

Igazából ezt csak amolyan jófejségnek szántam. Csakhogy az én egyetlenem komolyan vette, és várta a beígért sütit. Szóval nem volt más választásom, neki kellett állnom zserbót sütni. Azóta sem lettem nagy szerelmese a sütésnek, de elmondhatom, hogy van egyetlen süti, amit képes vagyok ehetőre gyártani.
Szájbarágós recept következik teljesen kezdő cukrászművészeknek:
0. Szépen rendet raksz a konyhapulton, és felsorakoztatod a hozzávalókat. Ha ez megvan, akkor türelmesen ki is mérsz mindent külön tálkába. Ugye figyelsz, hogy ez egyből 3 lépés volt?
- Leszitálod a lisztet. Ezt sajnos nem ér elhagyni, mert csúnya göcsörtök maradhatnak benne. Meg különben is, ide van írva. Pont.
 - Pici sót és pici sütőport elkeversz a lisztben.
 - Élesztő. Nem kell felfuttatni, de nagyon apróra el kell morzsolni a liszttel. Sziszifuszi munka. Az egész süti ilyen lesz.
 - Vaj. Pont, mint az élesztő. Türelem, türelem.
 - Tojás. Tej. Ezeket csak bele kell önteni. Itt is összevontam két lépést, le ne maradj! 

Forrás: Baranyai Kata saját képe  - Gyúrni, gyúrni, gyúrni! Egészen addig, amíg se a kezedhez, se a tál oldalához nem ragad.
Picit lehet hűtőben pihentetni, amíg előkészíted a tepsit és a tölteléket.
Forrás: Baranyai Kata saját képe  - A darált diót keverd el a cukorral! Lehet porcukor is, de én kristálycukorral dolgoztam - mert lusta vagyok.
 - Vissza a tésztához! Oszd fel 3 egyenlő részre, és állj neki a lapoknak! Nyugi, nem kell őket külön megsütni. Csak megszenvedni velük, amíg tepsi méretűre nyúlnak. A képen látható eszközzel méricskéltem, hogy mikor éri már el az áhított szélességet, hosszt. Ez főleg a legalsó lapnál lényeges. Ha nagy a baj, és sehogy sem nyúlik tovább, akkor kicsit csalhatsz. Foltozgass! :-) 

Forrás: Baranyai Kata saját képe  - Ha kész az első lap, akkor mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe, és jöhet a töltelék. Először a lekvár, aztán a diós cukor. Ne sajnáld! Ezt ismételd meg a következő lappal is! A harmadik meg mehet zárásnak, szurkáld meg villával, hogy a felesleges gőz távozni tudjon.
 - Aztán már mehet is a 180 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 35-40 perc, figyelj rá, de ne nyitogasd a sütőt! Aztán tartsd távol tőle a családot, és pihentesd egy éjszakát! Lehetőleg száraz, hűvös helyen.
 - Csokimáz - a nagy kihívás. Megfőzni nem nagy dolog. Valami jó kis lábast használj, amiben nem ég le könnyen a cucc. Kicsi lánggal vagy fokozattal dolgozz! Olvaszd fel a vajat, majd mehet a magas kakaótartalmú étcsoki és a tej. Legalább tíz percig főzd, folyamatos kavargatás mellett! 

Forrás: Baranyai Kata saját képe  - Fordítsd meg a sütit és a sima felületére próbáld meg egyenletesen eloszlatni a csokit! (Nekem ez nem megy, de te legyél ügyesebb!) 

Forrás: Baranyai Kata saját képe  - Várj, amíg megdermed! Szeleteld, és zsebeld be az elismerő csámcsogásokat! 

Forrás: Baranyai Kata saját képe  
Ez alkalommal kókuszzsírral és laktózmentes tejjel dolgoztam. Ízre és állagra sem vettünk észre különbséget. Az arányokon semmi módosítás nem történt.
Sütőtökös csirke - élvezd ki a tökszezont az utolsó cseppig!
Avokádós édességek ételérzékenyeknek (is)!
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
 - 1 db tojás
 - 5 dkg cukor
 - 20 dkg vaj/margarin
 - 1 dl tej
 - 1 dkg élesztő
 - csipetnyi só, sütőpor
 
Töltelék:
- 12 dkg dió
 - 12 dkg cukor
 - 12 dkg lekvár
 
Máz:
- 3 dkg vaj/kókuszzsír
 - 2 tábla étcsoki
 - 0,5 dl tej
 
Nyitókép: Shutterstock
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!