pszichológia kibeszélő magazin gyógyszer fogamzásgátlás lelki egészség
Nem tudom, hogy a hormonális fogamzásgátlás pártolói és ellenzői között kialakul-e egyetértés még ebben az évszázadban, ám az biztos, hogy rendkívül erőteljes végletek léteznek az erről alkotott vélemények terén.

Valaki azt mondja, ördögtől való találmány, az felelős minden modern női népbetegségért, hisz felrúgja a természet rendjét hosszú távon, vagy akár károsodást okoz használójának. Mások pedig gyakorlatilag semmilyen mellékhatást nem tapasztalnak és vígan szedik vagy alkalmazzák akár évtizedekig is.

Testtudat és önismeret kérdése az, hogy ki mennyire érzi magán a fogamzásgátló negatív hatásaira utaló tüneteket, illetve komolyan veszi-e azokat annyira, hogy szakembertől kérjen tanácsot.

Én kétszer próbáltam ki életem során ezt a fajta védekezési módszert, először tizenévesen hüvelygyűrű formájában nagyjából fél évig, majd két éve (pár évvel harminc felett járok) durván három hónapig tablettáztam, de annyi elég is volt.

Elöljáróban érdemes megjegyeznem, hogy rendkívül érzékeny a szervezetem, a gyógyszerekre is máshogy reagálok, mint a nagy átlag. (Komolyan, a bölcseségfogműtétemnél direkt szóltam az orvosnak, hogy ne nyomjon tele érzéstelenítővel, ő befecskendezett egy kisebb adagot, kérdezte, hogy mit érzek, mert tudna még adni, mondom, semmit, teljesen lezsibbadtam, és ez kitartott a procedúra végéig, szóval tudom, miről beszélek.) Tehát gyakorlatilag borítékolható volt, hogy megsínylem az antibabát is, de elszánt voltam és kísérletező kedvű, tehát belevágtam másodszorra is.

A hüvelygyűrűnél egyébként a libidócsökkenés tűnt fel először mint mellékhatás, azért hagytam fel a használatával. A második körben, a tablettázásnál viszont a korábbi tapasztalatoknak köszönhetően több dologgal kapcsolatban is összeállt a kép.

Tudniillik, a gyűrűt az első komoly kapcsolatom során kezdtem alkalmazni, és, ahogy az lenni szokott, egy sereg, addig nem tapasztalt érzés kerített hatalmába abban az időszakban.

Forrás: Shutterstock

Alapvetően nem voltam egy minden csip-csup dolgon zokogó típus, de akkor számomra is érthetetlen hülyeségek miatt tört el a mécses, és sokszor igen kínosan éreztem magam emiatt.

Azt hittem, hatalmas lelki fejlődésen megyek keresztül, spirituális felemelkedés a lelki kapcsolódásnak köszönhetően, meg az ehhez hasonló maszlagok. Aztán amikor ugyanilyen labilis állapotokba kerültem a tablettának köszönhetően, leesett a tantusz.

Nem spirituális katarzisokat éltem át tiniként, csupán az a nyavalyás gyűrű zavarta meg az elmémet.

Valószínűleg ugyanezért lettem akkoriban hajlamos az altesti fertőzésekre, az általános hüvelygyulladásos-fájdalmas állapotra, illetve a felfázásra, amit addig soha életemben nem tapasztaltam meg.

A történet szempontjából fontosnak tartom előrebocsátani azt, hogy nem estem át vérvizsgálaton és hormonális tipizáláson, mielőtt az orvosok felírták nekem ezeket a készítményeket, tehát tulajdonképpen sötétben tapogatózva orosz ruletteztünk.

Mert, ha ez még nem vált volna egyértelművé, nem lehet elintézni a mellékhatás-mentességet azzal, hogy „Hát, ez nagyon alacsony hormontartalmú gyógyszer, nem fog megártani!" Tény, hogy ma már nem olyan lórúgásszerű adagokkal dolgoznak, mint pár évtizede, de attól még minden nő máshogy van bekötve hormonálisan, tehát evidens, hogy típusának megfelelően kell megválasztani számára a megfelelő gyógyszert vagy hormontartalmú eszközt.

Én a továbbiakban biztos nem fogok tovább kísérletezni ezekkel, de ha te gondolkodsz rajta, esetleg már használsz is fogamzásgátlót, és nem vizsgáltak ki előtte, nagyon ajánlom, hogy az egészséged érdekében keress egy lelkiismeretes orvost, nehogy úgy járj, mint én!

Használsz hormonális fogamzásgátlót?

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.