Szeretnék 10 percet olvasni anélkül, hogy a gyerek autópályának használná a lábaim...

magazin család kibeszélő karácsony tippek-tanácsok gyereknevelés Vekerdy Tamás ünnepek
Lassan itt a karácsony, ami azt jelenti, hogy közelednek azok a napok, amikor a gyerekek a rengeteg bejglinek, hókiflinek és szaloncukornak köszönhetően szinte cukorsokkot kapnak, és így a legtöbbjük kissé nehezen kezelhetővé válik. Az ünnepi randalírozás közepette érdemes szem előtt tartani a következőket...

1. Legyél szívható, rágható!

2. Állíts fel korlátokat!

Tudom, hogy sokaknál a karácsonyi időszak egyet jelent a féktelenséggel, hiszen miért is korlátoznánk a gyereket még ilyenkor is, ám a kontroll teljes hiánya szintén nem a legjobb taktika. Gondoljunk csak bele, milyen szuper, amikor a hatodik adag mákos guba után még a gyerkőc felfal egy marék szaloncukrot, majd telehányja a nappalit... persze ez egy sarkított példa, ám jól szemlélteti, mi történhet, ha az ünnepekre hivatkozva sutba dobunk minden elvárást. Ismét Vekerdyre hivatkozva: Kell a korlát, a norma, mert ha nincs, a gyerek szorongani kezd, és aki szorong, az agresszív.

Én ugyanebből az aspektusból még nem vizsgáltam meg a kontroll hiányát, de lehet benne valami, ha arra gondolunk, hogy sok gyerek szinte megvadul a téli szünet alatt.

Forrás: Shutterstock

3. Add azt, amire szüksége van!

Sokszor azt gondoljuk, hogy a gyerekeknek drága játékokra, rengeteg különórára, állandó foglalkoztatásra van szükségük, és mi akkor leszünk jó szülők, ha mindezt megadjuk nekik. Holott a gyerekeket nem a divatos játékok teszik boldoggá, mert a nyolcadik szép babától vagy a tizedeik kisautótól maximum 1-2 napig lesznek boldogok.

Adjuk inkább azt nekik, amire valóban szükségük van: minőségi időt és sok-sok közös élményt,

legyen az dögönyözés, bunkerépítés, meseolvasás, építőkockázás, társasozás, beszélgetés, sütögetés vagy bármit, ami közelebb hoz minket egymáshoz – elvégre ez a karácsony lényege!

4. Nem vagy tökéletes!

Végül, de nem utolsósorban pedig ne felejtsük el, hogy a szülők sem tökéletesek! Sőt, nem is kell tökéletesnek lenniük, még karácsonykor sem. Semmi nem történik, ha szenteste nem ragyog az összes ablak, nem tálalunk fel ötfogásos menüt három napon át, vagy ha a karácsonyfa kicsit csálén lett befaragva a talpba. A tökéletes ünnepek megteremtése rengeteg stresszel, szorongással jár, ez pedig pont az, amire sem a szülőknek, sem a gyerekeknek nincs szükségük. Úgyhogy egyszerűen csak élvezzük a közösen töltött időt és csináljuk azt, ami együtt, családként a legjobb nekünk.

Nyitókép: Shutterstock

Te képes vagy csak élvezni az ünnepeket vagy inkább ráfeszülsz?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.