párkapcsolat kibeszélő kiégés
Azóta hajszolod az örök boldogság titkát, amióta brit tudósok kitalálták, hogy létezik tökéletes pár? Minden erőddel azon vagy, hogy megvalósítsd a Nagybetűs Szerelmet?

Vigyázz! Ha túl erőszakosan kergeted az ideákat, könnyen utolérhet a szerelmi kiégés: kapcsolatodban mindennapossá válhat az enerváltság, az undor és a vállrándítás. Mert azon görcsölsz, hogy a valóságot az elvárásoknak megfelelővé tedd - a határ pedig közben egyre jobban elmosódik. A végén pedig már azt sem tudod: tényleg akarod a párodat, vagy csak kényszeríted magad?

Ha az alábbi hat tünetből egyet is felismersz magadon, ideje leszámolnod a fedősztorikkal, és szembenézned azzal, hogy valami nem stimmel...

1. Ha teheted, inkább csendben maradsz...

A kommunikáció a kapcsolat tüdeje - ha nincs, szép lassan megfulladtok. Ha már az is hidegen hagy, milyen fotót készített hazafelé a naplementéről, akkor érdemes elgondolkodnod azon: ő nem érdekel, a naplemente - vagy egyik sem?

2. 0-24 támadó pozíció!

Ha beszélgetsz vele, akkor is csak azért, hogy lecsaphass rá. Harcolsz az igazadért, és mindenért háborút indítasz. Szinte lesed az alkalmat, amikor elhagyhatod a személyiséged decens határait, és számon kérheted a másikat egy lecsavart kupakért, vagy egy rossz mondatért.

3. Nincs kedved a közös programokhoz.

Hányingerrel küzdesz, amikor a jövőbeli tervekről van szó - még akkor is, ha nem az esküvőtöket tervezi, hanem csak egy közös mozizást... Ne áltasd magad! Ha egy szimpla együtt töltött délután gondolatától is hátborzongást kapsz, valószínűleg tényleg szerelmi burnout-szindrómád van.

4. Libabőrös leszel, ha megszólal - és nem a jó értelemben...

De tényleg! Még az is idegesít benne, amit régebben szerettél. Az első évben még olyan édesen tudta mondani: "Mucikáám!", hogy imádtad - most meg amint meghallod, úgy viszketni kezd az oldalad, mintha övsömöröd lenne.

Forrás: Shutterstock

5. Mindenkivel flörtölsz.

Csak a buszsofőrrel nem kokettálsz, amúgy bárki jöhet. Persze senki nem vakságot fogadott, hanem hűséget - de ha folyamatosan a hajad tekergeted minden érdeklődő szempár láttán, az nem túl jó jel a kapcsolatod jövőjét illetően...

6. Halálszag a hálóban...

A szex a kapcsolat egyik legfontosabb alappillére. Persze a hálószobában is beüthet időnként egy-egy "lefagyás", kényszerszünet, vagy átmeneti üzemzavar. De, ha már huzamosabb ideje nem találod izgatónak a másik egyetlen porcikáját sem, akkor bizony komoly baj van - melynek megoldására kevés a romantikus gyertafény, és a vadító fehérnemű...

Akkor sem kell pánikba esni, ha úgy érzed, valóban szerelmi burnoutod van. Inkább örülj neki, hogy felismerted, hiszen ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem szereted a párod. Könnyen megeshet, hogy a megszokás, az ellaposodás, vagy a túlzott elvárások gödrébe estél, és emiatt érzel közömbösséget a másik iránt.

De ezek a folyamatok sok esetben visszafordíthatók!

Lépj hátra egy időre! Gondold át nyugodtan, mit érzel! Ha tisztába tetted magad, próbálj kulcsot találni a változásokhoz! A felesleges viták energiáit irányítsd át a kapcsolatotok megmentésére! Persze lehet, hogy így is minden változatlan marad - ez esetben valóban nem egymás mellett van a helyetek. De előfordulhat, hogy sikerül helyrehozni a dolgot!

Gondolkodásunk 90 százaléka megszokásból áll, nem kivétel ez alól a párkapcsolat sem. A vitás helyzetekben adott reakcióinkat is többnyire berögzült szokások táplálják, emiatt pedig hajlamosak lehetünk ugyanazokat a köröket futni. Próbálj másképp válaszolni egy konfliktus során, és hidd el, meg fogsz lepődni a társad reakcióján! Ne görgesd a sérelmeid, mert a saját energiaraktáradat szívod le.

Engedd el, bocsásd meg, cselekedj másképp mint ahogy eddig tetted! Mozgósítsd a kreatív éned, hiszen szakításra mindig könnyen akad indok - de az az igazi próbatétel, hogy találj indokot a közös folytatásra is.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.