szex szexualitás nemi élet vágy kibeszélő szexuális vágy összefüggés libidó intelligencia
A szex emberlétünk kétélű fegyvere. Körbeszövi az életünket, létezésünk megszámlálható éveit, miközben ereje abban mutatkozik meg, hogy épp annyira előidézője és „kivitelezője" gyönyöreinknek, mint okozója egynéhány nyomorúságunknak. Nincs az a kővár, klastrom vagy szupercella, ahová ne férkőzhetne be könnyűszerrel. Sem szerzetesi ruha, sem királyi palást nem képes megszüntetni ezt a hol kellemes, hol pedig irritáló vendéget: a szexuális vágyat. 

Ha kellemes, úgy tapintatosan jelzi szándékát, útjában mámor és elégedettség. Ám megesik, hogy ránk töri az ajtót, mégpedig tokostul, kisebb-nagyobb sebeket, sérüléseket hagyva szuvenír gyanánt – a keveset hozott, ám annál többet magával vitt tényét maga köré csavarva.

Nincs olyan kor, melyben ne lett volna része néhány szaftos és emlékezetes eseményben, vagy jelenlétével ne forgatta volna fel fenekestül az addig elviselhetőnek (v)élt majdnem-rendet. A történelem színpadán nem kéredzkedett félénken a háttér elleplezettségébe, ha szexuális gyökerekre visszavezethető viszályok, bűntények, botrányok kerültek „megrendezésre."

Gondolhatunk itt kiragadásképpen a hírhedt, erőszakos és paranoiás római császár, Caligula megbotránkoztató tetteire. Aki a történetek szerint a szenátorok feleségeit a férjek szeme láttára csábította el – és talán ez volt egyike a „legvisszafogottabbnak" titulálható megnyilvánulásainak. Vagy a fiú trónörökösre vágyó, több feleségét is kivégeztető, folyamatosan szeretőket tartó VIII. Henrik angol királyra. Arra, hogy feljegyeztek olyan eseteket, – még a nem is oly távoli 1800-as évek Londonjában is – amikor sanyarú sorsú családok a megélhetés érdekében eladták saját leánygyermekeiket, hogy azok kényszerítetten prostituáltakká váljanak.

Fény és sötétség. Káosz és kozmosz. Mindezekben szerepet vállal a szexus

No, de hogyan működik a libidó, a nemi ösztön, vágy, a magas intelligenciával megáldott emberek életében? A meglátások között fellelhető némi disszonancia. Vannak olyan nézetek, melyek az okos emberek nemi életét a béka fartáji része közelébe, alá pozicionálják. Mások szerint azonban ennek az álláspontnak épp az ellenkezője igaz. Érdekes kérdés, hogy a köztudatban miért az első kiindulópont vált erőteljesebbé, mely szerint a magas IQ-val rendelkező emberek alacsony libidót tudhatnak magukénak?

Forrás: Shutterstock

A Medical Daily a téma kapcsán arról számolt be, hogy egy brit kiskereskedés, a szexjátékokat, erotikus ajándékokat és fehérneműket kínáló Lovehoney néhány éve kutatást végzett, melynek eredménye egy rendkívül érdekes megfigyelés lett: összefüggést találtak a magas intelligencia és a magas libidó között. A brit egyetemek hallgatói ugyanis sokkal többet költenek szexjátékok vásárlására, mint az átlag. Mindezt a The Telegraph is megerősíteni látszott, midőn arról adott hírt, hogy az elit felsőoktatásban részt vevő diákok több időt töltenek szexjátékokat árusító webhelyek látogatásával, mint kortársaik.

Szexjátékok? Mi van a tettek mezejére lépésükkel? Beérik csupán ennyivel? – kérdezhetnénk.

Noha a magas intelligenciájú diákok szex iránti érdeklődése fokozottabb, mégsem a szexuális aktust tekintik elsődlegesnek a vágykielégítés szempontjából, hanem a szexuális játékokat.

