Meztelen, maszatos gyerekek a hírfolyamban - Kérlek, ne szégyenítsd meg a gyermekedet!

A közösségi média jó pár éve biztosít platformot, hogy megosszuk életünk legapróbb részleteit is. Addig, ameddig felnőttként úgy döntesz, kiteszel magadról a fürdőkádban ejtőzés közben egy fotót, amin sejtelmesen meztelen vagy, maximum csak irigyeket vagy sajnálkozókat szerzel. Ám, ha a gyermekedről teszel közzé hasonló fotót, azzal bizony már vétkezel!

Kétgyerekes anyaként számtalan szülő ismerősöm van a Facebookon és az Instagramon is. Mondjuk már egyre kevesebb, mert speciel engem nem érdekel, hogy a gyerekem egykori játszótéri pajtása hogyan tanul bringázni. Persze, amikor az első megszületett, én is napi 4 fotót kitettem róla, egyfajta virtuális társaságként használtam a Facebookot, de hamar rájöttem, hogy amit csinálok, az nem jó. Már a 9 és 7 éves gyerekeimről is csak úgy tettem ki közös családi képet – szigorúan csak sztoriba-, ha előtte megnézték, és áldásukat adták rá. Egy kisgyermek azonban még nem tud mérlegelni, helyette neked kell anyukám dönteni!

Miért nem lehet csak a szűk családdal, egy zárt csoportban megosztani azt, ahogy a kicsit fürdeted, és szegénykének mindene kilóg? Nekem miért kell a hírfolyamomat görgetve, más csemetéjének a kukacába ütköznöm? Volt, hogy írtam ismerős anyukáknak, hogy vegyék le az ilyen jellegű fotókat, mert megsértik vele a gyermekeik személyis jogait. Egy kivételével csak kioktatást kaptam, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, majd ő tudja, hogy mit akar megosztani a gyerekéről. Ez abszurd!

A fotók ott maradnak, bárki lementheti őket, felkerülhetnek pedofil oldalakra, vagy egyszerűen csak nevetségessé tehetik az egyre idősödő gyereket kortársai körében.  

Forrás: Shutterstock

Összeszedtem a legalapvetőbb témákat, amik nem tartoznak a nagy nyilvánosságra, maximum a szűk családra:

1. Meztelenség – Fürdés, kerti pancsolás, pelenkázás közben valóban cuki fotókat lehet készíteni a piciről, de sose tedd ki a közösségi oldaladra!

2. Étkezés – A maszatos kisgyerek pofi valóban nagyon édes, de ne feledd, ami neked cuki, másnak nevetséges. A szoptatás se tartozik mind az 500 ismerősödre, se az, ahogy turkálja az ételt, majd a földre dobja tálkástul.

3. Hiszti – Egy haragos, szomorú, hisztis gyereket ne fotózz vagy videózz, hanem nyugtass meg!

4. Betegség – Hasonló a véleményem a beteg gyermekről készült képekről.

5. Kínos pillanatok – Ebbe tartozik a bilin üldögélés, a nyakig saras ruházat és társai.

A gyermek beleegyezése se mindig segít, hiszen sokáig nem is lehet tisztában azzal, hogy mit jelent a közösségi média valójában.

Szülőként a Te feladatod felvilágosítani, példát mutatni és megvédeni! Lebegjen ez a szemed előtt, ha legközelebb róla posztolnál.  

Nyitókép: Shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek