magazin internet lelki bántalmazás zaklatás cyberbullying
Az, hogy a gyerekek az iskolában gyakran csúfolják vagy piszkálják a társaikat, sajnos nem újdonság. Az én kamaszkoromban is voltak ilyen esetek, és gyanítom, hogy a lelki bántalmazás ezen fajtája valószínűleg mindig is létezett.

Azonban amikor én voltam tizenéves, csak pár napig csámcsogott az osztály egy-egy viccesnek hitt gúnyolódáson. Ami persze csak az egyik félnek volt vicces... Régen ezek a piszkálódások rendszerint az iskola falain belül maradtak. A kipécézett gyerek hazament, és a családjával biztonságban volt.

Iskolai zaklatás az iskola falain kívül

Aztán jött az internet, amelynek hála ma már teljesen más világot élünk. Hazamennek a kamaszok, és az otthonukban ugyanúgy elérhetik őket a bántalmazó emailek, vagy éppen Facebook üzenetek, kommentek, posztok sokasága.

A nap 24 órájában árnyékként kísérheti a fiatalokat ez a probléma.

És ami még rosszabb: az internet nem felejt. Ami egyszer felkerült a világhálóra, az ott is marad. Bármikor és bárhol visszanézhető.

Forrás: Shutterstock

A cyberbullying rengeteg gyereket érint

Mint mindenben, itt is vannak különböző fokozatok. Az egyszeri cikizésektől, vagy éppen kamaszos csínytevésektől kezdve a folyamatos és durva zaklatásokig elég széles a skála.

Ha ezek a piszkálódások folyamatosak, és a gyerek lelki megtörésére irányulnak az interneten keresztül, akkor beszélhetünk cyberbullyingról.

A cyberbullying nagyon sokféle módon megjelenhet. Zaklató emailek formájában, állandó gúnyolódó kommentek sokaságában. De előfordult már olyan is, hogy gyerekek létrehoztak egy honlapot csak azért, hogy egy osztálytársukat megalázhassák.

A lelki bántalmazás sokszor jobban fáj, mint egy pofon

Sokan még mindig nem fogják fel, hogy sokszor a lelki bántalmazás sokkal mélyebb sebeket ejt az emberen, mint a fizikai. Éppen ezért sok szülő és tanár nem veszi eléggé komolyan, vagy éppen nem is nagyon törődik a cyberbullying problémájával.

Pedig még felnőttként is kihívás feldolgozni, ha valakit lelkileg bántalmaznak. Akkor képzeljük el, hogy

milyen nehéz lehet ez egy kamasznak, aki éppen most keresi önmagát, és a legsérülékenyebb időszakában van!

A cyberbullying nagyjából egyidős az internettel, így a lassan 20 éves története során sajnos nem egy gyereket üldözött a halálba. Az egyik első és legismertebb áldozata a 13 éves amerikai Ryan Halligan volt. A fiú 2003-ban akasztotta fel magát, miután az osztálytársai módszeresen zaklatták, és megalázták az iskolában és az interneten.

De Magyarországon is komoly gondot jelent az internetes zaklatás. Az UNICEF felmérése szerint minden harmadik gyereket érint a probléma, és sokak szerint ez a fajta lelki terror rosszabb, mint bármilyen más bántalmazás.

Mit tehetünk?

Sajnos elég korlátozottak egy kamasz gyereket nevelő szülő lehetőségei. A legfontosabb mindig, minden esetben a kommunikáció. Tudom, a kamaszok nem arról híresek, hogy mindent megbeszélnek a szüleikkel. De ha egy nyitott és őszinte családi kapcsolatban élnek, akkor nagyobb eséllyel mondják el, ha valami problémájuk adódik a társaikkal.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.