magazin kibeszélő monotonitás szürke hétköznapok hétköznapok házasság
Az óra csörgésére ébredt. Kábán lenyomta, majd a konyhába ment, reggelit készített. Amíg a teavíz felforrt, hideg vízben megmosta az arcát, érezte közben, milyen érdes kezén a bőr. Belenézett a tükörbe. Szürke szemei fáradtan tekintettek vissza rá, alattuk karikák sötétlettek.

Barna göndör haja rövidre volt vágva, és már néhány ősz szál vegyült bele. Gyorsan megfésülködött, magára kapkodta a ruháit, felébresztette a gyerekeket. Gyors mosakodás, reggeli, öltöztetés. Leszedte az asztalt, máris indulni kellett a buszhoz. Előbb a kisfiút kísérte el az iskolába, aztán a kislányt vitte az óvodába. Megint buszra szállt. Késésben volt. A megállótól az utat a gyárig szinte futva tette meg. Köpenybe, munkacipőbe bújt, aztán odaállt a szalag mellé. Páran köszöntek egymásnak, de inkább csak a szájukról tudta leolvasni, mert a gépek zajától érteni nem lehetett.

Délután négyig kétszer hagyta el a szalagot, mindkétszer a mosdóba ment. Ebédideje nem volt, mert ha kiveszi, akkor nem ér oda a gyerekekért. Négykor levetette a köpenyt, átcserélte a munkacipőt az utcaira és szaladt a buszhoz. Éppen elérte. Előbb a kisfiúért ment, aztán vele együtt a kislányért az óvodába. A gyerekek csacsogtak, de ő nem igazán figyelt rájuk. Zsongott a feje, közben azon gondolkodott, mit főzzön. Hónap vége felé meg kellett gondolnia, mire költ.

- Anya nézd - húzott elő a kislány a zsebéből egy telefirkált lapot.

- Aha. Szép - mondta a nő szórakozottan.

A paprikás krumpli mellett döntött. Leszálltak a buszról, bementek a boltba. A gyerekek szerettek volna édességet, meg kakaós csigát, aztán rágót, majd üdítőt. Belenézett a pénztárcájába. Egyikre sem futotta már. Végül vett nekik egy szelet ötven forintos csokit, hogy felezzék el. Ezen persze összevesztek, úgyhogy sorban állás közben ő maga felezte el. Közben már az otthoni tennivalókon járt az esze. Egy kiló kenyér, egy liter tej, egy kiló krumpli, a csoki, két pár virsli. Fizetett. Még nyolcszáz forintja maradt fizetésig. Az meg még három nap.

Forrás: Shutterstock

A feje egyre jobban fájt. A kis, másfél szobás lakásban megállt a levegő. Gyorsan kiszellőztetett, aztán a gyerekeket elküldte játszani. Átöltözött, hozzáfogott a főzéshez. Közben elmosogatott, felsepert. Beáztatta a ruhákat, aztán felmosott. Mire kész lett a paprikás krumpli az első adag mosással végzett. Gyorsan kiteregetett. Megfürdette a gyerekeket, pizsamába bújtatta őket és megterített. Ekkor ért haza a férje. Levette a cipőjét, kezet mosott és asztalhoz ült ő is. Némán vacsoráztak, csak a gyerekek csacsogtak.

- Hagyjátok már abba! – kiáltott rájuk az apjuk - Szétmegy az ember feje tőletek!

Így aztán ők is csendben maradtak. Vacsora után lefektette a gyerekeket. A férje már bent ült a fotelben a tévé előtt.

- Hozz egy sört - szólt ki a férfi a konyhába, ő meg bevitte neki.

Aztán kimosott még egy adag ruhát, kiteregette és kivasalta a száraz ruhákat. Már tíz óra is elmúlt. Amíg a férje letusolt, ő elmosogatott, kikészítette a másnapi ruhákat, aztán megágyazott. A férje befeküdt az ágyba, onnan nézte a tévét. Gyorsan lezuhanyozott és ágyba bújt ő is. A férje húsz perc múlva kikapcsolta a tévét, aztán ráfordult. Az ágy nagyot nyikordult, ő meg kissé széttette a lábait. Valahonnan messziről hallotta a férje zihálását, miközben azon gondolkodott, hogy a plafonra is ráférne egy meszelés...

Nyitókép: Shutterstock

Bucsi Mariann szerzői oldala

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.