Meztelen, maszatos gyerekek a hírfolyamban - Kérlek, ne szégyenítsd meg a gyermekedet!

Facebook kibeszélő gyerek anya közösségi média
A közösségi média jó pár éve biztosít platformot, hogy megosszuk életünk legapróbb részleteit is. Addig, ameddig felnőttként úgy döntesz, kiteszel magadról a fürdőkádban ejtőzés közben egy fotót, amin sejtelmesen meztelen vagy, maximum csak irigyeket vagy sajnálkozókat szerzel. Ám, ha a gyermekedről teszel közzé hasonló fotót, azzal bizony már vétkezel!

Kétgyerekes anyaként számtalan szülő ismerősöm van a Facebookon és az Instagramon is. Mondjuk már egyre kevesebb, mert speciel engem nem érdekel, hogy a gyerekem egykori játszótéri pajtása hogyan tanul bringázni. Persze, amikor az első megszületett, én is napi 4 fotót kitettem róla, egyfajta virtuális társaságként használtam a Facebookot, de hamar rájöttem, hogy amit csinálok, az nem jó. Már a 9 és 7 éves gyerekeimről is csak úgy tettem ki közös családi képet – szigorúan csak sztoriba-, ha előtte megnézték, és áldásukat adták rá. Egy kisgyermek azonban még nem tud mérlegelni, helyette neked kell anyukám dönteni!

Miért nem lehet csak a szűk családdal, egy zárt csoportban megosztani azt, ahogy a kicsit fürdeted, és szegénykének mindene kilóg? Nekem miért kell a hírfolyamomat görgetve, más csemetéjének a kukacába ütköznöm? Volt, hogy írtam ismerős anyukáknak, hogy vegyék le az ilyen jellegű fotókat, mert megsértik vele a gyermekeik személyis jogait. Egy kivételével csak kioktatást kaptam, hogy foglalkozzak a saját dolgommal, majd ő tudja, hogy mit akar megosztani a gyerekéről. Ez abszurd!

A fotók ott maradnak, bárki lementheti őket, felkerülhetnek pedofil oldalakra, vagy egyszerűen csak nevetségessé tehetik az egyre idősödő gyereket kortársai körében.

Forrás: Shutterstock

Összeszedtem a legalapvetőbb témákat, amik nem tartoznak a nagy nyilvánosságra, maximum a szűk családra:

1. Meztelenség – Fürdés, kerti pancsolás, pelenkázás közben valóban cuki fotókat lehet készíteni a piciről, de sose tedd ki a közösségi oldaladra!

2. Étkezés – A maszatos kisgyerek pofi valóban nagyon édes, de ne feledd, ami neked cuki, másnak nevetséges. A szoptatás se tartozik mind az 500 ismerősödre, se az, ahogy turkálja az ételt, majd a földre dobja tálkástul.

3. Hiszti – Egy haragos, szomorú, hisztis gyereket ne fotózz vagy videózz, hanem nyugtass meg!

4. Betegség – Hasonló a véleményem a beteg gyermekről készült képekről.

5. Kínos pillanatok – Ebbe tartozik a bilin üldögélés, a nyakig saras ruházat és társai.

A gyermek beleegyezése se mindig segít, hiszen sokáig nem is lehet tisztában azzal, hogy mit jelent a közösségi média valójában.

Szülőként a Te feladatod felvilágosítani, példát mutatni és megvédeni! Lebegjen ez a szemed előtt, ha legközelebb róla posztolnál.

Nyitókép: Shutterstock.com

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.