Amikor fáj a lélek: az érzelmi bántalmazás sokkal gyakoribb, mint gondolnánk

magazin család kibeszélő lélek érzelmi bántalmazás ünnepek
Jön a karácsony. Az internet tele van gyönyörű fotókkal, versekkel, dalokkal, írásokkal, ajándék ötletekkel. Ami jó. Tényleg nagyon jó, szívmelengető és szép. Töltődjünk is belőle. Sokat. Sokan. Azt mondjuk, ez a szeretet ünnepe. Én azt gondolom, az egész élet a szeretet ünnepe - kellene, hogy legyen... Minden nap.

Sokaknak ez az időszak azonban még a hétköznapoknál is nehezebb. Hasonló a helyzet ilyenkor, mint ami a kuktában történik. Gyűlik a feszültség. Egyfelől év vége van, másfelől vannak kötelező családi vagy egyéb programok, amik sokszor a látszatról szólnak. Transzgenerációs mintákat hordozunk, s amik ilyenkor még élesebben jelennek meg, és konfliktusokhoz vezetnek. Szeretném hangsúlyozni, hogy természetesen sok helyen tényleg összetartás, összetartozás, kölcsönös tisztelet, szeretet, elfogadás jellemzi ezeket a napokat. Hozzáteszem, azokban az esetekben ez úgy pontos, hogy ezeket a napokat IS. Mert ott általában a hétköznapok is ilyenek.

Ugyanakkor mintha az év közben felgyülemlő feszültség ilyenkor tetőfokára hágna azokban az emberekben, akik egyébként sincsenek egyensúlyban. Sok ilyenkor a bántás. Több, mint egyébként. Szeretném, ha akit bántanak, tudná, nincs egyedül, nem ő a hibás! Ha felismerné a jeleket... És azt is, hogy mi magunk se kövessük el azokat – akár akaratlanul is. Csak egy kis tudatosság, egy kis odafigyelés, és szebbé varázsolhatjuk az életet.

Úgy gondolom, azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a fizikai erőszak: a másik ütlegelése, megrúgása, harapás, karmolás, verés, a másik felpofozása, stb. az valóban erőszak. Még azzal is, hogy a másikkal való ordenáré kiabálás is az.

Vannak azonban a bántalmazásnak olyan formái, amik sokkal kevésbé nyilvánvalóak, és sokkal gyakoribbak is, mint a fentebb említettek. Sokszor abból csak annyit érzékelünk, hogy pocsékul vagyunk. Fáj a lelkünk.

De nehezen tudjuk beazonosítani, mi váltotta ezt ki. A tudatosság, a bántalmazás beazonosítása első lépésként már sokat segíthet.

Forrás: Shutterstock

Nézzük, mik azok a dolgok, amik annak számítanak (még, ha nem is gondolnánk elsőre):

- „Elhiteti" veled, hogy a negatív viselkedését te provokáltad ki, azért egyedül te vagy a felelős

- Kioktat, cinikus, gunyoros (még súlyosabb, ha aztán ezt viccnek állítja be és azt mondja, te nem érted a poént, vagy azt mondja, joga van hozzá, mert ő az anyád/apád/főnököd, stb. - lásd később)

- Sértő, lekicsinylő, gúnyos „becenevekkel" illet

- Alaptalan vádakkal áll elő (főleg olyanokkal, amelyek se pro, se kontra nem bizonyíthatóak és a gyanú árnyéka rád vetül)

- Lekezelően beszél veled (ezt nehéz tetten érni, hiszen leginkább egy érzés: úgy érzed, mintha egy tanár-diák, vagy egy szülő-gyerek viszonyban lennétek, mintha a másik fölérendelt viszonyban lenne veled, magas lóról beszél)

- Folytonosan kritizál (gyakori a „TE üzenet és az általánosítás: te sosem, te mindig, te állandóan, stb.)

