Hevesi Kriszta - Hogy színlel orgazmust a férfi?

Nem is olyan régen a személyiség és a szerelmi kapcsolatok összefüggéseiről írtam cikket, melyet Dr. Hevesi Krisztina akkor éppen aktuálisan folyó kutatása ihletett.

Alig telt el három hónap, és máris egy újabb izgalmas kutatást vezet az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karán. A téma pedig nem más, mint a színlelt orgazmus jelensége.

- Miért döntöttél emellett a kutatási téma mellett?

- "Szexualitásunkban feltűnő jelenségek bizonyos értelemben egy adott kor lenyomatát is adják: a nemek szerepét, szabadságát és egymáshoz való viszonyát is hűen tükrözik. Gondoljunk például a viktoriánus korra (1837-1901), amikor egy "tisztességes" nőnek nem voltak vágyai, a szex szigorúan a gyereknemzés célját szolgálta, amit a nőnek erkölcsösen, hanyatt fekve illett tűrnie - nos, ekkor nem lehetett szó női orgazmus zavarról, sőt, férfi korai ejakulációról sem...

Vajon mit árul el mai kultúránkról, ha egyre gyakrabban találkozom a rendelői elbeszélések nyomán az imitált orgazmus jelenségével? Mennyire lehet (valóban) őszintén beszélni a szexről? Milyen elvárások, mítoszok rakódtak rá, hogy napjainkban "kötelező" kielégültnek lenni?"

- Tapasztalataid alapján mit tudsz mondani arról, hogy miért színlelik a nők az orgazmust?

- " A 'műsor' természetesen egy másik személynek szól, akit vélhetően zavarna annak elmaradása. Két erős, egymásnak feszülő hatás darálja be szexbeszédünk őszinteségét: a férfi felé elvárás, hogy egy 'igazi' férfi mindig, mindenféle körülmények között kielégítse a partnerét; és ezzel párhuzamosan hamisak a képsorok arra vonatkozóan, hogy mindezt hogyan teszi... Manapság a felnőttfilmek jelentik az elsődleges szexedukációs forrást, ahol a nők kárpitszaggató orgazmus sortüzeket "élnek át" az eredendően fájdalmat és megaláztatást jelentő aktivitások során.

Napjainkban tehát a nők részéről az orgazmus imitálásának első számú oka, hogy ne veszítsék el azt a férfit, aki elhiszi - és elvárja - ezt a fajta koreográfiát. A felnőttfilmek azonban óriási nyomást raknak a férfiakra is: ha partnerük nem egy pornószínésznő átélésével sikongja végig Az Éj Királynőjének áriátját, menten potenciazavar lép fel náluk. Azt hiszik, ők csináltak valamit rosszul, kevésnek érzik magukat a partner számára. Ezért aztán "Fuss!" üzemmódba kapcsolnak annak érdekében, hogy megelőzzék az erekciós zavar súlyosbodását, és elejét vegyék önbizalmuk megtépázásának - inkább sietve szakítanak a nővel."

- Nők esetében ez az egyetlen ok elég? És ha a férfi valóban jó szerető, és nem várja el ezt a "műsort" a nőtől?

- "Az orgazmus színleléséhez még olyan okokat sorolhatunk fel, mint a férfi partner önbizalmának erősítése, illetve, hogy a nő nem akarja megbántani társát, mert látja, hogy igyekszik. Esetleg szexinek akar tűnni, vagy fél attól, hogy abnormálisnak titulálják, mert például nincsen hüvelyi orgazmusa. De az is elképzelhető, hogy egyszerűen csak semmi kedve magyarázkodni, vagy már szeretné, ha minél hamarabb véget érne a monoton aktus.

Esetleg attól is tarthat, hogy a párja egy "jobb szerető" után néz, vagy elhagyja azért, mert "frigidnek" hiszi. Az is lehet, hogy a férfi partner végre valami nagyon jó helyen portyázott valamelyik testrészével, és habár orgazmusig ugyan nem jutott el a dolog, de fel akarja hívni a férfi figyelmét rá, hogy erre a későbbiekben még visszatérjenek. Hasonlóképpen az erotika fokozása, feltüzelése végett is "elsüthet" egy-két orgazmust a nő, például a férfi csúcsra jutását segítve..."

- A közbeszédben általában a nők esetében beszélünk a színlelt orgazmusról. De mi a helyzet a férfiakkal? Ők is színlelnek?

- "Bármilyen hihetetlennek tűnik is elsőre, de bizony, a férfiak is színlelnek olykor. Az orgazmus imitálása igen gyakori jelenség, a kutatások szerint a nők 43-56%-a, míg a férfiak 17-18%-a színlelte már életében legalább egy alkalommal orgazmust. Valószínűleg a nagyobb gyakoriság miatt, illetve a társadalmi megítélésnek köszönhetően a témával foglalkozó kutatók figyelme inkább a nőkre fókuszál."

Forrás: Shutterstock

- A férfiak "motivációja" a színlelésre különbözik a nőkétől?

- "Az okok nagyrészt hasonlóak a nőkéhez: a férfiak elsősorban a negatív következmények elkerülése végett zárják le így az aktust, ha úgy érzik, hogy nem, vagy csak nagyon soká sikerülne eljutniuk a csúcsra. Leggyakrabban fáradtság miatt szeretnék már befejezni - a megkérdezettek 82%-a vallotta ezt -, azonban megjelent a teherbe ejtéstől való félelem éppúgy, mint a kötődéstől, elköteleződéstől való viszolygás.

Egy dologban azonban mindkét nem megegyezik: ha úgy érzi, hogy nyomás nehezedik rá a vidám befejezést illetően, akkor nagyobb valószínűséggel dönt úgy, hogy eljátssza a gyönyört. Probléma azonban, ha ez életformává válik."

- Hogyan színlelik az emberek az orgazmust? A nők esetében talán egy fokkal könnyebb kivitelezni, de egy férfinak azért elég kreatívnak kell lennie.

- "Nőknél a hang, az arcmimika, a sóhajtás, a mozgás lassuló-gyorsuló üteme a lehetőségek széles tárházát nyújtja. Férfiaknál kicsit macerásabb a szervezés, mivel egyértelműbb jelei vannak a befejezésnek. Az óvszerhasználat azonban nagy segítség (villámgyorsan ki lehet dobni), azonban a vaginában is elkallódhat az anyag. A legtöbb férfi mindamellett nem megjátssza, hogy orgazmusa volt, hanem egyszerűen abbahagyja az aktust, és verbálisan közli, hogy végzett."

- Milyen hatással van egy párkapcsolatra, hogy ha az egyik fél rendszeresen színleli az orgazmust?

- "Az igazi problémát az jelenti, ha a kapcsolat legelején a nő úgy dönt, hogy a "könnyebb utat" választja a partner oktatása, felvilágosítása helyett - mivel azt a férfiak jelentős része rosszul viseli. Később pedig már nagyon nehéz - például 5-10 év házasság után - közölni a férfival, hogy eddig csak "vicceltem"...

Márpedig a nő inkább képes hosszú évekre lemondani a saját kielégüléséről azért, hogy jó szót, intimitást, közelséget kapjon. Összességében azonban, ha a férfi magától nem néz utána a filmek valóságtartalmának és a nők számára igazán örömet okozó "ars erotica"-nak, akkor a férfi edukálása az egyedi nő számára szinte képtelen küldetés a mai hazugságalapú, pornóközpontú macsó kultúránkban."


Nyitókép: Horváth Péter

Ezek is érdekelhetnek