Anyának is van p*ncija: vállalom, én meztelenkedem a gyerekeim előtt

Détár Enikő nemrég elmesélte, hogy náluk otthon nem volt „divat" a meztelenkedés; amikor gyermekeivel fürdött a kádban, akkor is bugyit viselt. Nos, mint kétgyermekes anya, engem komolyan elgondolkodtatott, hogy vajon én mennyire rontom meg nap, mint nap a csemetéimet?

Kérlek, ne akadj ki, de van, amit tudnod kell! Szülőként gyakran látjuk meztelenül a kisbabánkat, kisgyermekünket, egy bizonyos korig ez teljességgel elkerülhetetlen, sőt, még hozzá is érünk a csupasz testéhez, a csupasz kezünkkel, még az intim testrészein is. Anyaként még azt is megengedjük neki, hogy a szájával a mellünket érintse. Tudom, most lesokkoltalak. Bizony, ilyen, amikor a felelős szülő gondoskodik a gyermekéről. Ám a gondoskodáson túl a nevelés is a szülő fő feladata, és itt a lényeg!

Anyának melle van és puncija, apának csak mellbimbója és kukija.  

A gyerek előbb-utóbb elkezdi felfedezni a saját testét, igazodik a születési neméhez. Itt nagy felelőssége van a szülőnek. Én úgy vélem, az, hogy a 9 éves lányom lát engem fürdeni, törülközni vagy épp öltözködni, nem fog traumához vezetni. A fiam, aki nemsokára 6 éves lesz, még mindig simán rám nyit, ha a vécén ülök, vagy bejön a szobába, ha épp átöltözöm. Nem kezdem magam takargatni, mert nem akarom, hogy azt érezzék, a testünk miatt szégyenkeznünk kell.

„Kérlek kicsim, ne húzogasd az öcséd kukiját. Igen, értem, hogy vicces. Oké, rendben, hogy neki is tetszik, de egymás kukiját és punciját nem fogdossuk, még a tesóét sem!"  

A megszégyenítést minden esetben el kell kerülni. A fenti példa három évvel ezelőtt esett meg, fürdésnél. Igen, bár fiú és lány, ők a mai napig együtt fürdenek, kivéve, ha valamelyik egyedül szeretne tusolni, mert erre is volt már példa. Visszakanyarodva a példához, azt is mondhattam volna, hogy „Fúj, mit csinálsz? Azonnal hagyd abba, mit képzelsz?". Ezzel a későbbi önelfogadásban és a szexualitásban okoztam volna gátakat mindkettőjükben. A meztelen test nálunk nem tabu, de tiszteljük a határokat. Láthatnak engem is, az apjukat is meztelenül, de nem lófrálunk pucéran napközben a lakásban, és nem engedjük, hogy az intim részeinket megfogják a gyerekek.

Forrás: Shutterstock

Megtanítottuk nekik, hogy a testünk a miénk. Senkinek sincs joga ahhoz, hogy hozzáérjen, csak, ha mi megengedjük neki.Amióta egyedül intézik a nagyvécés dolgokat, önállóan öltöznek, és alaposan le tudnak fürdeni segítség nélkül – ez már pár éve így van – már egyre kevesebb alkalom van, hogy teljesen meztelenül látjuk őket, hogy hozzájuk érünk. Fokozatosan szoktattuk át őket az önállóságra, épp ezért, hogy ne csak a szánk járjon, hanem a fenti szabályt a gyakorlatban is meg tudják élni. Van, hogy a lányom kiküldi az öccsét a szobából, amikor öltözik, vagy engem, ha tusol. Ezt minden esetben betartjuk, és időnként mi is élünk vele: van, hogy én kérem őket, most ne jöjjenek be utánam a fürdőszobába. Ezt hívják kölcsönös tiszteletnek és bizalomnak.

Engem anyám még tiniként is megfogdosott, és ehhez még azt is hozzá tette, hogy ne akadékoskodjak, hiszen belőle lettem, joga van ehhez. Én nem ilyen szellemben akarom nevelni a gyerekeimet. Ugyan én adtam nekik életet, de nem rendelkezem felettük. Ám azt sem szeretném, ha a nemiség tabu lenne a számukra.

Szülőként tudni kell mérlegelni. A szexus már egy 7-8 éves gyermek esetében is erősen jelen lehet, ami azt jelenti, hogy már nem lovagoltatjuk a meztelen kis testét a térdünkön – mint kisbabaként -, és nem bújunk össze vele pucéran alvásnál – mondjuk ez eszembe se jutott, de ismerek rá példát. Legyünk rugalmasak, és tudjuk, hogy egy bizonyos kor felett mit láthat belőlünk, és nekünk mit enged magából láttatni, az érintésről nem is beszélve.

Nyitókép: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek