vakvezető kutya látássérült kibeszélő piros hám segítőkutya vak
"Megsimogathatom?" Neked is ez az első gondolatod, ha bárhol meglátsz egy aranyos kutyust? Ugye eltaláltam? Ezzel nem is lenne baj, de nem lehet minden kutyát csak úgy megsimogatni.

Az idegen kutyákkal való érintkezés alapvetően egy nagyon kényes téma. Szabad? Ha nem, akkor miért nem? És ha a gazdi esetleg nem látja, bepróbálkozzak?

4,5 éve közlekedem egy nagyon aranyos vakvezető kutyával, és talán ebből az "aranyosságból" adódott a legtöbb kellemetlenségünk is. Nagyon gyakran megkérdezik tőlem, hogy szabad-e hozzáérni a kutyushoz. Ez a jobbik eset, mert sokan kérdés nélkül kezdik el tapicskolni a kutyát - hisz én úgysem látom, hogy mi történik a kutyámmal...

Pont ezért, ezúton könyörögve kérek mindenkit: ne simogassátok a "szolgálatban" lévő vakvezető kutyákat!

Onnan tudod, hogy épp "munka közben" zavarnád, hogy piros hám van rajta. De ez nem csak neked jelzés: a kutyus tudja: ha rajta van a hám, neki koncentrálnia kell.

Ám egy kedves kéz könnyen elvonhatja a figyelmét - aminek súlyos következményei lehetnek. Most képzeld el: a kutya épp vezeti a gazdáját, majd egy lelépő előtt te elkezded simogatni, a kutya kizökken, és nem jelzi a gazdinak a szintkülönbséget. Mi történik? A gazdi jól orra esik. Gondolom, nem szép látvány...

Forrás: Getty Images/Minko Chernev/Minko Chernev

Szóval nem gorombaságból szoktam nemleges választ adni, amikor valaki megkérdezi, hogy szabad-e megsimogatni? Mégis rendszeresen hallgathatom ilyenkor a durcás megjegyzéseket: "Ez a szegény kutya egész nap dolgozik, csak szolgál." Ez pedig nemesen és egyszerűen nem igaz. Jutalmazásként "munka közben" rendszeresen kell is őket simogatnunk.

Otthon természetesen leveszem róla a hámot - és onnantól kezdve kikapcsolhata munkakutya üzemmód, és igazi kis házikedvenccé változhat.

Ez az élet minden területére igaz, mindennek megvan a maga helye és ideje. Ez ránk hatványozottan vonatkozik, mert egy vakvezető kutya egy emberi életért felelős!

Szóval kérlek, ha bárhol látsz egy kutyust, először kérdezz! Ha nemleges választ kapsz, azon ne sértődj meg!

Fóris Norbi

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.