orgazmus kibeszélő felnőtt Hevesi Kriszta szexuálpszichológus
A női orgazmust mindig is misztikum, titok és rejtély övezte. A mai napig tabunak számít: nem kérdezünk és nem beszélünk róla. Na jó, a női magazinokban talán olvasunk róla valami butaságot, - ami aztán még lejjebb taszít minket a tudatlanságba...

Ugyan mostanában egyre több szakember és kutató foglalkozik a női gyönyörök rejtelmeivel, sajnos továbbra is tabunak számít a téma. Emiatt kevés valódi tudásunk van róla. Sőt, sok nő egyáltalán nem ismeri a saját testét: fogalmuk sincs arról, hogy mi okoz örömet nekik. Így pedig hogyan várhatnánk el a férfiaktól, hogy ők tudják?

Úgy döntöttem, hogy én is belevetem magam a témába, kérdéseimmel pedig Hevesi Kriszta szexuálpszichológust bombáztam.

1. Kezdjük egy elsőre egyszerűnek tűnő, de valójában elég összetett kérdéssel: Mi kell ahhoz, hogy egy nőnek orgazmusa legyen?

Párkapcsolatban jellemzően két, egymással szöges ellentétben álló érzelem összeegyeztetése kell: a biztonság-bizalom és az izgalom kettőssége. A női szexualitás paradoxona, hogy mindkettő szükséges ahhoz, hogy egy nő igazán felszabadultan át tudja adni magát (és a testét) az örömöknek.

Az izgalmi komponens jelentősége, hogy a szexhez elengedhetetlen, hogy a központi idegrendszer izgalmi állapotban legyen. Ez okozza a genitális vérbőséget - méghozzá mindkét nem esetében, ami felkészíti a szerveket az erotikus élményre.

A biztonság érzése és a bizalom pedig azért fontos, mert míg a férfi számára az elvárt input a vizuális élmény, addig a nő jellemzően lehunyja a szemét. Ennek az önfeledt önátadásnak pedig az érzelmi biztonság, a saját test elfogadottságának megélése a feltétele.
Egy érthető példával élve: ha a nő azon szorong, hogy hol vannak zsírpárnácskák a hasán és a combján, és vajon a férfi ezt észreveszi-e, akkor abból nem lesz orgazmus...

Hevesi Kriszta - Hogy színlel orgazmust a férfi?

2. Most kicsit más szempontból nézve a témakört: Van örökletes, genetikai komponense annak, hogy valaki mennyire képes orgazmusra?

Szexualitásunk összetettsége miatt a válaszom az, hogy számos tényező összehangolt működése szükséges: hormonális hatások, neurotranszmitterek, a kardiovaszkuláris és az idegrendszer állapota, funkcionális anatómia, és a többi.

Ha bárhol homokszem kerül a gépezetbe, az az egész rendszer meghibásodását eredményezi! És a szex terén folyamatos női önstigmatizációnkat elkerülve hadd hozzak akkor ide két férfi példát: a mikropénisz és esetenként a Peyronie-betegség is olyan veleszületett rendellenesség, ami a férfit megakadályozza a szexuális aktusban.

3. Feltételezem: az sem mindegy, hogy mit csinálunk a szexet megelőzően. Melyik esetben áll jobban készen a bevetésre egy nő szervezete: egy relaxáló, illatos, hangulatos fürdő után vagy egy kiadós futás után?

A legjobb, ha a futás után tudott egy illatos fürdőt venni! (Nevet.) Mindkettő jó - igaz, más forrásból származik az erotika.

Az illatos fürdő buja hangulata, a meleg vérbőséget fokozó hatása beindítja a fantáziát. A futás (persze nem a maratoni, ami után csak elájulni marad erőnk...) pedig megemeli a már említett központi idegrendszer izgalmi állapotát, és érzékenyebbé teszi a genitáliákat az erotikus ingerlésre.
Ezt nők esetében kísérletileg is bizonyították: egy rövid szobabiciklizést követően a nők szexuális reagálása gyorsabb lett.

Forrás: Shutterstock

4. Honnan lehet tudni, ha egy nőnek orgazmusa van? Jó esetben a sajátunkat azért észre vesszük, de a partnerünk miből láthatja?

