Fagyoskodva árulnak nénik az utcán, és elmész mellettük...

Idős néni ácsorog a Mechwart ligeti villamosmegállóban délutánonként, napok óta figyelem. Horgolt karácsonyfadíszeket árul, egyáltalán nem tolakodóan.

Ma vettem tőle, és elmondta, hogy 86 éves, itt van minden délután, próbálja eladni a díszeket (amiket hónapok óta készít), mert koldulni nem akar. Tavaszi cipőben áll ott órákig, mert csizmára sincs pénze, ahogy sok más dologra sem. Vidékről jön be minden nap, de persze sokan észre sem veszik, sőt, néha bántják. Pedig nem akar semmi rosszat, csak próbál megélni, ahogy tud. Értékelni kellene, hogy nem kéreget, hanem ténylegesen alkot valamit, és abból szeretne valahogy pénzt csinálni.

Tudom, hogy sokan vannak hasonló helyzetben, nem ő az egyetlen, másra is fel lehetne hívni a figyelmet. Azzal is tisztában vagyok, hogy nem tudunk mindenkit megmenteni, felkarolni, és különben is, mindenkinek megvan a maga baja az életben. De néha vegyük már észre, milyen jó dolgunk van! Mert sajnos vannak, akiknek közel sincs. Miért ne segítenénk, ha nekünk semmiség, nekik pedig azt jelenti, hogy ebben a hónapban tudnak fűteni?

Ne legyünk már annyira elfoglalva a saját dolgainkkal, hogy észre sem vesszük, ha valamit jót tudnánk tenni! Ne legyünk ennyire érzéketlenek, hogy meg sem látjuk azt, aki segítségre, odafigyelésre, vigaszra szorul - és ez néha csak egy jó szó vagy egy mosoly... Legyünk hálásak azért, hogy mi nem szorulunk rá, hogy ott álljunk!

Forrás: Shutterstock

 

Másoknak segíteni, adni tényleg jó érzés - te is jobban érzed magad tőle. Valakinek pedig lehet, hogy a reményt adod vissza, a hitet, hogy vannak még emberek, akik meghallgatnak, nem pedig beléd rúgnak. Értékeljük már, ha valaki kemény munkával akar pénzt szerezni, úgy, ahogy ő tud - nem pedig élősködni valakin. És becsüljük meg, ha valaki értéket próbál adni!

Nem tudhatod, te hol leszel 86 éves korodban, lesz-e valaki, akire számíthatsz. Aki megveszi a gyógyszereidet, ha neked nem lesz rá pénzed, vagy bevásárol neked, ha te már alig bírsz mozogni. Megöregedni és ezt méltósággal viselni egyébként sem könnyű.

Nem elég, hogy egyre több dolog nehézkesen megy, egyre rosszabb állapotban vagy fizikailag és lelkileg, de ha már azon is aggódnod kell, hogy mit eszel, vagy hogy fogsz fűteni, az rettenetes. És vannak, akik ilyenkor sem adják fel vagy várják el másoktól, hogy megoldják helyettük a gondot - egyszerűen azzal próbálnak segíteni magukon, amivel tudnak. Legyünk annyira emberségesek, hogy legalább egy aprósággal támogatjuk őket ebben!

Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezek is érdekelhetnek