szülő kibeszélő karácsony hazugság mikulás Jézuska
Egykor kisgyerekes szülőként a Mikulás és a karácsony komoly fejtörést okozott. Mikor a férjem és én összekerültünk, nem számított, hogy a két család eltérő szokásokat képvisel a fenti ünnepek kapcsán. Aztán megszületett a gyerkőc...

Mi pedig belezavarodtunk, hogyan is tálaljuk a karácsonyosdit. A szüleim kicsi koromtól fogva őszinték voltak. Elmondták, hogy a Mikulás és a Télapó valójában nem létezik. Mielőtt bárki megkérdezné, cseppet sem hiányzott az ünnepek "mesebeli" része. Minden karácsonyom csodás volt és meghitt. Az ajándékokról tudtam, hogy a szüleimtől kapom. Közösen díszítettük a fát, majd mindenki a szobájába vonult, hogy becsomagolja a többieknek szánt meglepetést. A csomagokat odatettük a fa alá, és kezdődhetett az ajándékozás.

A férjem családjához ezzel szemben a Jézuska járt.

Az oviban sem volt egységes szemlélet. Az óvó nénik megkérdezték a gyerekektől, mit hoz Jézuska a fa alá, ugyanakkor verseket szavaltak a Télapóról. Aki karácsonykor jön, és még véletlenül sem ugyanaz, mint a Mikulás.

Hamarosan úgy éreztük, kezdünk elúszni a verziók között. Volt egy év, mikor megpróbálkoztunk a Jézuska-féle változattal, neki tulajdonítva az összes ajándékot. Azonban furcsa és zavaró volt, hogy a kicsi nem tudja, kitől mit kap. Tovább bonyolították a helyzetet az elszólások, ezért ezek kimagyarázására megszületett hát a mami Jézuskája, a papa Jézuskája és az anyáék Jézuskája megjelölés... Kezdtek záporozni a kérdések: "Hány Jézuska van? Miért nem egyszerre hozza az ajándékokat?"

Forrás: Shutterstock

Ráadásnak ott volt a jó öreg Mikulás és Télapó. "Ők akkor most egy és ugyanaz?" - tudakolta a gyerek feszült figyelemmel. "Hát, izé... Nem, mert a csizmákba a Mikulás teszi az édességet. Akivel a bevásárló központban is találkoztunk egyszer, és szaloncukrot adott neked. A Télapó meg, na, ő az, akinek a szánját rénszarvasok húzzák." "De a mesében a Télapó teszi az ajándékot a fa alá. Most akkor ő jön be a szobába vagy a Jézuska?" "Öööö, hát na... Van gyerek, akinél a Télapó jön, és van akinél... Nézd csak, milyen szép hóember! Csinálunk egyet mi is?"

És - mintha csak ki akartak volna szúrni velünk - Mikulásból mászkált vagy száz a városban. Egy órán belül találkoztunk eggyel a boltban, eggyel a városház téren, eggyel pedig csak úgy simán, hazafelé. "Most akkor egy Mikulás van vagy több?!"

"Nem is az igazi adott a boltban cukrot?" - firtatta legörbülő szájjal a négyéves. "Egy van, kicsim, csak iszonyú gyorsan képes bárhol megjelenni." Negyedszerre azonban egy tökrészeg pirosruhással futottunk össze, így színt vallottam, hogy nem mindegyik igazi: "Az utolsó csak egy buta bácsi volt, azért dülöngélt. Igen, voltaképpen bárki felveheti a Mikulás ruhát..."

Közben szülői mivoltomban is kezdtem egyre kritikusabbá válni. A részeg Mikulást például szerettem volna érzékeny testrészen rúgni. Mert miért nem bírja ki az ilyen, hogy ne igyon?! Legalább addig, míg rajta van a jelmez.

Végül megtörtünk. Ötéves volt Ádám, mikor elmondtuk neki, hogy minden csak mese. Mi adjuk az ajándékokat egymásnak, szeretetből. Nem lopózik be senki a lakásba, csak a felnőttek találták ki. A fiamat nem zaklatta fel a dolog. Élvezte, hogy tud egy titkot, amit a többiek nem. Azóta boldogan csomagoljuk közösen az ajándékokat minden évben. És már én sem akarom a részeg Mikulásokat bántalmazni...

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.