Hevesi Kriszta és a női orgazmus titkai

A női orgazmust mindig is misztikum, titok és rejtély övezte. A mai napig tabunak számít: nem kérdezünk és nem beszélünk róla. Na jó, a női magazinokban talán olvasunk róla valami butaságot, - ami aztán még lejjebb taszít minket a tudatlanságba...

Ugyan mostanában egyre több szakember és kutató foglalkozik a női gyönyörök rejtelmeivel, sajnos továbbra is tabunak számít a téma. Emiatt kevés valódi tudásunk van róla. Sőt, sok nő egyáltalán nem ismeri a saját testét: fogalmuk sincs arról, hogy mi okoz örömet nekik. Így pedig hogyan várhatnánk el a férfiaktól, hogy ők tudják?

Úgy döntöttem, hogy én is belevetem magam a témába, kérdéseimmel pedig Hevesi Kriszta szexuálpszichológust bombáztam.  

1. Kezdjük egy elsőre egyszerűnek tűnő, de valójában elég összetett kérdéssel: Mi kell ahhoz, hogy egy nőnek orgazmusa legyen?

Párkapcsolatban jellemzően két, egymással szöges ellentétben álló érzelem összeegyeztetése kell: a biztonság-bizalom és az izgalom kettőssége. A női szexualitás paradoxona, hogy mindkettő szükséges ahhoz, hogy egy nő igazán felszabadultan át tudja adni magát (és a testét) az örömöknek.

Az izgalmi komponens jelentősége, hogy a szexhez elengedhetetlen, hogy a központi idegrendszer izgalmi állapotban legyen. Ez okozza a genitális vérbőséget - méghozzá mindkét nem esetében, ami felkészíti a szerveket az erotikus élményre.

A biztonság érzése és a bizalom pedig azért fontos, mert míg a férfi számára az elvárt input a vizuális élmény, addig a nő jellemzően lehunyja a szemét. Ennek az önfeledt önátadásnak pedig az érzelmi biztonság, a saját test elfogadottságának megélése a feltétele.
Egy érthető példával élve: ha a nő azon szorong, hogy hol vannak zsírpárnácskák a hasán és a combján, és vajon a férfi ezt észreveszi-e, akkor abból nem lesz orgazmus...

 2. Most kicsit más szempontból nézve a témakört: Van örökletes, genetikai komponense annak, hogy valaki mennyire képes orgazmusra?

Szexualitásunk összetettsége miatt a válaszom az, hogy számos tényező összehangolt működése szükséges: hormonális hatások, neurotranszmitterek, a kardiovaszkuláris és az idegrendszer állapota, funkcionális anatómia, és a többi.

Ha bárhol homokszem kerül a gépezetbe, az az egész rendszer meghibásodását eredményezi! És a szex terén folyamatos női önstigmatizációnkat elkerülve hadd hozzak akkor ide két férfi példát: a mikropénisz és esetenként a Peyronie-betegség is olyan veleszületett rendellenesség, ami a férfit megakadályozza a szexuális aktusban.

3. Feltételezem: az sem mindegy, hogy mit csinálunk a szexet megelőzően. Melyik esetben áll jobban készen a bevetésre egy nő szervezete: egy relaxáló, illatos, hangulatos fürdő után vagy egy kiadós futás után?

A legjobb, ha a futás után tudott egy illatos fürdőt venni! (Nevet.) Mindkettő jó - igaz, más forrásból származik az erotika.

Az illatos fürdő buja hangulata, a meleg vérbőséget fokozó hatása beindítja a fantáziát. A futás (persze nem a maratoni, ami után csak elájulni marad erőnk...) pedig megemeli a már említett központi idegrendszer izgalmi állapotát, és érzékenyebbé teszi a genitáliákat az erotikus ingerlésre.
Ezt nők esetében kísérletileg is bizonyították: egy rövid szobabiciklizést követően a nők szexuális reagálása gyorsabb lett.

Forrás: Shutterstock

4. Honnan lehet tudni, ha egy nőnek orgazmusa van? Jó esetben a sajátunkat azért észre vesszük, de a partnerünk miből láthatja?

Higgyen nekünk! Ne pedig éber vadászkutyaként lesse a jeleket, mert ez mindkettőnket bizalmatlanná és szorongóvá tesz! Alakuljon ki olyan bizalmi háló közöttünk, hogy negatív következmények nélkül elmondhassam neki azt, ha nincs!

