magazin kibeszélő vádaskodás párkapcsolat hibáztatás
Sokan úgy gondolják, minden betegség lelki eredetű, még akár egy szimpla megfázás is csupán egy okozat, ami visszavezethető valamilyen érzelmi, pszichológiai okra. De vajon ki a hibás, ha mondjuk egy párkapcsolat során az egyik fél komolyabban megbetegszik. Zita szerint a párja okolható mindenért...

Zita zokogva ül az étkezőasztalánál. A könnyek patakokban folynak az arcán, miközben zihálva veszi a levegőt. András rémülten nézi a párját és egyszerűen nem tudja, mit tegyen, mit mondjon. A lány hirtelen abbahagyja a sírást, majd a tekintete megtelik vádaskodással, ahogy Andrásra néz:

- A te hibád! - kiáltja, mutatóujját a férfire szegezve. - A te hibád, hogy rákos lettem!

András se köpni, se nyelni nem tud. Torkán akad minden szó. Mit lehet erre egyáltalán mondani? Mit lehet egy olyan embernek mondani, akivel pár órája közölték, hogy egy csomó van a mellében? Álljon le vele vitatkozni? Zita viszont láthatóan választ vár, bár nem kérdezett, csak állított.

- Nem mondasz semmit? - szűkül össze a szeme. - Neked ehhez nincs egy szavad se?

Andrásban feltámad valami elemi ellenkezés, de visszafogja magát és szinte alig hallhatóan annyit mond csupán:

- Ez nem rák. Ez egy csomó, amit meg kell vizsgálni.

Zitát láthatóan teljesen elönti a düh, s kirúgva maga alól a széket az asztalra csap.

- Persze, neked csak ennyi! Egy csomó! De ennek a csomónak nem kéne ott lennie! - kiabálja. - És ha rákos vagyok? Ha rosszindulatú? - köti az ebet a karóhoz.

- Elvégzik a vizsgálatot és kiderül... addig ne pánikoljunk – próbálja csitítani András.

Forrás: Shutterstock

- Neked nem kell pánikolni, nem a te testedben van egy daganat! Az én női mivoltomon burjánzik valami nem odavaló! És ez a te hibád! Azért történik mindez, mert semmibe veszel nőként! Nem tisztelsz és nem adod meg nekem, amire vágynék! Minden betegség lelki eredetű és nem véletlen, hogy pont a mellemben van egy csomó! Ez jel! Jel, hogy másképp kell csinálnod! Érted?

András nem igazán érti. Tudja ő, hogy tett olyan dolgokat ebben a kapcsolatban, amit nem kellett volna. Tudja, hogy hibázott. De azt megbeszélték Zitával, és arra a döntésre jutottak, hogy nem mennek szét, hanem megpróbálják rendbehozni a viszonyukat. Közösen határoztak így.

Most mégis ő lett az antikrisztus! Ő lett minden baj forrása.

Ez nem fair! - gondolja, de nem akar még több olajat önteni a tűzre, így inkább hallgat.

Nem fair, hogy innentől kezdve mindenért én leszek a hibás. Nem vagyok angyal, tettem rossz dolgokat, de hadd ne legyek már én a felelős azért, mert Zita mellében talált a nőgyógyász egy csomót. Mi lesz ezután? Minden balszerencsés dologért engem fog majd hibáztatni? Ha kificamodik a bokája azért is én leszek a felelős? Mert egy szar-szemét alak vagyok? Ha olyan rossz volt mellettem, hogy a teste vészjeleket küld, akkor miért nem hagyott el? Miért mondta, hogy maradjunk együtt, hogy próbáljuk meg újra?

- Most mi van? Miért hallgatsz? - szakítja félbe András gondolatfolyamát a kissé megnyugodni látszó lány.

- Sajnálom – hebegi a férfi.

És valóban sajnálja. Sajnálja, hogy Zita mellében kialakult egy csomó, sajnálja, hogy ilyen állapotba került, sajnálja azt is, amit már átbeszéltek, és amit a kedvese látszólag meg is bocsájtott neki. De leginkább azt sajnálja, hogy tudja, érzi, ennek a kapcsolatnak vége. Eddig is sejthette volna, de Zita reakciója bizonyossá tette. És nem azért, mert Zita beteg - esze ágában sincs most elhagyni! -, hanem azért, mert ez a helyzet pontosan megmutatta, hogy bármit is tesz, Zita nem felejt, és bármi rossz is történik, azért csak és kizárólag ő lehet ezentúl a hibás. Ő pedig nem akar egy életen át vezekelni.

Zita és András történetét Szépvölgyi Izabella jegyezte le.

Szerinted a betegségeknek lelki oka van?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.