A kimagasló tehetség, a lángelme-mibenlét eleve a „kiemelkedettségével", „az átlagon felüliségével" nyerte el ezt a helyezést magának.

Meglehet, a zseni kihívásként, jellemfejlődési mérföldkőként tekint egyfajta önként vállalt, ideiglenes cölibátusra is. Feszegeti saját korlátait, hiszen nem éri be mások kihívásokkal kapcsolatos beszámolóival. Neki merítkeznie, mártóznia, tapasztalnia kell.

A kihívás ez esetben az önmegtartóztatásban mutatkozhat meg. Nem lepődünk meg azon sem, ha a kreatív géniuszok e megtapasztalásaikat későbbi műveik, alkotásaik „nyersanyagaként" érvényesítik. Reviczky Gyula találóan fogalmazott ennek kapcsán:

A zseni lelke is akkor a legmélyebb, ha belátás csillapítja nagy szenvedélyét.

Ha magas a mérce, minden téren magas? Tudásban és libidóban egyaránt?

Dr. Rosemary L. Hopcroft, az Észak-Karolinai Charlotte Egyetem szociológusa szerint a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező emberekről általában elmondható, hogy az átlagosnál kevesebb szexuális partnerrel volt kapcsolatuk. Például a főiskolai végzettségű férfiak feleakkora valószínűséggel voltak négy vagy több szexuális partnerrel az elmúlt egy év során, mint középiskolás társaik. Vagy feleannyira hajlandók beismerni - fűzte hozzá szellemesen a kutató a beszámolókhoz.

Hopcroft mindezt azzal magyarázza, hogy az átlagnál okosabb emberek fegyelmezettebbek és önmegtartóztatóbbak a nemi életben. Alaposabban végiggondolják lépéseiket, így a szexuális kapcsolatokba bocsátkozás előtt a lehetséges rizikófaktorokat egyfajta visszatartó erőnek tekintik. Másként priorizálnak, így elsődlegesen a tanulásra, karrierépítésre összpontosítanak. Úgy is gondolhatunk erre, mint egy speciális, késleltetett jutalomra.

Előbb a karrier/siker, aztán a szex?

Az Arizóniai Egyetem evolúciópszichológusa, Aurelio Jose Figueredo álláspontja szerint a magas végrehajtói funkcióval (pl.: fejlett impulzuskontroll, monitorozás, gyors döntéshozatal képessége stb.) felvértezett személyeknek általában kevesebb szexuális partnerük van. Kardinálisabbnak tartják a presztízst, a státuszt, a karriert, a műveltséget, az anyagi kiegyensúlyozottságot stb. Az evolúciópszichológus elmondása szerint mindezt a potenciális utódról való gondoskodás fejében (is) teszik.

Egy 2007-es felmérésből megtudhatjuk, hogy a férfiak 80, a nők 75%-a 19 éves kora betöltéséig már részesült valamilyen szexuális élményben, volt szexuális partnere. Amennyiben ezt az eredményt összevetjük a Princeton (56%), Harvard (59%) és MIT (65%) hallgatókról gyűjtött adatokkal, könnyen arra a következtetésre juthatunk, hogy a magasoktatásban részesült – vélhetően intelligens – emberek elnyújtóztatják a tartós nemi kapcsolataik startját.

A magas IQ nem libidózúzó, nem állítja az „érintettet" egy kíméletlen ultimátum, a vagy-vagy választása elé. A fentiek során már idézett tanulmányból az is kiderül, hogy az Oxbridge egyetem hallgatóinak fókuszában a teljesítmény, a kiválóságra törekvés és az egzisztenciális stabilitás megvalósítása áll. Éppen ezért a szexuális vágy kielégítésének legbölcsebbnek, egyúttal legveszélytelenebb módját a szexjátékokban találják meg.

Győrffy-Biró Melinda

Nyitókép: Shutterstock

Mit gondolsz, a magasan képzett embereket kevésbé érdekli a szexuális élet?

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.