Ez nem a génjeikbe kódolt szuperképesség, zsírpárnamentes testüket az életmódjuknak köszönhetik. Nekünk pedig, akik a világ ducibb szegletén élünk, szerencsére már leleplezték a "francia titkot". A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titka című mű az első pillanattól vonzott - akár egy friss baguette. Éreztem, hogy egy életmód könyv ilyen címmel csak jó lehet! Ugyanis én hajlamos vagyok elveszni a:
"Jó vagyok így? Talán igen. Jaj, mégis egy kövér disznó vagyok, akit utálnak!" önmarcangolásban. Pedig ez a gondolkodás nagyon nem szexi! Sokkal vonzóbb a franciák trükkje: élvezd az életet, és kész! És ne kösd mások orrára, hogy mennyi munka van hurkátlan tested megőrzésében!
A francia módszer a mértékletességről szól: egyszerre kell jóllakatnunk a bennünk élő hedonistát, és nem kihízni a kedvenc farmerünket. Egy kis kilengés mindig párban jár egy kis koplalással - semmi szélsőség, csak egészséges arányok.
A "francia titok" alkalmazásával egy franciának sosem kell lemondania a kedvenceiről, így egy életen át élvezheti a csokoládé, a péksütemények és a sajtok ízeit - hízás nélkül!
Most viszont elég az elméletből, jöjjön a kőkemény konyhai valóság! Elhoztam nektek a ratatouille, vagyis a francia lecsó receptjét. Franciául ugyanis még zamatosabb és könnyedebb ez a műfaj - és elronthatatlan.
Tehát bátran nyúljon mindenki a lábas után!
A hagymát felaprítom, és elkezdem melegíteni az olajjal együtt. Ekkor kerül bele az összetört fokhagyma is. Ha üvegesre párolódott, és a lakás fokhagymás aromában úszik, jöhet rá a paprika, a cukkini és a gomba.
Az eredeti padlizsánnal készül, de most nem találtam szép példányt - de hát egy francia nő kreatív és a rugalmas a konyhában (akárcsak a lakás többi helyiségében)! Csiperkével is finom. Ha kezdenek szottyadozni, ráöntöm a paradicsompürét és fűszerezem, majd lefedem. Húsz perc kis lángon történő főzés után még beleszórok egy marék friss bazsit, majd lehúzom a tűzről.
Bon appetit!
De ha igazán franciáskodni akarsz, a kész ragut még átmerheted egy hőálló tálba, megszórhatod gazdagon parmezánnal, és odapiríthatsz neki a sütőben. Még istenibb lesz!
Nyitókép: iStockphoto
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.