Ahogy a férfi erekcióját is képes tartósan tönkretenni az, ha egy pillanatnyi "áramszünetet", visszaesést követően a szeretett nő jelenetet rendez: „Nem tetszem neked!", "Van valakid!", "Ugye, hogy nem kívánsz már úgy?". Ugyanígy a nőnél is teljesítmény-szorongást tud okozni, ha elvárássá válik az orgazmus. Ez pedig éppen ellentétes az önfeledt élvezettel, ezért garantáltan ellehetetleníti.

5. Hány fajta női orgazmus létezik?

Egy az, ami biztos: a csikló izgatása révén! Mivel ez a szervünk a férfi péniszének felel meg. Érdekes, hogy a férfiak esetében nem csinálunk központi problémát abból, hogy a férfi "csak" a pénisze ingerlése által tud eljutni a csúcsra!

 

Az úgynevezett hüvelyi orgazmus is a csikló testen belüli részének, szárainak ingerületbe jövetele folytán következik be. És hogy min múlik, hogy egy nőnek van-e "hüvelyi" orgazmusa?  

Egyrészt azon, hogy a partner mennyire érez rá a bevezetés szögére (körülbelül a G-pont a megfelelő irány) Illetve a nő csiklójának testen belüli formájától, tulajdonságaitól és, hogy milyen közel helyezkedik el a hüvelyhez. Ahogy a férfi szerv is különböző paraméterekkel rendelkezik – hossz, vastagság, forma, görbület, stb. –, ugyanígy a női nemi szervek is eltérőek, ami aztán a preferált kényeztetésre is hatással van.

Szerencsére a természet bölcs, és a női klitorisz kívül-belül ingerelhető, így kéznél van a megoldás! Újabb kutatások bizonyították, hogy egyébként e párhuzamos izgatás során a gyönyör összeadódik, és a nők leginkább ezt élik meg extázisként. Tehát kalandra fel!

De visszatérve arra, hogy hányféle női orgazmus létezik? A méhnyak illetve a mellbimbó ingerlése révén kiváltott örömélményre még vannak adatok, azonban feljegyeztek például a nyak vibrátorral izgatása, a térd simogatás, az orr vakarása (ez az igazi orrgazmus) által megélt csúcsokat - ezeket azonban úgy gondolom, ne tegyük "kötelezővé"!

6. Előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem képes orgazmusra?

Igen, körülbelül ugyanannyi nő, mint férfi képtelen biológiailag, genetikailag az orgazmus elérésére, - egyes statisztikák szerint ez a szám 1 százalék. Ennek ellenére sokkal többen számolnak be arról, hogy nem élnek át orgazmust! Az ő esetükben a probléma mögött olyan okok húzódnak meg, mint rossz technika, kommunikáció, szorongás és bűntudat - nagyrészt a psziché bilincse.

7. Mennyire fontos a nőknek, hogy orgazmusuk legyen?

Gyakran a férfiaknak fontosabb az, hogy a nőknek orgazmusa legyen! Ez nagyrészt rendben is van így, de csak amennyiben a férfi figyelmessége áll mögötte: örömet szeretne adni a másiknak, mert így érzi kölcsönösen kielégítőnek az együttlétet. Amennyiben azonban csak saját "macsó érzése" miatt sürgeti, illetve ha ezzel egy plusz nyomás nehezedik a partnerre, akkor a már említett okok miatt erősen negatív a hatása...

 

És akkor még egy csavarral hadd éljek: a nőknek gyakran a partner elégedetlensége miatt fontos, hogy hüvelyi orgazmusuk is legyen, mivel sok férfi szerint az az "igazi" orgazmus.  

Hogy miért nincs a nőknek az együttlét közben rendszerint orgazmusuk? Egyrészt tehát, mert feltétlenül hüvelyi úton akarjuk elérni (márpedig ha külső ingerlés is társulna hozzá, akkor könnyebben bekövetkezne); másrészt pedig a "kell" szorongása miatt.
És igen, a nők is élvezik az orgazmust, és örülnek neki, ha ez a partnerrel közös élmény!

Nyitókép: Instagram/Hevesi Kriszta

Ezek is érdekelhetnek