Karantén: Egy tanárnő mindennapjai

A kurva macska kihajt az ágyból. (Eszembe jut, hogy a tanár nem beszél csúnyán. De most nem tanár vagyok, hanem általános élőlény.) Visszafekszem. (Továbbra is élőlény vagyok.) Eszembe jut egy fantasztikus feladat, aminek a diákjaim biztosan örülnének. (Tanár lettem.)

Keresek hozzá képet Pinteresten. (Tanár vagyok.) Mit keres a gyerek a konyhában? Ezek egyre többen vannak... (Anya vagyok.) Mit keres a férjem a konyhában? (Feleség vagyok.) Mit keres a kaméleon vitaminozott szöcskéje a kávémban? (Házvezetőnő vagyok.) Felrúgtam a macskát. (Általános élőlény vagyok.) Együtt a család. (Minden vagyok.)

Bámulom a mosatlant. Még mindig. Bámulom a kis ideiglenes dolgozósarkomat. Még mindig. Bámul a kaméleon, a macska, a mosógép, a porszívó, a gyerekek és a férjem. Napi parancshirdetés. Lázadás. Lázadás elfojtása. Csendes házimunka, gépek brummogtatása. Becsengettek.

Ferike házi feladatának ellenőrzése, Ferike anyukájának az értesítése, Ferike anyukájának a megvigasztalása, amiért nem jól oldatta meg a feladatot, és emiatt bűntudat gyötri. Ferike anyukájának rapid párkapcsolati és gyermeknevelési tanácsadás, közben tantestületi konferencia Messengeren egy forradalmian új applikációról.

Közben gyors ebéd gyors előkészítése, és saját gyermekek szigorú kontrollja. Micsoda? Kettest kaptunk a nyelvtan házira? Ez melyik gyerek, melyik házija? Nándika, anya ezt már nagyon régen tanulta, és különben is, akkor műtötték a macskát, amikor belekezdtetek a kötőszavakba... Nem, a "bazmeg" az nem kötőszó, nem, nem az, nem az BAZMEG!

Időfonal elvesztése. Időfonal visszaszerzése, KRÉTA rendszer élesítése. Google Classroom élesítése. ClassDojo élesítése. Padlet.com élesítése. E-mailek betöltése. Lejárt a mosógép...

Kiesett idő rekonstruálása. Teregetés, napi hírek, egyesek édesanyjának az emlegetése. Feladatsorok összeállítása. YouTube-videók keresése. Illusztrációk keresése. Regisztráción kívüli gyerekek keresése. Internet keresése. Térerő keresése. Tananyag változatos formában történő összeállítása, ingergazdag és motiváló feladatokkal történő kiegészítése.

Forrás: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan...

A saját állomány - Nándika és Orsika - szétválasztása. Orsika vigasztalása, szép, királynős rajzának fotózása, csatolása, elküldése. Nándika matek házijának elmélyült tanulmányozása, majd torokhangon üvöltés, hátha valaki meghallja. Meghallotta. Férj provokálása. Férj három gyors fekvőtámaszt nyom, majd ásítozva kotorászik az édességes fiókban. Délelőtt nincs édesség! Lázadás elfojtása. Főzés.

- Nem főzök!

- De főzöl!

- Nem! Oké, főzök. Sajtos tészta lesz.

- Tegnap is az volt.

- Holnap is az lesz. Bezzeg a menza jó lenne, mi?

- Mi van?

- Mit kerestek itt, a konyhában? Nincs nagyszünet. Nincs uzsonna.

Lelkigondozás. Tanítványok biztatása, házi feladatok mappába rendezése, mappák nagyobb mappába rendszerezése - dátumok, nevek, osztályok, témakörök, feladattípusok alapján. Képek kategorizálása, új szempontok régi szempontokkal való összevetése, igazgatóhelyettessel történő egyeztetés, asztalterítés, macska felrúgása.

150 tanulói visszajelzés értékelése. Macska jobbra el.

149 tanulói visszajelzés értékelése. Nincs szalámi, Nándika.

148 tanulói visszajelzés értékelése. Nem tudom, hol a hegyező, Orsika.

147 tanulói visszajelzés értékelése. Nem találtam meg a kedvenc zoknid párját, fiam...

146 kilós vagyok.

Édességes fiók aljának kikaparászása. Nem, nektek nem jutott.

Szünetben hangos vita arról, hogy ki eteti meg a kaméleont, ki mehet először vécére, ki használta el a vécépapírt. Ki ette meg a csokit? Mikor kell ivartalanítani a macskát? Mikor volt a mohácsi vész? Hasonlít-e a konyha a második világháború utáni állapotokhoz? És mit üzent Bruce Willis az Armageddonban...?

Valaki mindig eszik, kérdez, felfedez, elront, kiakad, csörög, leejt, leesik, nem talál, feltalál, nekem jön, hiányt jelez, furcsán néz. Estig ezzel elszórakozunk. Gyors vacsora egy fegyverszüneti pillanatban, majd...

Végre leülhetek a laptop elé és összeállíthatom a holnapi leckéket. Mi? Mit szeretnél? Nem. Szex nem lesz. De egy biológia órát kikereshetek neked YouTube-on... Idehoznád azt a zoknit, amit reggel megtaláltam? Most készülök neki az éjszakának.

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetnek