Szex orgazmus nélkül - a nők felét érinti a probléma...

Egyre több fiatal, női kliens fordul hozzám orgazmus zavarral, orgazmus hiánnyal és a szexuális együttlét okozta fájdalom zavarokkal. Felmerült bennem a kérdés: ez valóban ennyire gyakori és általános probléma a nők körében?

Vagy csak azért érzékelem ezt, mert az emberek általában szexuális problémákkal fordulnak szexuálpszichológushoz , így elégedett szexualitású emberekkel ritkán találkozom. Úgyhogy belevetettem magam a szakirodalomba, hogy teljes képet kapjak erről a jelenségről.

Jöjjenek először a nyers adatok:

  • Egy friss, brit kutatás szerint a 25 és 34 év közötti nők majdnem fele nem élvezi a szexet.
  • Egy másik kutatásban pedig csupán a nők 65%-a számolt be arról, hogy a szexuális együttlétek során szinte mindig vagy a legtöbbször átél orgazmust. Ezzel szemben a férfiak esetében ez a szám 95%.
  • Egy öt évvel ezelőtti magyar kutatás eredményei szerint pedig az egyetemista nők negyede él át fizikai fájdalmat szeretkezés közben.

Gondolom, nem csak én sokkolódtam le a számok láttán. Hiszen ezek alapján elmondható, hogy a legegészségesebb populáció (fiatal nők, akik életük kezdetén vannak) fele komoly szexuális nehézségekkel küzd.

De mi lehet ennek az oka?

Azt gondolom, hogy elég egyértelmű a következtetés, hogy nem a nőkkel vagy a nők szexuális készségeivel van a gond. Hanem az okok inkább a kulturális környezetben keresendők.

Természetesen az egyik fő ok a média hatása.

  1. A filmek, a reklámok és a pornográfia állandóan olyan nők képeivel bombáz minket, akiknek az a szerepük, hogy csábítsanak, és a férfiak kedvére tegyenek. Emiatt a fiatal lányok és nők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy másoknak megfeleljenek, mások számára szexuálisan vonzóak legyenek, háttérbe szorítva a saját szexuális vágyaikat.
  2. A média másik káros hatása, hogy a fiatal lányok tökéletesen vékony és szexi modelleket és színésznőket tekintik példaképnek, így nagyon sokan elégedetlenek a saját testükkel. Hogyan várjuk el valakitől, hogy élvezze a szexet, ha közben arra koncentrál, hogy eléggé be van-e húzva a hasa, vagy látszódnak-e a röcögős hájai bizonyos pózokban?
  3. Ezen kívül túlzottan nagy a hangsúly a közösülésen. Fel tudtok idézni olyan filmet vagy pornófilmet, amiben a nő úgy jut el az orgazmushoz, hogy a konkrét közösülésen kívül más is történik? Én nem igazán. A világ egyik legnagyobb tévedése, hogy a nők simán el tudnak élvezni pár lökéstől. Valójában a nők többségének szüksége van csiklói stimulációra is ahhoz, hogy orgazmusa legyen.
Forrás: Shutterstock

+1 És hogy beszéljek egy kicsit az egyik fő vesszőparipámról is, iszonyatosan nagy gondok vannak a szexuális edukációval is. Az iskolai felvilágosítások nagy része a nemi betegségekről, a nem kívánt terhességről, az abortuszról és hasonló borzalmakról szól. És hogy miről nem szól? Például arról, hogy:

  • hogyan kommunikáljunk a partnerünkkel a szexről
  • hogyan mondjuk nemet bizonyos helyzetekben
  • hogyan okozzunk magunknak és a partnerünknek örömöt
  • hogy egyáltalán milyen az egészséges szexualitás

És hogy mit tudunk tenni ez ellen?

Az elég egyértelmű szerintem, hogy a médiát nem tudjuk megváltoztatni. De sok dolog van, amit viszont tehetünk. Egyszerűen többet kellene beszélnünk a szexualitásról, már egészen fiatal kortól is. Engedni kell, hogy a mindennapi kommunikációban teljesen természetes módon megjelenjen ez a témakör. Akkor is, ha halálosan zavarba jövünk, amikor a kislányunk rákérdez arra, hogy hogy készül a gyerek, vagy hogy mire való a fütyi.

Felnövekedett egy női generáció, akit egyenjogúságra neveltek, és már nem fél a hangját hallatni és kiállni önmagáért. De úgy tűnik, hogy ez a szemlélet még nem működik mindenhol. Bátorítani kell a fiatal lányokat, hogy merjenek kérdéseket feltenni, merjenek magukról beszélni, és merjék önmagukat felfedezni a szexualitás területén is.

Forrás: Shuttertsock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock