A múlt halhatatlan szerelmei

A szerelem sokszor nem olyan felhőtlen és nem is olyan mézédes, mint ahogy az kívülről látszik. Olykor viharos érzelmekkel teli, amit csak azok ketten éreznek, akikben e szenvedély hevesen tombol. A történelem legismertebb szerelmespárjai közül pedig mindig találunk olyanokat, akikre ma is csak párban gondol mindenki.

Kleopátra és Marcus Antonius románca egyértelműen a halhatatlan szerelmek közé sorolható, ugyanis annak ellenére, hogy Kleopátrának korábban Julius Cézárral is volt viszonya, sőt gyermeket is szült neki, igaz szerelme mégis Marcus Antonius volt. Julius Cézár halála után ugyanis Kleopátra szerelembe esett Marcus Antoniussal, aki Caesar bizalmasa volt. A szerelmesek össze is házasodtak, ugyanis Marcus Antonius feleségül vette az egyiptomi uralkodónőt. A szerelmesek a hatalmi játszmák közepette azonban egymást elveszítve, önkezükkel vetettek véget az életüknek. A korabeli leírások alapján Kleopátrának a külseje inkább átlagos volt, semmint különlegesen szép. Mégis az intelligenciája, a kisugárzása volt az, ami rabul ejtette a férfiak szívét. 

Forrás: AFP

A kora legszebb nőjének tartott és a magyarok által rajongásig szeretett királynő, Sissi instabil és szeszélyes természetű nő volt, aki a kissé kimért, és katonás Ferenc József osztrák császár, cseh és magyar király tökéletes ellentéte volt. Szerelmük nagyon fiatalon szövődött, de a köztük lévő kötelék őszinte, és igazi szenvedéllyel teli volt. Előfordult, hogy Ferenc Józsefet Sissi kiszámíthatatlan természete más nők karjaiba taszította. Sissit azonban olyan igaz szerelemmel szerette, hogy még a halálos ágyán is imádott feleségéről, Sissiről mesélt. 

Viharos és szenvedélyes szerelemben volt része Petőfi Sándornak és Szendrey Júliának is, akik 1946. szeptember 8-án a nagykárolyi megyebálon találkoztak először egymással. Megismerkedésük első évfordulóján már össze is házasodtak, de a nagy szerelemre, aminek emlékét Petőfi versei őrzik, csak rövid idejük volt. 

Forrás: Wikipedia

Ha a világban nem is ők vannak a legismertebb szerelmespárként számon tartva, de idehaza mindenképpen Petőfi és Szendrey az egyik legismertebb páros, hiszen még az sem állította meg a szerelmeseket, hogy egymástól eltiltották őket. Az anyagilag nem túl sikeres Petőfi mellett Júliára láthatóan nehéz élet várt. 

Mai szemmel nézve az ő szerelmük valóban mindent elsöprő volt, hiszen annak ellenére, hogy Júlia apja nem nézte jó szemmel ezt a kapcsolatot, a lány még akkor is Petőfi Sándor mellett dönt, amikor apja megtagadja a hozományt. A szerelmesek tehát 1847. szeptember 8-án összeházasodnak és a mézesheteket a Teleki-kastélyban töltik. Ennek emlékét több Petőfi-vers is őrzi. 1848 őszén azonban minden megváltozik, hiszen Petőfi Erdődre viszi az akkor már állapotos Júliát, hogy szülei gondját viseljék feleségének. Majd ezt követően bevonul a katonai szolgálatra. Szerelmükből egy gyermek születik, Zoltán, akinek az édesapja viszont eltűnik a segesvári csatában.  Szendrey Júlia eközben teljes bizonytalanságban él gyermekével, majd ismét férjhez megy, de igaz szerelme Petőfi Sándor maradt. Mikor Júlia meghalt, sírjára a következőket írták: "Petőfi Sándorné, Szendrey Júlia, élt 39 évet".

A következő néhány sor biztosan megmelengeti az olvasó szívét, amiben Petőfi élete szerelméhez, Júliához intézte érzelmekkel teli szerelmi vallomását:

"Hogyha már nem szeretsz,

Az isten áldjon meg,

De ha még szeretsz, úgy

Ezerszer áldjon meg!"

Júlia levelében csupán egyetlen szó állt: "Ezerszer!"

 Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek