pszichológia kibeszélő magazin párkapcsolat tanács
Hihetetlen, milyen könnyen válunk Paulo Coelho-vá, ha mások élethelyzetére egy okos tanáccsal kell szolgálnunk. Mégis, amikor az életünk úgy sz*r, ahogy van, akkor miért nem tudjuk a saját bölcsességeinket alkalmazni?

Régóta érdekel a pszichológia és mindig hajtott az, hogy megismerjem nemcsak a magam, hanem mások belső működését is. Mivel a társas kapcsolatokat igyekeztem önszorgalommal megérteni, sokszor tudtam a barátaimnak életmentő tanácsot vagy javaslatot adni. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy bárkihez odamentem észt osztani, csak akkor adtam tanácsot, ha a véleményemet, a segítségem kérték.

Fontosnak tartom itt kiemelni, hogy tanácsot adni – minden jó szándék ellenére – elképesztően nehéz feladat. Tökéletes megoldás nincs. Amikor valaki egy párkapcsolati kihívással kapcsolatos történetet oszt meg, az mindig szubjektív marad, mert nincs ott a másik fél, hogy megoszthassa a saját verzióját. Így csak azt tudjuk megérteni, hogy az adott személyben milyen érzések vannak. Egy barát is mindig szubjektíven ad tanácsot, hiszen ő a saját tapasztalataiból, hibáiból kiindulva közelíti meg a problémánkat. Másoknak mindig könnyebb volt hasznos útravalót adni. Örülök, hogy ez kivétel nélkül úgy sült el, hogy sikerült segítenem egy barátomon.

Mielőtt elköltözött volna a párom, hónapokkal ezelőtt írtam egy cikket arról, hogyan érdemes feldolgozni egy szakítást. Úgy éreztem, mivel pár évvel ezelőtt nálam ez működött, talán másoknak is segíthet. Nemsokára aztán akasztották a hóhért, a párommal szakítottunk és én egyedül maradtam az okos gondolataimmal.

Még poénkodtam is egy barátnőmmel, hogy: „na, most szépen megfogadhatom a saját tanácsaimat". Szerencsére már tudom alkalmazni ezeket, de amíg megszületett bennem a végső döntés, addig nem tudtam racionális maradni. Úgy is fogalmazhatok, hogy jól esett szenvedni.

Forrás: Shutterstock

Sokáig kapaszkodtam a közös életünk jövőképébe, nem akartam észrevenni a hibákat. Már előtte egy évvel a pszichológusommal és édesanyám barátnőjével is szóba került, hogy a párkapcsolatom – szerintük – különböző okokból nem lesz örök életű. Ha más mondja, akkor sosem fogadjuk meg, így van ez a diétával, na meg a kilókkal is. Ha más mondja, hogy fogyj le, az semmit nem ér addig, amíg te nem akarod eléggé a változást.

Fél évvel ezelőtt ismét azt a tanácsot kaptam, hogy érdemes lenne szakítanunk, de akkor sem léptem. Egyszerűen nem éreztem, hogy a lelkem felkészült volna a változásra. Az utolsó félévben már motoszkált bennem a gondolat, de hiába mondták, sokáig nem volt erőm ahhoz, hogy változtassak az élethelyzetemen. Tudtam elméletben, hogy hamarabb el kellett volna engednem a volt páromat, de a szívem mást súgott.

Nem bánom, hogy minden úgy alakult, ahogy. Hiszem, hogy be kellett járnom ezt az utat és mára tudom, hogy akkor a legjobb döntést hoztam. Nem neheztelek magamra, hogy nem hallgattam az eszemre, mert bántam volna, ha csak egyetlen egyszer is nem a szívemre hallgatok. Végül azt súgta: eljött az idő.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.