hiány kibeszélő karácsony meghittség
Emlékszel még a gyermekkori karácsonyokra? Amikor a család apraja-nagyja egybegyűlt és mindenki együtt ünnepelt? Emlékszel még a karácsonyi sütik zamatára, amik lágyan szétomlottak a szádban?

A régi karácsonyok emlékét próbálom meg visszacsempészni a szívembe, miközben hazafelé haladunk a faluba, ahol felnőttem. Elhagytam a nyüzsgő városi forgatagot, és ahogy távolodom tőle, úgy egyre közelebb kerülök a gyermekkoromhoz. Az emlékek, amiket eddig a zsebemben őrizgettem, most ismét előkerülnek.

Vidám arcok, roppanós kacaj, kifürkészhetetlen tekintetek. Arcok, amiket sosem feledek el, amik egykor simán tetszelegtek mindenütt, mára azonban boldog ráncok díszítik az idősebbek arcát. A régi karácsonyok íze más volt. Finom illatok vegyültek a levegőben, gyermeki hangok lepték el az egész házat, talán ettől voltak a régmúlt karácsonyok ennyire másak.

Idősek és fiatalok mindannyian együtt voltunk, és mindenki kivette a részét a készülődésből is. Szerencsére ez a pláza kultusz csak később jelent meg, és főleg vidéken ennek se híre se hamva nem volt. Ismertük az összes kis apró boltot a településen, ahová örömmel jártunk, és ahol mindenkinek volt egy jó szava a másikhoz. Ezeknek a kisboltoknak a meghitt hangulatát vittük magunkkal tovább. A havas táj, ami maga alá borított mindent, s lágy lepelként puhán ráesett a házak udvarára, beterítette az utakat, a lábunk alatt pedig ropogott a friss, finom hó.

Forrás: Shutterstock

Számtalan emlékkép van most előttem, és igazából az a meghittség hiányzik a mostani karácsonyokból, a nyugodt készülődés, melyet most felülírt az állandó rohanás. Képtelenek vagyunk egy pillanatra is megállni. Talán, ha még mindig vidéken élnék, más lenne a helyzet, és meríthetnék a régmúlt karácsonyok szellemiségéből. De nagyvárosban a meghittség és karácsonyi hangulat teljesen odavész, pont amiatt, mert a reklámok és a boltok kirakatai szinte már októberben az arcunkba nyomják a karácsonyt, hogy az embernek máris olyan érzése támadjon, hogy lemaradt valamiről.

De miként tudjuk visszacsempészni ezt a meghittséget a mostani ünnepekre? Arra vajon odafigyelünk, hogy ráhangolódjunk az ünnepekre? Vagy pedig az utolsó pillanatig a boltokat járjuk, hogy beszerezzük az utolsó ajándékokat is?

A megfelelő ráhangolódás a kulcsa mindennek. Hogy a karácsony szelleme ne csak a rohanásról szóljon, hanem ennél emelkedettebb dolgokról. Amiről igazából szólnia kellene, az a szeretet, és meghittség.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.