recept kezdő Baranyai Kata zserbó sütés
Egy kapcsolat elején - vélhetően a hormonok hatására - még a legmegfontoltabb nő is képes óriási hibát véteni. Így hangozhatott el megismerkedésünk hajnalán a számból: "Sütök majd én neked zserbót, drágám."

Igazából ezt csak amolyan jófejségnek szántam. Csakhogy az én egyetlenem komolyan vette, és várta a beígért sütit. Szóval nem volt más választásom, neki kellett állnom zserbót sütni. Azóta sem lettem nagy szerelmese a sütésnek, de elmondhatom, hogy van egyetlen süti, amit képes vagyok ehetőre gyártani.

Szájbarágós recept következik teljesen kezdő cukrászművészeknek:

0. Szépen rendet raksz a konyhapulton, és felsorakoztatod a hozzávalókat. Ha ez megvan, akkor türelmesen ki is mérsz mindent külön tálkába. Ugye figyelsz, hogy ez egyből 3 lépés volt?

  1. Leszitálod a lisztet. Ezt sajnos nem ér elhagyni, mert csúnya göcsörtök maradhatnak benne. Meg különben is, ide van írva. Pont.
  2. Pici sót és pici sütőport elkeversz a lisztben.
  3. Élesztő. Nem kell felfuttatni, de nagyon apróra el kell morzsolni a liszttel. Sziszifuszi munka. Az egész süti ilyen lesz.
  4. Vaj. Pont, mint az élesztő. Türelem, türelem.
  5. Tojás. Tej. Ezeket csak bele kell önteni. Itt is összevontam két lépést, le ne maradj!
    Forrás: Baranyai Kata saját képe
  6. Gyúrni, gyúrni, gyúrni! Egészen addig, amíg se a kezedhez, se a tál oldalához nem ragad.
    Picit lehet hűtőben pihentetni, amíg előkészíted a tepsit és a tölteléket.
    Forrás: Baranyai Kata saját képe
  7. A darált diót keverd el a cukorral! Lehet porcukor is, de én kristálycukorral dolgoztam - mert lusta vagyok.
  8. Vissza a tésztához! Oszd fel 3 egyenlő részre, és állj neki a lapoknak! Nyugi, nem kell őket külön megsütni. Csak megszenvedni velük, amíg tepsi méretűre nyúlnak. A képen látható eszközzel méricskéltem, hogy mikor éri már el az áhított szélességet, hosszt. Ez főleg a legalsó lapnál lényeges. Ha nagy a baj, és sehogy sem nyúlik tovább, akkor kicsit csalhatsz. Foltozgass! :-)
    Forrás: Baranyai Kata saját képe
  9. Ha kész az első lap, akkor mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe, és jöhet a töltelék. Először a lekvár, aztán a diós cukor. Ne sajnáld! Ezt ismételd meg a következő lappal is! A harmadik meg mehet zárásnak, szurkáld meg villával, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
  10. Aztán már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 perc, figyelj rá, de ne nyitogasd a sütőt! Aztán tartsd távol tőle a családot, és pihentesd egy éjszakát! Lehetőleg száraz, hűvös helyen.
  11. Csokimáz - a nagy kihívás. Megfőzni nem nagy dolog. Valami jó kis lábast használj, amiben nem ég le könnyen a cucc. Kicsi lánggal vagy fokozattal dolgozz! Olvaszd fel a vajat, majd mehet a magas kakaótartalmú étcsoki és a tej. Legalább tíz percig főzd, folyamatos kavargatás mellett!
    Forrás: Baranyai Kata saját képe
  12. Fordítsd meg a sütit és a sima felületére próbáld meg egyenletesen eloszlatni a csokit! (Nekem ez nem megy, de te legyél ügyesebb!)
    Forrás: Baranyai Kata saját képe
  13. Várj, amíg megdermed! Szeleteld, és zsebeld be az elismerő csámcsogásokat!
    Forrás: Baranyai Kata saját képe

Ez alkalommal kókuszzsírral és laktózmentes tejjel dolgoztam. Ízre és állagra sem vettünk észre különbséget. Az arányokon semmi módosítás nem történt.

Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 5 dkg cukor
  • 20 dkg vaj/margarin
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • csipetnyi só, sütőpor

Töltelék:

  • 12 dkg dió
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg lekvár

Máz:

  • 3 dkg vaj/kókuszzsír
  • 2 tábla étcsoki
  • 0,5 dl tej

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.