Higgyen nekünk! Ne pedig éber vadászkutyaként lesse a jeleket, mert ez mindkettőnket bizalmatlanná és szorongóvá tesz! Alakuljon ki olyan bizalmi háló közöttünk, hogy negatív következmények nélkül elmondhassam neki azt, ha nincs!

Ahogy a férfi erekcióját is képes tartósan tönkretenni az, ha egy pillanatnyi "áramszünetet", visszaesést követően a szeretett nő jelenetet rendez: „Nem tetszem neked!", "Van valakid!", "Ugye, hogy nem kívánsz már úgy?". Ugyanígy a nőnél is teljesítmény-szorongást tud okozni, ha elvárássá válik az orgazmus. Ez pedig éppen ellentétes az önfeledt élvezettel, ezért garantáltan ellehetetleníti.

5. Hány fajta női orgazmus létezik?

Egy az, ami biztos: a csikló izgatása révén! Mivel ez a szervünk a férfi péniszének felel meg. Érdekes, hogy a férfiak esetében nem csinálunk központi problémát abból, hogy a férfi "csak" a pénisze ingerlése által tud eljutni a csúcsra!

Az úgynevezett hüvelyi orgazmus is a csikló testen belüli részének, szárainak ingerületbe jövetele folytán következik be. És hogy min múlik, hogy egy nőnek van-e "hüvelyi" orgazmusa?

Egyrészt azon, hogy a partner mennyire érez rá a bevezetés szögére (körülbelül a G-pont a megfelelő irány) Illetve a nő csiklójának testen belüli formájától, tulajdonságaitól és, hogy milyen közel helyezkedik el a hüvelyhez. Ahogy a férfi szerv is különböző paraméterekkel rendelkezik – hossz, vastagság, forma, görbület, stb. –, ugyanígy a női nemi szervek is eltérőek, ami aztán a preferált kényeztetésre is hatással van.

Szerencsére a természet bölcs, és a női klitorisz kívül-belül ingerelhető, így kéznél van a megoldás! Újabb kutatások bizonyították, hogy egyébként e párhuzamos izgatás során a gyönyör összeadódik, és a nők leginkább ezt élik meg extázisként. Tehát kalandra fel!

De visszatérve arra, hogy hányféle női orgazmus létezik? A méhnyak illetve a mellbimbó ingerlése révén kiváltott örömélményre még vannak adatok, azonban feljegyeztek például a nyak vibrátorral izgatása, a térd simogatás, az orr vakarása (ez az igazi orrgazmus) által megélt csúcsokat - ezeket azonban úgy gondolom, ne tegyük "kötelezővé"!

6. Előfordulhat, hogy valaki egyáltalán nem képes orgazmusra?

Igen, körülbelül ugyanannyi nő, mint férfi képtelen biológiailag, genetikailag az orgazmus elérésére, - egyes statisztikák szerint ez a szám 1 százalék. Ennek ellenére sokkal többen számolnak be arról, hogy nem élnek át orgazmust! Az ő esetükben a probléma mögött olyan okok húzódnak meg, mint rossz technika, kommunikáció, szorongás és bűntudat - nagyrészt a psziché bilincse.

7. Mennyire fontos a nőknek, hogy orgazmusuk legyen?

Gyakran a férfiaknak fontosabb az, hogy a nőknek orgazmusa legyen! Ez nagyrészt rendben is van így, de csak amennyiben a férfi figyelmessége áll mögötte: örömet szeretne adni a másiknak, mert így érzi kölcsönösen kielégítőnek az együttlétet. Amennyiben azonban csak saját "macsó érzése" miatt sürgeti, illetve ha ezzel egy plusz nyomás nehezedik a partnerre, akkor a már említett okok miatt erősen negatív a hatása...

És akkor még egy csavarral hadd éljek: a nőknek gyakran a partner elégedetlensége miatt fontos, hogy hüvelyi orgazmusuk is legyen, mivel sok férfi szerint az az "igazi" orgazmus.

Hogy miért nincs a nőknek az együttlét közben rendszerint orgazmusuk? Egyrészt tehát, mert feltétlenül hüvelyi úton akarjuk elérni (márpedig ha külső ingerlés is társulna hozzá, akkor könnyebben bekövetkezne); másrészt pedig a "kell" szorongása miatt.
És igen, a nők is élvezik az orgazmust, és örülnek neki, ha ez a partnerrel közös élmény!

Nyitókép: Instagram/Hevesi Kriszta

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.