Ne felejtsd el, hogy te is voltál tini, mégsem lettél rossz ember!

Láttatok már a Facebookon olyan képet, ami egy '70-80-as évekbeli fiatal fiút, mellette pedig egy mostani divat szerint öltözött srácot ábrázol? Az ilyen fotókat általában nagy bölcsességek kíséretében posztolják...

Az első képen látható fiút "férfinak" titulálják, a másikat meg mondjuk, pulykának vagy kakadunak, a gondosan felfelé fésült frizurája miatt. És nem győzik hangsúlyozni, mennyivel férfiasabb az első képen látható srác!

Talán te is hajlamos vagy rábólintani az ehhez hasonló posztok mondanivalójára. Valahogy úgy, hogy "Lám, lám, ezek a mai skacok... Régen krumplit pucoltak a laktanyában, fegyelmet tanultak. Most meg 'trottyos' nadrágban mászkálnak az úton, aminek az ülepe nevetséges módon combközépig lóg."

Forrás: Shutterstock

Való igaz, a mai srácok sokszor meghökkentő látványt nyújtanak. Főleg, akik túltolják a menő focista frizurát - olyan, mintha egyenesen az eget akarnák elérni a bezselézett tincseikkel. (Ki tudja, lehet, hogy ez már önmagában is egy szimbólum?) Bevallom, sokszor engem is mosolygásra késztet a megjelenésük - mégsem gondolom, hogy a külsőségeknek valamiféle ideológiai hátteret, netán egyenesen az értékrend felborulását kéne tulajdonítanom.

 A kamaszkor mindig is lázadással járt. A fiatalok ilyenkor komoly küzdelmet folytatnak azért, hogy megtalálják a saját stílusukat. És amíg rá nem lelnek, addig egyszerűen csak különbözni akarnak, és ezt néha teljesen megbotránkoztató külsőségekkel érik el.

Minden kornak megvolt a maga felháborító öltözködési vagy frizuraviselési szokása. Emlékezz, régen mekkora lázadásnak számított a fiúknál a hosszú haj vagy a csőnadrág. Stílusok jönnek-mennek, a lényeg azonban ugyanaz: egy tizenéves más legyen, mint az "öregek".

Forrás: Shutterstock

A stílusnak azonban semmi köze a belső értékekhez: nem számít, hogy az illető hogyan hordja a haját, vagy, hogy trottyos nadrágot vesz-e fel szűk helyett. Nem hiszem, hogy az a kamaszlány, aki kékre festi a tincseit, kevesebb értéket hordoz magában, mint a visszafogottabb társai. Vagy, hogy a mai kamaszdivatot toló fiú kevésbé férfias hozzáállást és gondolkodásmódot képvisel, mint egy nyolcvanas évekbeli tinédzser.

Az, hogy mi van a fejükben, nem ezeken múlik. Felnőttként tudnunk kéne, hogy ezek a gyerekek csupán utat keresnek. Persze, mindezt tehetnék kevésbé látványosan - én mégsem aggódom. Jó esetben ugyanis ez csak az első lépcsőfok.

Ne szóljuk meg a kamaszokat a külsejük miatt! Sokan közülük okosan és meggondoltan viselkednek, mikor komoly dolgokról van szó. Kakaduhajat hord ugyan, de visszautasítja a kábítószert. Vagy trottyos nadrágban jár segíteni a nagymamájához. Te is adj nekik esélyt! Ne a csomagolás alapján ítélj! És tedd fel magadnak és másoknak is a kérdést:

Te szoktál külső alapján ítélkezni?

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?