Így már az 1800-as években megszületett a müzli őse, ami több évtizeddel és néhány szerencsés fordulattal később a boltok polcain kötött ki. A mai cukrozott változatok már jogosan kapják a kritikát, pedig eredetileg a müzli tökéletes táplálék volt. Talán te is rutinból eszed és veszed minden nap - de vajon mindent tudsz róla?
Íme, öt dolog, amit tuti nem tudtál a müzliről!
A századforduló idején egy alpesi kirándulás alkalmával a pásztorok kínálták meg a mai müzlihez hasonló étellel dr. Maximilian Bircher-Bennert, és a svájci orvos rögtön lenyúlta az ötletet. Nem véletlenül! A doktor úr ugyanis a teljes értékű táplálkozás első kutatója és a nyers táplálkozás nagy rajongója volt. Neki köszönhető, hogy a müzlit ma már a világ minden táján ismerik, és megkapta az "egészséges" címkét.
A müzli ötletét a doki kórházi munkája során hasznosította újra: az ételnek nagy szerepet szántak a betegek kúrájában. Bircher-Benner emellett lefektette a modern dietetika alapjait: rájött, hogy van kapcsolat az egészség és a táplálkozás között, és a feldolgozás nem tesz jót az ételekben lévő tápanyagoknak.
Ebből következik, hogy az eredeti receptben nem finomított cukorból, hanem reszelt almából volt a legtöbb. A híres Bircher-Benner müzliben az almán kívül csak zabpehely, mogyoró és mandula van - csupa nyers és egészséges hozzávaló! A doktor úr idejében még joghurttal, tejszínnel vagy tejporral ették. Ez utóbbi a háztartási hűtőket megelőző korban még élelmiszeripari csodának számított!
Ha az eredeti recept ennyire friss és természetes, miért tömnek minket mesterséges és túl édes cuccokkal a gyártók? Ha élne, a jó Bircher-Benner biztosan tombolna a dühtől: a futószalagokon teljesen eltorzították az ő kis kedvencét! Hallgass a doktor úrra, és keverd ki a saját müzlidet, vagy keresd a cukormentes, alternatív édesítőszerrel készült változatokat!
Reggelire sosem árt egy kis gyümölcs, a müzlid mellé is szeletelhetsz vagy dobhatsz pár kanállal a kedvenceidből! Ilyenkor nyáron ez nem egy nagy mutatvány, de télen sem kell hanyagolnod a gyümik vitamintartalmát: erre találta ki az emberiség az liofilizálás!
Ennek lényege - az aszaláshoz hasonlóan - a víztelenítés. Először gyorsan megfagyasztják, majd vákuumos eljárással kiszakítják a gyümölcsből a nedvességet. Bármilyen furcsa is, ez a sokkhatás nem teszi teljesen tönkre a gyümikben lévő tápanyagokat, sőt, sokkal több megmarad, mint a többi tartósítási eljárás során.
Müzlikbe, müzliszeletekbe is nagyon jól működnek az liofilizált gyümik!
Nyitókép: iStockphoto
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.