyott. Ám annak ellenére, hogy évekig tökéletes szeretők voltak és együtt is éltek mély szerelem nem alakult ki közöttük. Azt viszont senki sem vonhatja kétségbe, hogy Chanel így kerülhetett közel a kor legdivatosabb anyagaihoz és azokhoz a tehetős és tehetséges emberekhez, akik között ott volt maga Boy Capel is.

Mivel a férfi Balsan társaságának meghatározó tagja volt, ezért többször is volt szerencséje találkozni Cocoval. A brit arisztokrata férfi már az első találkozásukon 1908-ban elrabolta a lány szívét. Földöntúli szerelemmel szerették egymást. A lány nem csak a tökéletes szerelmet találta meg a férfiban, hanem azt a törődő társat is, aki mellett teret adhatott a benne lakó törékeny nőnek is. A férfi a tenyerén hordozta őt és mindent megtett azért, hogy Coco boldog és elégedett életet éljen mellette. Ezt igazolja az a tette is, hogy magával vitte Párizsba, ahol segített neki a legnagyobb álma megvalósításában. Abban, hogy Coco Chanel megnyithassa élete első saját kapaüzletét.

Coco és Capel a köztük lévő társadalmi különbség miatt ugyan soha nem házasodtak össze több mint tíz évig voltak szeretők, de a szívük mélyén mindig is tudták, hogy összetartoznak. A férfi ugyan megnősült de házasságkötése után is folytatta a Cocoval való kapcsolatát.

Nem titok, hogy Chanelt imádták a férfiak, és az sem, hogy bizony ő sem vetette meg a tehetős és gyönyörű férfiak társaságát. Az viszont tagadhatatlan, hogy Capel nem csak egy meghatározó szerelem, de egy, a nő jövőjére is nagy hatást gyakoroló pasi volt. Ezért is volt olyan nehéz a férfi halálának feldolgozása, ám utolsó közös ötletük megvalósítása nem csak a sikert, de az új szerelmet is elhozta a divat nagyasszonyának életébe.

Barátnője Marie Sophie Godebska segítségével megalkotta a Chanel No 5 parfümöt, ami a szerelem illata nevet kapta. Ebben az illatban maga Coco is újjászületett és ugyan lelkében örökre megőrizte a Capellel való kapcsolatát, esélyt adott az új életre Dmitrij Romanov mellett.

„A divat nem csak a ruhákban él. A divat ott van az égen, az utcán, a divatnak köze van az eszmékhez, ahhoz, ahogy élünk, és ami történik körülöttünk."

Makra Lídia

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.