

Ha már úgy alakult az este, hogy nem mentetek étterembe, hanem inkább az egyikőtök meglepetésszerűen főz valamit - vagy közösen dobtok össze egy romantikus vacsit -, a program elengedhetetlen része az ital.

Még ha egyébként nem is vagytok nagy piások, az ünnepi alkalom megkoronázására kell valami, amivel koccinthattok! Erre pedig a pezsgőkön, és a kötelezően rózsaszínű koktélokon kívül egy jó bor a legalkalmasabb.
És, hogy milyen bort igyatok Valentin napján?
E kérdés megválaszolásában segít a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok néhány jó tanácsa.
Úgy általában a borválasztásról
- Ha csak egyfogásos menüben gondolkoztok, elég egy ahhoz passzoló palack bor, esetleg kettő, ha aperitifet is terveztetek.
 - Többfogásos, komplett vacsora esetén azonban a könnyedebb, fiatalabb borokkal kezdjetek, majd jöjjenek a testesebb és komplexebb nedűk!
 - Liba-, vagy kacsamáj előétel esetén megengedett az édes, a félédes vagy az aszúborok fogyasztása is.
 - Végül a desszerthez az édesebb desszertborok.
 
Ha valamelyik fogás boros páccal, vagy hozzáadott borral készült, ahhoz mindig abból a fajtából töltsetek, amellyel készítettétek!

Vörös húshoz vörösbort? Nem feltétlenül!
Erről a szabályról még azok is tudnak, akik amúgy nem boroznak. Azonban nem a hús színe számít, hanem az elkészítés módja! Az étel mellé tálalt szószok vagy öntetek karaktere határozza meg, hogy mihez milyen bor illik.
- Vajas vagy gyümölcsös mártásokhoz, enyhén fűszerezett, párolt vagy főtt húsokhoz fehérbor dukál.
 - Míg grillezett és sült húsok mellé valami vörös, például egy jó rozé.
 - Csirkéhez és pulykához megint csak a fehérborok illenek.
 
"...és halat, mi jó falat..."
Az afrodiziákumként is számon tartott osztrigán, és más kagylókon kívül kedvelt étek ilyenkor a tengeri halak és rákok húsa, valamint a kaviár.
Szárazabb halakhoz inkább könnyebb fehérborokat fogyasszatok, grillezett társaikat viszont egy szárazabb rozéval, vagy egy szürkebaráttal kísérjétek le!
Vajas és/vagy tejszínes mártások mellé nyugodtan választhattok testesebb, hordós érlelésű fehérbort. Ha pedig ezt nem találjátok elég egzotikusnak, tengeri és halételeiteket gyöngyözőborral is élvezhetitek.

Nyalakodás előtti nyalánkságokhoz
Elnézést a cinikus címért, nem tudtam megállni! Az általánosan elfogadott vélemény szerint a Valentin-nap legnagyobb sztárjai a desszertek, amelyekhez megfelelő desszertborok illenek.
A főszabály azt mondja, hogy a desszert sosem lehet édesebb a mellé kínált bornál, - de a szárazabb borok kedvelői se csüggedjenek, számukra is van megfelelő desszert-bor kombó!
- Rétesekhez és édes, kelt tésztákhoz, vagy mandulatortákhoz a legnagyobb nyugalommal választhattok egy határozottabb ízű bort, például egy jó hárslevelűt.
 - Epres édességekhez kékfrankos rozét fogyasszatok.
 - Míg a citromos desszertekhez egy jó savignon blanc bort válasszatok!
 - Csokoládés, gesztenyés és úgy általában a tartalmasabb sütemények mellé egy pohár kékfrankos-cabernet franc passzol.
 
Ugyanez vonatkozik a magasabb kakaótartalmú étcsokoládékra is, amelyeket legtöbbször édes borokkal kísérünk le.
Egészségetekre!
Nyitókép: iStockphoto
Mondd el Te mit gondolsz!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!