szülés család kibeszélő sors kapcsolat otthon barátság
Az egyik, hozzánk legközelebb álló baráti párral nemrégiben sajnos igencsak megromlott a kapcsolatunk. Ennek oka az, hogy bár bizonyos szempontokból ugyanarra tartott az életünk, az ő részükről a dolgoknak olyan végkimenetele lett, melyek megtépázták a barátságunkat, és ez azóta is fájó pont az életünkben.

Történt ugyanis, hogy ők is és mi is egyszerre érkeztünk el odáig, hogy gyermeket vállaljunk, és a házvásárlás is aktuális lett mindkét családnak. A barátnőmmel szinte egyidőben lettünk állapotosak (én a második gyermekünkkel, ő pedig az első babájukkal), talán pár nap különbség volt a gyerekek megszületésének várható ideje között. Ez még közelebb hozott minket egymáshoz, mert egyébként is egy hullámhosszon voltunk, ám ennek hatására még több lett a közös téma és kapcsolódási pont.

A férjeink is nagyon jó barátok, így náluk is megvolt a közös hang és a hasonló érdeklődési kör. Sőt mi több, nekik is ugyanakkor jött a képbe egy megvásárlásra váró ház, mint nekünk. Így amikor összejöttünk egy-egy közös iszogatás vagy program erejéig, sokat tervezgettük a jövőt: kinek milyen lesz a családi háza, hogy lesz berendezve, ki hol tart éppen az építkezés folyamatában.

Forrás: Shutterstock

Aztán, ahogy telt az idő, egyre kevesebbet hallottunk részükről a házvásárlásról, és már nem is igazán szerettünk rákérdezni a témára, mert folyton valami probléma volt náluk az ütemezéssel: például nem készült el a szerződésben lefektetett készültségi szint, vagy beruházóváltás miatt csúszott az építési projekt. Az egész téma kezdett kellemetlenné válni, mert nálunk meg minden rendben volt, és szépen haladtak a dolgok a saját tempójukban.

Később elmesélték, hogy a kisbabájuk egészen máshogy fog várhatóan megszületni, mint a mi gyerekünk, és ez a barátnőmet rendkívül rosszul érintette. Természetes szülést szeretett volna, és kihúzni a terhességet addig, ameddig lehet, de ez sajnos nem jött össze, mert a baba császármetszéssel jött a világra, 3 héttel a kiírt dátum előtt. Szégyelltem magam, amikor szóba került, hogy én még mindig a 40. terhességi hetemet taposom, és a császár lehetősége még csak szóba sem került, mint szülési opció.

A gyerekek megszületését követően hetekig, mintha elvágták volna a kapcsolatot a két család között, és az udvarias kérdéseken kívül nem igazán beszélgettünk egymással. Engem és a férjemet ez rendkívül rosszul érintett, mert nagyon szeretjük ezt a baráti párt, és tényleg sok emlék köt össze minket. Aztán megtudtuk, hogy elbukták a házvásárlást, – számomra még most is tisztázatlan, zavaros okok miatt – és sajnos nem tudtak oda költözni, ahova szerettek volna, ezzel szemben mi már rég beköltöztünk a saját otthonunkba.

Azóta pár alkalommal voltak nálunk, de nagyon rossz érzés volt úgy körbevezetni őket, hogy tudtuk, nekik mindez valamilyen oknál fogva mégsem adatott meg. Elkezdtünk szabadkozni a dolgok miatt, melyeket együtt teremtettünk meg és szégyelltük magunkat azért, amink lett.

Éppen ezért azóta próbálunk mindig mi menni hozzájuk, és a háztémát minden formájában elkerülni, de nem egyszerű, hiszen – akárhogy is nézzük – az ember életében az otthona a mindennapok részét képezi. Minden erőnkkel azon vagyunk jelenleg is, hogy az összes segítséget megadjuk nekik, amire szükségük lehet a jövőjük szempontjából, és barátilag támogassuk őket.

Mindkettőnket megvisel, hogy kevesebbszer jövünk már össze, nem csinálunk annyi közös programot, mint eddig, és az, hogy az életünk egy része bár ugyanabba az irányba indult, a dolgok váratlan fordulatot vettek.

Többször is szerettünk volna velük erről az egészről beszélni, de úgy látjuk rajtuk, a ház téma, és álmaik otthonának elvesztése egyébként is hatalmas tőrdöfés volt nekik, így nagyon nehéz felhozni ezt a témát négyünk között. Talán egyszer – ha eltelik némi idő még – tudunk majd erről a témáról normálisan, és feszengés nélkül beszélni, addig pedig mindent megpróbálunk megtenni, hogy egy ilyen életesemény ne álljon a barátságunk útjába.

Nyitókép: Shutterstock

Szerinted egy igazi barátság kibírja, ha "az egyiknek sikerül, a másiknak nem"?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.