Én csak 4 éven át voltam magányos - Te egész életedben az leszel

A vízcseppek halkan folydogálnak az ablaküvegen, nem törődve azzal, hogy ha leérnek, eltűnnek egy pocsolyában, vagy elszivárognak a földbe. Elillannak, nem úgy, mint az érzéseim, melyeket bármilyen időtávlatból vissza tudok idézni.

Hasonlóan zuhogott az eső akkor is, én pedig kinéztem a homályossá vált üvegen át, válaszok után kutatva. Úgy éreztem, a szürke égbolt az én lelkivilágomat tükrözi vissza, és a felhők helyettem is sírnak. Óraközi szünet volt a gimnáziumban, amikor lazulni, pihenni kellett volna, kiengedni a feszültséget, nevetgélni, beszélgetni a padtársakkal... Én viszont egyedül álltam az üres osztályteremben az ablak előtt, és az utcán járkáló idegen embereket néztem, mert még őket is közelebb éreztem magamhoz, mint az osztálytársaimat.

Nemcsak egyedül voltam, hanem magányos is, mert más voltam, mint a többiek. Olyan "furcsa" lány, akinek céljai, tervei, álmai vannak. Sőt, gondolatai is: például arról: miért nem akarok tizenhat évesen egy húsz évvel idősebb pasit? Miért nem elégszem meg a hármassal, mikor egy kis tanulással ötös is lehet belőle? Miért csinálom meg a leckét, amikor le lehet másolni a többiekét? Senki nem tudott ezekkel azonosulni, és inkább furának, kiközösíteni valónak tituláltak.

Pontosabban először csak egy személy. A gimi menő csaja, aki fenekét alig takaró miniszoknyájával, erős sminkjével és harsány hangjával akkoriban még nem a közösségi oldalon gyűjtötte a követőket, hanem az osztálytársai közül. Csodálták azért, amilyen - holott pontosan tudták, hogy túl korán felnőni és úgy élvezni az életet, ahogyan ő teszi tiniként, nem vezet jóra. Mégis, az imádói inkább vele tartottak, mint velem (még akkor is, ha a lelkük mélyén nem akartak abba a csapatba tartozni).

Forrás: Shutterstock

Mert erőt sugárzott és azt, hogy mindent megkaphat, amit csak akar, hiszen csinos - olyannyira, hogy még a férfi tanárok sem diákként, inkább kívánatos nőként tekintettek rá. Ez pedig hatalmat adott a kezébe, amit kellőképpen élvezett is.Ezer és egy történetet hallhattunk tőle arról, hogy hétvégén vagy előző éjszaka milyen szenvedélyes együttléteket élt át a pasijával. Ő mesélt, a többiek ámulva hallgatták, követték mindenhová, én pedig félrehúzódva vártam. Arra, hogy a sok gondolat, tervezgetés majd engem igazol, hogy nem kell huszadikként sorban állnom valaki mögött ahhoz, hogy fontosnak érezzem magam. Aztán egyszer csak vége lett a négy évnek - nem észrevétlenül, nem is fájdalommentesen, de ennyi volt.

Én pedig a magánynak, illetve a rossz példának köszönhetően - amit az osztály legjobb nője állított elém - megváltoztam. Ha provokáltak, nem maradtam csendben, hanem kimondtam a véleményemet szemtől szembe, hogy ne csak hallják, hanem a tekintetemen is lássák: nem törtem meg. Sokáig egyedül voltam, mégis többet gazdagodtam lélekben, mint azok, akik őt hallgatták és utána járkáltak a szünetben.

Az eső továbbra is zuhog, és ahogy kinézek az ablakomon, egy ismerős alakot pillantok meg. Azt, akinek anno a legnagyobb hangja és a legrövidebb szoknyája volt. Lassan, maga elé nézve megy az utcán, nem siet, hiszen pontosan tudja, hogy nem várja otthon senki: se férj, se gyerek. Nem tudni, miért alakult így az élete.

Talán csak nem volt szerencséje - vagy túl sokszor és túl gyakran mutogatta a bájait ahhoz, hogy tisztelni tudják és társnak válasszák? Sosem fog kiderülni. Egy biztos: most ő magányos, nem én, ő hallgat, mert már nincs mondanivalója, miközben én bármikor beszélek, szívesen figyel rám a családom, a barátaim, a munkatársaim. Nekem csak négy évet tett ki az egyedüllét, neki talán az egész életét.


Nyitókép: Shuttertsock