Coco Chanel kibeszélő magazin J.K. Rowling Hedy Lamarr Zelda Fitzgerald Marie Curie Jane Austen
Az idők kezdete óta egészen napjainkig számos ikonikus nő vitt véghez hatalmas, megkerülhetetlen dolgokat, melyek a mai napig hatással vannak az egész világra.

Nőnap alkalmából összegyűjtöttünk pár nőt - természetesen a teljesség igénye nélkül -, akik mind nagy dolgot vittek véghez, és ikonikus alakjaivá váltak világunknak.

Zelda Fitzgerald (1900-1948)

Zelda Fitzgerald a világhírű író, F. Scott Fitzgerald felesége volt. Nem meglepő, ha ismerős az író neve, hiszen ő álmodta meg A nagy Gatsby-t. Amit azonban már kevesebben tudnak, hogy Zelda nagyon tehetséges táncos és író volt. Nem véletlen, hogy sokan feltételezik, ő volt Fitzgerald múzsája. Zelda egy - a The New York Tribune számára írt - cikkében azonban megvádolta férjét, hogy lopott a naplóbejegyzéseiből, és arra utalt, hogy "úgy tűnik a plágium otthon kezdődik". Ki tudja, lehet, hogy az egyik legnagyobb hatású amerikai író műveit valójában a feleségének köszönhetjük?

Marie Curie (1867-1934)

Nem kérdés, hogy Marie Curie az egyik legmeghatározóbb nő a történelemben. A nő lengyel származású, fizikus és vegyész volt, emellett pedig ő volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott, ráadásul kétszer is. Első volt abban is, hogy doktori fokozatot szerzett Európában, és ő volt az első női professzor a Párizsi Egyetemen. Curie jelentős mértékben hozzájárult a rákkutatáshoz, és felfedezte a rádiumot és a polóniumot.

Marie Curie Forrás: Roger-Viollet via AFP/© Jacques Boyer / Roger-Viollet/Jacques Boyer

Jane Austen (1775-1817)

A roppant fiatalon, csupán 41 évesen elhunyt írónő hatalmas hatást gyakorolt a brit kultúrára műveivel. Már kamaszkorában tollat ragadott, és hat nagyregényt írt, amelyek feltárják, hogy milyen volt az élet az 1700-as éves végén és az 1800-as évek elején. Hatból négy regényét négy éven belül adtak ki, ami még ma is elképesztően gyors tempónak számít.

Életében még névtelenül adta ki a könyveit, így akkor senki sem ismerte íróként, csak halála után kapta meg a megérdemelt elismerést.

A már több mint kétszáz éve elhunyt írónő könyveit a mai napig rengetegen olvassák, ráadásul milliók cipelik az arcképét nap mint nap a zsebükben. Hogy ez hogyan lehetséges? A tízfontos bankjegyen az ő arcképe látható, ezzel is jelezve, mekkora hatást gyakorolnak írásai az emberekre a mai napig.

Coco Chanel (1883-1971)

A tudománytól a divatvilág egyik legikonikusabb márkájáig - Coco Chanel örökre megváltoztatta a divatot. Chanel Franciaországban született, és már fiatalon megtanult varrni. Első üzletét az 1900-as évek elején nyitotta meg, kalapok tervezésével kezdte. Az 1920-as években dobta piacra az első parfümjét, ráadásul az ikonikus "kis fekete ruhát" is neki köszönhetjük.

Ő maga a luxus divat, és ma márkája - a kreatív igazgató, Karl Lagerfeld vezetésével - ruhákat, parfümöket, sminktermékeket, kézitáskákat és órákat árul. 101 évvel a megalkotása után a Chanel No 5 még mindig a világ leghíresebb, legikonikusabb parfümje. Egyetlen kalapbolttal indult, mára pedig több milliárd fontot ér a Chanel márka, így kijelenthetjük, hogy hatalmas hatással volt a divat alakulására.

Coco Chanel Forrás: AFP

J.K. Rowling (1965-)

Gyanítom, nem kell elmondani, hogy ez a nő hogyan változtatta meg a világot. Joanne Kathleen Rowling a Harry Potter szériával a valaha volt egyik legkedveltebb és leghíresebb írónővé vált. Az ő munkájának köszönhető, hogy több generációnyi fiatal megszerette a könyveket és az olvasást.

Bár Rowlling sokat küzdött, hogy megjelenhessen az első Harry Potter könyv, az általa megálmodott varázsvilág népszerűsége azóta is töretlen. Ő az első női regényíró, aki milliárdos lett, és ezzel örökre beírta magát a történelembe.

Hedy Lamarr (1914-2000)

Hedy Lamarr-t a filmvilág egyik legszebb nőjének tartották, de ő nem elégedett meg ezzel, sokkal több volt benne. Lamarr kora egyik legnépszerűbb színésznője volt, emellett pedig éles elméjű feltaláló. George Anthiel avantgárd zeneszerzővel együtt kifejlesztették a frekvenciaugrásos adásmódot, ami egy titkos kommunikációs rendszer volt. Ezt a titkos kommunikációs rendszert a második világháború idején akarták volna használni, de az Egyesült Államok haditengerészete figyelmen kívül hagyta felfedezésüket.

Más feltalálók azonban évekkel később rádöbbentek, mennyire úttörő volt ez a munka. Így, ha ma okostelefont használunk, Lamarrnak köszönhetjük, hiszen az ő kommunikációs rendszere volt az előfutára a Bluetooth-nak és a Wi-Fi-nek is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.