- Drámázik: egy semmiségből, vagy akár anélkül (!), egy mondvacsinált dologból égbekiáltó drámát csap (folyton védekezned kell az állításaira, és hamarosan fogalmad sem lesz, egyáltalán miből indult ki a dolog)

- Érzelmileg zsarol (sok minden tartozik ide, az önsajnáltatástól kezdve, a „ha nem teszed meg, én..." -től, a nem szól hozzádig)

- Ítélkezik, megbélyegez (túl érzékeny vagy, hazug vagy, sértődékeny vagy, semmirekellő vagy, stb. – érdemes megfigyelni, hogy sosem egy konkrét esetet mond, mint például: tegnap úgy éreztem, megsértődtél azon, amit mondtam, meg tudjuk beszélni? / hanem téged egészben minősít, ítél meg és fellebbezhetetlenül kijeleni: sértődékeny vagy!)

- Degradál (Ha mások is úgy ismernének, mint én, tudnák mennyire nem vagy szerethető/milyen hisztis vagy, stb. / Túl élénk a fantáziád, csak kitalálod a dolgokat! / Azért ne képzelj magadról túl sokat! Hát ezzel neked nem kellene foglalkoznod, nem vagy te egy Einstein! / Annyi eszed van, mint egy molylepkének! / Ehhez te nem értesz! stb.)

- Fenyeget (gyakran burkoltan) Ha nem fogadod meg, amit mondok, magadra vess! / Ha nem ezt vagy azt csinálod, az a te bajod, és legalább mások számára is nyilvánvaló lesz, milyen ember is vagy valójában! Ha nem így teszel, hozzám többet ne gyere! Az én asztalomnál/cégemnél/autómban nincs helye olyannak, aki nem azt teszi, amit én mondok! stb.

- Megkérdőjelez (az érzéseidet, a gondolataidat, a tapasztalásaidat) Képzelődsz, sose mondtam ilyet! Jaj, ugyan már, te nem érted a viccet! Te csak túlságosan a szívedre veszel mindent, túl érzékeny vagy! Hát ilyen nem volt, ezt csak kitaláltad! Nincs jogod így érezni, hiszen én mindent megteszek érted!)

- Semmibe vesz, ellehetetleníti a kommunikációt (Erről nem vagyok hajlandó beszélni veled! / Erről nem nyitok vitát! / El se kezdd! / Vagy egyszerűen levegőnek néz, nem szól hozzád, nem reagál a megkereséseidre, nem veszi fel a telefont, nem válaszol az üzeneteidre)

- Hibáztat (Elment az étvágyam tőled! / Miattad lettem beteg! / Kihozod belőlem a legrosszabbat! / Olyan vagy, mint az anyád/apád/nagynénéd stb. – aki egy általa nem kedvelt személy. / Miattad tartok itt, ahol!)

- "Jót" akar neked (Én vagyok az anyád/főnököd/feleséged/férjed/ jogom van megmondani/így beszélni veled! Csak azért beszélek így veled, mert a javadat akarom! Muszáj, hogy néha helyre tegyelek, persze csak a te érdekedben, stb.)

- Átkozódik (Remélem, visszakapod ezt a saját gyerekedtől/ következő partneredtől/ az új kollégádtól stb. / Bárcsak soha meg se ismertelek volna! Jobb lenne a világnak, ha meg sem születsz!)

- Megszégyenít (Nem csoda, ha senkinek nem kellesz ezzel a külsővel! Pont ilyen egy anyámasszony katonája/hisztis pics@! Ha én ilyen lennék, inkább elásnám magam! Tudsz te egyáltalán kulturáltan viselkedni?)

Természetesen ezeknek még kismillió árnyalata van. A lényeg, hogy tudd, nem vagy egyedül és már az is segít, ha beszélsz róla. A gyógyulás ugyanis mindig a felismeréssel kezdődik.

Nyitókép: Shutterstock

Bucsi Mariann írói oldala

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.