Mercedes-Benz Fashion Week Budapest - Antónia szerint

Bár a tavasz még csak most kopogtatott be az ajtónkon, a divatban nincs megállás, New York, London, Milánó és Párizs után kicsiny hazánkban is az őszi-téli trendeket vettük szemügyre.

A régió legnagyobb divateseményét, a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest-et a korábbiaknál izgalmasabb helyszínen rendezték meg, hiszen a Ludwig Múzeumban eddig még soha nem volt divatbemutató. Így viszont a kortárs művészet és a divat kapcsolata sokkal szorosabban jelent meg: a múzeumi térben teljesen új értelmet nyertek a kreációk.

A felhozatal bőséges volt: múlt szombaton 13 magyar tervező kollekcióját mutatták be és a 6 kiegészítő tervező állított ki a pop-up store-ban.

Virágzó századforduló

Érdekes utazásra invitál a Celeni. A ruhák csipkerészleteihez és hímzéseihez a Hajós utca 32. alatt található Szedő-ház adta az ihletet. A szecesszió egyik legjellegzetesebb épülete telis-tele van virágokkal: a lépcsőkorlátokon, a kilincseken, az ólomüveg ablakokon és a színes csempéken végigfutó virágminták nemcsak az öltözékeken, hanem a Karman Jewelry csodaszép ékszerein is visszaköszönnek. A Celeni nő fekete masnival összefogott hajával, pasztellszínekkel lágyított fekete ruháival és földet söprő libbenő maxiszoknyáival egy misztikus világba kalauzol minket - mintha az alkimisták vegykonyhájába nyernénk betekintést.

Forrás: Polyák Attila

Modern betyárok

Az ígéretes tehetségű ZSIGMOND DORA a a 60-as évek kultikus filmdrámájához, a Jancsó Miklós rendezte Szegénylegényekhez nyúlt inspirációért. A vidéki lét, a betyárvilág a nyersebb hatású anyagokban és a szőr díszítésként való használatában mutatkozik. A kollekció a fekete, bézs, homokszín és szürke árnyalatú darabjai egymással nagyon jól kombinálhatóak, így a rétegesség, az egymás tetejére halmozott ruhadarabok még jobban mutatnak. A hideg időkben nagyon praktikusak lesznek a meleg gyapjú pulóverek, a kivehető bélésű szövet-, és a szabályozható bőségű vízlepergető kabátok.

Forrás: Polyak Attila

Futurisztikus tuning

Egy autószerelő műhely vagány lányai feketére festett ajkakkal, pimaszul a fejükre dobott baseball sapkáikkal és hanyagul felhúzott necc zoknijaikkal szabadultak be a CUKOVY kifutójára. A futurisztikus ezüst szürke színjátszó steppelt darabok a Vissza a jövőbe című film hangulatát hozták, amely elég nagy hatással volt a tervezőpárosra. Ez a vonal, illetve a grunge beütés nagyon jól megfér a nőies sziluettekkel és a 80-as években oly kedvelt flitterekkel. A fekete és szürke olajzölddel és vakító fuksziával egészül ki, így a végeredmény rendkívül látványos. Tényleg már csak egy jó kis break tánc hiányzott a showból.

Forrás: Polyák Attila

Játékos feministák

A legbohémabb és színhasználatában legüdébb kollekció Anna Daubneré volt, aki stílusos Anna Amélie táskákkal tarkította bemutatóját. A kontrasztos színek és romantikus fodrok az ősz vidámabb arcát mutatják és a bátor colour blocking trendre csábítanak. Egy szetten belül akár három-négy különböző színblokk is található, amit a mintás darabok tesznek még játékosabbá. Annát Kertész Attila absztrakt festményei inspirálták, így születtek meg a változatos textúrákban létrehozott egyszínű és pöttyös darabok.

Forrás: Polyák Attila

Könnyű szárnyakon

A '70-es évek kelet-európai fílingje, az igazi retró érzés jelenik meg a TOMCSANYI éjkék, smaragdzöld, rozsda és sötét szürke darabjain. A légi utazások eleganciáját, a Malév nosztalgikus emlékét idézik meg az ingruhák, az overálok és az oversize fazonú kabátok és a hímzett repülőgépekkel díszített darabok. A légies selymek és csíkos kötöttek jól megférnek a nehezebb neoprénnel, bársonnyal és bőrrel. Nem hiányozhat az őszi palettáról a sötétkék farmer sem, amely kényelmes és jól variálható a kollekció többi elemével.

Forrás: Polyák Attila

Merész variálhatóság

Szintén a '70-es '80-as évekhez nyúlt vissza a NUBU, de ennek a két évtizednek csak a formavilága figyelhető meg a kollekcióban. Illetve Fajó János festőművész derűs színeinek és konstruktivista szemléletmódjának hatása. A sportosabb darabokat a cipzárok és az elasztikus zsinórok teszik variálhatóvá, illetve több darabot egy fémpiercing-szerű tű ráncol össze. A modern vonalat tovább erősíti a szőrmebundák kapucnis felsővel és a tollkabátok szőrmestólával való viselése, míg a '70-es évek a bővülő ujjakban és nadrágszárakban van jelen.

A fekete, fehér, teve- és púderszín mellett a karakteres neon narancs a hideg szezon uralkodója a NUBUnál - nemcsak a ruhákon, hanem sminkben is. A bemutató alatt ezúttal is élőzenét hallhattunk: Jónás Vera énekelt és kísérte magát gitáron.

Forrás: Polyák Attila

A retró, a sportos trendek és a nőies sziluettek tehát megmaradnak, de megnyugodhattok, hogy pont annyira lesz színes, merész és a valóságtól elrugaszkodott a következő idény, amennyire csak akarjátok!

Nyitókép: Polyák Attila

    Ezt olvastad már?