terhesség kibeszélő terhesszex várandósság szex tabu
Amikor megtudjuk, hogy gyermeket várunk, számos kérdés megfogalmazódik bennünk. Például az, hogy miként fog majd kinézni a pici, és egyébként is, hogyan tovább innentől kezdve? Az első alapgondolatok ízlelgetése után a következő, ami pár hetes terhesen eszembe jutott, az egyik nagy kardinális kérdés ilyenkor: mi lesz a szexszel?

Kaptam én hideget-meleget a terhesség alatti szextémával kapcsolatosan, jóhiszeműen mindenki tanácsokkal bombázott, „jobbnál jobb" okosságokkal, melyeket, ha megfogadok – szerintük – tutibiztos, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.

Na most, az első, amit megfogadtam az első gyerekem előtt (majd tapasztalatokkal felvértezve az első után és a második előtt), hogy nem fogadok meg minden „jött-ment" tanácsot mindenkitől, hiszen egyrészt az ellentétes vélemények általában ütötték egymást, másrészt úgy éreztem, elveszek a szexszel kapcsolatos tanácsok útvesztőjében, és a végén már azt sem tudtam volna, mi a helyes, és mi nem.

Különben is, a terhesség egy-egy kulcspontjáról komoly elképzeléseim voltak – már ami a későbbi tevékenységeket és tennivalókat illeti, és hát nem volt ez másként a szex terén sem. Nem egy olyan barátnőm volt, aki az egészet kerek perec már az elejétől elutasította. Terhes lettem? Na, akkor felejtsem is el a szexet. „Baja esik a babának!" – aggodalmaskodtak. „Elkapsz majd valami fertőzést, amiből nem jössz ki jól!" – próbáltak figyelmeztetni. „A férjed igenis ki fogja bírni ezt a kis időt szex nélkül" – intettek óva. Kibírja? Hát szerintem egyáltalán nem természetes, hogy elvárom tőle, hogy 9 hónapon keresztül csak bámuljuk egymást este az ágyban. Emberek vagyunk, érző lények, szükségletekkel. Amibe a szex igenis beletartozik. És ha nekem igenis szükséges, akkor neki már hogyne lenne az?

Forrás: Shutterstock

Nyilvánvalóan, ha valakinek egészségügyi okokból tiltja az orvos a szexet ilyenkor, észszerű módon nem esik a másiknak az ágyban, de ott, ahol nincs semmi akadálya a lepedőgyűrésnek, számomra érthetetlen, miért kell úgy tenni, mintha a gyerek már fogantatásától kezdve porcelánból lenne, és egy kis szextől azonnal bántódása esne.

Mégis, mi baja lehet annak a (kezdetekben) pici életnek az élvezetszerzés e fajtájától? Semmi! Persze az ember ekkor sokkal körültekintőbb, nem ilyenkor kezdi el perverz fétiseit kiélni, de ne legyünk már álszentek! A szex igenis fontos részét képezi egy kapcsolatnak, és ugyanúgy meg kell adni a módját ilyenkor is, és ugyanúgy jár a terhes hónapok alatt is. Megint más helyzet, ha valakinek teljesen lecsökken a libidója ilyenkor, vagy a teste változásai miatt kényelmetlennek érzi az együttlétet; elismerem, ezek tényleg visszatartó tényezők.

Szerintem a terhes szexnél a baj sokszor az alapfelfogással van, vagyis azzal, hogyha valaki terhes, el kell fogadnia, hogy egy megváltozott állapotba kerül, a teste és a belső női szervei átalakulnak - de ez nem egy leküzdendő kór vagy betegség, aminek egészére rá kell tenni a lantot. Ezeket a nézeteket vallva, mi alkalmazkodtunk a megváltozott helyzethez, és továbbra is éltünk nemi életet, óvatosan, vigyázva egymásra és természetesen a babára. Aztán ahogy egyre nőtt a hasam, egyre nehezebb lett egy-egy mozdulat, így a tevékenység lassan egy pózra korlátozódott, majd a legeslegvégére pedig már mi is elhagytuk a szexet, hiszen akkor gyakorlatilag már a létezés is fájt.

Nem vagyok orvos, és a szex várandósan mindenkinek a saját döntése, a kedve és az egészségi állapota függvényében, de ha alkalmunk nyílik rá, és a szakember is zöld utat adott nekünk, szerintem ne vonjuk meg magunktól ezt a kis élvezetet – még ha a 9 hónap alatt csak párszor is esünk egymásnak.

Hegedűs Henriett

Nyitókép: Shutterstock

Mit gondolsz a várandósság alatti szexről?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.