Szedlák Levente

Rovatok:

Ha találkoznál a Jótündérrel, mit kívánnál tőle?

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem a világ egyik legnagyobb szívatása az, ha valaki hirtelen azzal ugrik elétek, hogy teljesíti egy, három, öt (tetszőleges, kevés, páratlan, prímszámú) kívánságodat. És minél kevesebb lehetőséged van, annál nagyobb a csapda. Mert akkor most merhetek-e önző lenni, vagy gondolnom kell másokra is?

Tehát. Tételezzük fel, hogy egy igazi, omnipotens Jótündérrel állok szemben, akinek nincs beteg humorérzéke, és nem forgatja ki a kívánságaimat. Valamint nem fogadja el a "Még három kívánságot!" és a "Még három Jótündért!" kívánságokat. Mert ugye az csalás lenne. A világ körbestoppolását sem vettem ide, az megy Jótündér nélkül is. Ebben az esetben a három kívánságom a következőképpen alakulna:

1. Világgazdasági reset
Van egy olyan megalapozott gyanúm, hogy a világ sokkal jobb hely lenne, ha felhagynánk a "ki tartozik kinek" körjátékkal, és elkezdenénk az egészet elölről, tiszta lappal. Adósságok nélkül, machinációk és trükközések nélkül. Lehet, hogy iszonyatos káosz lenne belőle, és egy héten belül Mad Maxként harcolnánk az utolsó Túró Rudikért. De akkor legalább önerőből jutottunk volna el az apokalipszisig. Szóval elsőnek egy tabula rasát kérnék.

2. Isteni büntetést az orvvadászokra és az erdőirtókra
Eddig még senkinek sem sikerült bebizonyítania, hogy a rinocérosz szarva porrá őrölve, gyógyszerként bevéve jó a heresérvre, vagy, hogy a rája kopoltyúja gyógyítja a megfázást. Ennek ellenére ezeréves babonákból és puszta kapzsiságból kifolyólag sikeresen a kihalás szélére vadásztunk, halásztunk, földműveltünk és erdőirtottunk jó néhány fajt, ami azért eléggé udvariatlan dolog tőlünk. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az orvvadászok azonnal holtan esnének össze, amikor lelőnek egy veszélyeztetett állatot! Vagy ha az erdőirtók családjára jönne a negyvennapos hideglelés minden alkalommal, amikor elvesznek egy újabb négyzetmérföldnyi erdőt a természettől. Rögtön kétszer meggondolnánk, mire fogjuk rá a puskánkat.

3. Egy nagyobbacska, öntisztító kúriát
Egy olyan fajtát, amiben bármi megtörténhet az ártatlan kísértetjárástól a gyilkos estélyig. Értitek, no. Nem baj, ha vidéken van, de akkor sem fogok rinyálni, ha a tengerparton áll. Ha tartozik hozzá egy feltöltött borospince, akkor örülök, de anélkül is elégedett lennék. Mindegy, csak legyen benne elég hely, hogy meg tudjam vendégelni a barátaimat! Akár örökre is. Ó, ó, kell hozzá egy saját temetőkert is! Na jó, csak vicceltem. És az őrült tudós laboratóriumától is eltekintek.


Fotó: Hirling Bálint

Cikkei:

Még több