Ma már tudjuk, milyen fontos, hogy a reggeli szénhidrátban, fehérjében, rostban és vitaminokban gazdag legyen, és a lehető legtermészetesebb anyagokból álljon össze. A nagyon válogatós lányom már hosszú ideje a reggeliző pelyhekhez ragaszkodik. Úgy tűnik: nem tudja megunni. Gyümölccsel, joghurttal, esetleg egy kis tört mandulával megszórva, tökéletes napindító számára.
Ezért is örültem meg, amikor lehetőséget kaptunk Antóniával ellátogatni egy CHEERIOS reggeliző pelyhet készítő workshopra. El sem tudtuk képzelni, hogy mit fogunk majd csinálni. És egyáltalán: tényleg lehet házilag ilyen finomságot sütni?
Arra gondoltam: itt most nem lehet csalni az összetevőkkel sem. Nem tartalmazhat mesterséges anyagokat és mesterséges aromákat sem, mert akkor tuti be fogok szólni. De nem kellett!
Mit találunk az üzletek polcain?
Az aromákat az illat és-vagy az íz kialakítása miatt adják az élelmiszerhez, forrásuk és előállítási módjuk alapján beszélhetünk természetes vagy mesterséges aromákról. A természetes aromákat növényi, állati vagy egyéb eredetű anyagokból készítik a természetben jelen lévő formájukat megőrizve. Nestlé NESQUIK, CINI MINIS és CHEERIOS gabonapelyhei már természetes aromával készülnek.
Vannak úgynevezett színező hatású élelmiszerek, amik természetes élelmiszer-kivonatok, és eredeti jellegüket megőrizve színezik meg élelmiszereinket. Ilyen például a spenót nyersen, szárítva vagy pürésítve, ami zöld színt ad a terméknek. A NESQUIK gabonapehely barna színét például a kakaópor adja, amely színező hatása mellett a termék ízére is hatással van.
Ha, viszont magunk sütjük a gabonapelyheket, akkor már tuti biztosak lehetünk abban, hogy csak természetes anyagok kerülnek bele. Szóval, kicsit izgatottan, de álltunk a kihívás elé. Nekikezdtünk.
Ne ijedj meg, ha nem lesz pont annyira ropogós a végeredmény, mint amit a dobozos pelyheknél megszoktál! A receptúrát úgy alakították át, hogy otthon megtalálható alapanyagokból, otthoni konyhai körülmények között is elkészíthető legyen.
Vigyázz, hogy a tészta állaga ne legyen se túl folyós, se túl kemény, mert akkor nem tudsz majd könnyen dolgozni vele!
Minél vékonyabb karikákat formázol, annál ropogósabbak lesznek a pelyhek.
A cukor mennyiségét ízlésed szerint változtathatod. Ki is hagyhatod, de dolgozhatsz barna cukorral, gyümölcscukorral vagy más édesítőkkel is.
Antónia gluténérzékeny, úgyhogy először szomorúan vettük tudomásul, hogy ő sajnos nem ehet itt majd semmit, de szerencsére mégsem maradt éhen. A készen kapható gabonapelyhek között már található gluténmentes változat is, ráadásul háromféle ízben. Bátran mondhatom: nagyon finom és kiadós reggeli készült a recept alapján.
A gabonapehely gazdaságosan, rövid idő alatt és egyszerűen kisüthető, akár kezdő szakácsnőknek is merem ajánlani!
Kiváló közös program lehet gyerekekkel, mivel a sütni való formáknak csak a fantázia szab határt. Antóniával mi a hagyományos karikákkal kezdtük a formázást, de hamar beindultunk, és igazi játékos programmá vált a sütés. Ha a gyerekek maguk készítik el a reggeliző pelyhet, szívesebben esznek majd belőle. A különböző vidám alakzatok segítségével pedig a válogatós, vagy enni nem akaró csemetéket is könnyebben rá lehet szoktatni a napindító étkezésre.
Nyitókép: Percze Ágnes saját fotója
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.