Imádom a közösségi közlekedést!

Világ életemben tömegközlekedés-párti voltam. Annyira városi, annyira bájos, annyira praktikus. Egyszerűen imádom, és kész. De most nem a jó öreg BKV buszról szeretnék írni, hiszen azt mindenki ismeri a maga előnyeivel és hibáival együtt.

A közösségi közlekedésbe újonnan bevont járművek azonban igazán lenyűgözőek. Egy ideje a biciklikkel nyomulok, de mivel én Bécsben tengetem napjaim nagy részét, a közösségi autózást is megszoktam már. Nyilván furcsább érzés egy "random" autóba bepattanni, mint egy ismeretlen biciklire felpattanni - pláne, hogy az ember autója státuszszimbólum is. De meg lehet szokni. Sőt, én már a közösségi közlekedés minden formájának első számú rajongójává avanzsáltam, mert:

1. Bárhol, bármikor elérhető

A legjobb az egészben, hogy mindig, mindenhol ott vannak, használatra készen. Bármikor felpattanhatsz egy bicajra, és bárhol otthagyhatod. Ha úgy érzed, mehetsz három megállót a metróval, és a bringád mégis ott fog várni az állomáson, hiszen van belőle vagy másfél ezer a városban. És mind a tiéd. Lehet, hogy eleinte szokatlan lesz a keresgélés, de hidd el, hamar megszokod!

Forrás: Shutterstock

2. A pénztárcád nagyon meg fogja köszönni

Közösségi biciklit vagy autót használni nagyságrendekkel olcsóbb, mint sajátot fenntartani. Nem csak a menetdíjak kedvezőek, de gondolj csak bele: sem a biztosításra, sem a szervizelésre nem lesz gondod. Ráadásul autó esetében a parkoló díjra sem. Sőt, ha akarod, még meg is vár ott, ahol hagytad, és nem kell újat keresned. Ráadásul soha többet nem kell azon aggódnod, hogy mire kijössz a boltból vagy a munkahelyedről, valaki meglovasítja a járgányodat.

3. A környezetünk is jól jár

Hidd el, ez is fontos szempont! A bicikli környezetvédelmi előnyeit nem kell magyarázni. De ha olyan céggel közlekedsz, akik elektromos autókat üzemeltetnek, az üzemanyag felhasználásban is a környezetbarátabb megoldást választod - csökkentve az ökológiai lábnyomod. Ne aggódj azon, hogy mi lesz a töltögetéssel, hiszen ezeknél az autóknál ez sem a te dolgod, elintézik helyetted.

Forrás: Shutterstock

4. Iszonyat egyszerű használni

Nem kell semmire gondolnod. Se tankolás, se kerékpumpálás, se jégvakarás, semmi. Ott áll készen az autód vagy a biciklid, és csak egy mobil kell hozzá, hogy használhasd. Igen, az előzetes regisztráció után ezekhez általában egyetlen mobil is elég. Azt meg úgysem hagyod otthon, mint a kulcscsomódat vagy a tárcádat, hiszen manapság már 5 lépés után feltűnne, hogy nincs veled.

5. Ma egy városban ez a legmenőbb dolog, amit el tudsz képzelni

Egy csomóan még nem is hallottak róla, vagy ha igen, még nem merték kipróbálni. Nincs is annál vagányabb és haladóbb szellemű dolog, mint otthonosan mozogni egy olyan világban, amin mások még csak ámulnak. Ráadásul mindenki rögtön levágja, hogy te aztán ízig-vérig helyi vagy, ha ennyire együtt pörögsz a városoddal.

Nyitgókép: Shutterstock

    Ezt olvastad már?