Ki hozza az ajándékot? A Mikulás vagy a Jézuska?

Valamikor réges-régen a karácsony nem tartozott az "ajándékozós" ünnepek közé. Jézus születését kizárólag a templomban ünnepelték meg, ajándékozás pedig Szent Miklós napján történt.

A legkorábbi legenda szerint Myra püspöke az éj leple alatt titokban belopódzott a hozomány nélkül pártában maradt szüzekhez, és aranyalmákat rakott az ágyuk mellé. Ezzel megmentette őket a nyomortól és a prostitúciótól. Ám a 4. századtól már a gyerekek védőszentjének számított - és a hagyomány szerint eredetileg ő ajándékozta meg december 6-án a gyerekeket. 

Myra püspökForrás: Wikipedia

Feltehetőleg a nagy reformátor, Luther Márton a ludas abban, hogy megváltozott ez a szokás. Luther elutasította a szentek imádását, így Szent Miklós kultuszát is. Ezért mindent megtett annak érdekében, hogy az ajándékozás hagyományát december 24-re rakja át. Ezzel pedig átirányítsa a gyerekek érdeklődését Jézus születésnapjára.

Luther MártonForrás: Wikipedia

Ugyan erre semmiféle bizonyíték nincs, és még ma is vitákat generál a kutatók között. De annyi biztos, hogy Luther 1530-ig a pénzügyi könyveiben a gyermekeik mikulás ajándéka szerepel tételként, a következő évben pedig már a Jézuska nevében ajándékozta meg őket.

Forrás: Origo

Eleinte a Jézuska figurája egyszerű hófehér ruhájában, inkább egy szigorú, morózus angyalra emlékeztetett. És az idők folyamán alakult csak át kedves, bájos Jézuskává, aki szőke loknikkal, angyalian, finom fehér kis ruhában, dicsfénnyel a fején settenkedik észrevétlenül a nappalikba, ahol a karácsonyfa alá teszi az ajándékokat. Nem sokkal később a Mikulás is ruhát váltott, és kedélyes, joviális figura lett.

Minden esetre így a reformációval Szent Miklós figurája elhalványult, de igazán egyikőjük sem tudta hosszú távon átvenni a másik helyét, így a gyerekek profitáltak a dologból: mert kétszer is kapnak ajándékot, mikuláskor és karácsonykor is.

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek