11 dolog, amit férfiak a feminizmusnak köszönhetnek

Tisztázzuk: a feminizmus nem a férfiak ellen, sem az anyaságban örömüket lelő nők ellen és pláne nem a családalapítás ellen szól. A feminizmus nem akar egyformává tenni mindenkit, nemre való tekintet nélkül, és nem akarja a nőket a férfiak fölé helyezni.

A feministák a férfiak és nők jogi és lehetőségbeli egyenlőségét akarják elérni. Plusz a társadalmi megbecsülés azonos szintjét. És a történelem során fennálló nemi egyenlőtlenségre tekintettel mindezt úgy lehet előmozdítani, ha a nők helyzetét picit (nagyon?) javítjuk. 

Forrás: iStockphoto/tostphoto

Szóval mindenki nyugodjon meg!

Senki nem cáfolja a biológiai különbségeket, és senki nem is vágyik arra, hogy mindenki egyforma legyen. Az emberek nem egyformák. Tény. Persze vannak a mozgalomnak olyan vadhajtásai, amiknek nem csak az esélyegyenlőség elérése a célja. De higgyetek nekem: ők a kisebbség, csak hát hangosak... Ezt a gyűlölködést könnyebb észrevenni, mint azokat, akik békés úton, ám kitartóan dolgoznak az egyenlőségért. De egy kis részhalmazból nagy hiba lenne az egészre következtetni.

Nagyobb egyenlőség = nagyobb boldogság
Az egyenlőség magasabb szintjét elérő társadalmak jobban működnek. Mivel a nőmozgalmak az egyenlőségért küzdenek, ezért a feminizmus mindannyiunknak kedvez.

Feminizmus a férfiakért

Az egyenlőtlenség a férfiakat és nőket egyaránt negatívan érinti, a szexizmus mindkét nemet egyaránt korlátozza, szerepeket, szabályokat ír elő mindkét nem részére. A férfiaktól kockázatvállaló magatartást vár el - és azt, hogy elnyomják az összes emberi érzelmüket, ami sokuk számára kellemetlen és káros lehet. A 21 és 45 év közötti férfiakat sújtó depresszió és az általuk elkövetett öngyilkosságok fő okai a romboló elvárások, és az, hogy nem tudnak megfelelni a kötelező szerepkörnek.

Minél inkább elvonatkoztatunk attól a definíciótól, hogy mit jelent nőnek lenni, egyre könnyebb lesz a férfiak szerepeit is átértékelni - ami sok területen kedvezően hat rájuk.

Forrás: iStockphoto/BrianAJackson

Mit adott a feminizmus a férfiaknak?

 1. Mivel egy nőnek nem "kell" már érzelmesnek lennie, a férfinak sem kötelező minden körülmények között macsónak lenni. Így a pasik lehetőséget kaptak, hogy kimutassák az érzelmeiket - ami fejleszti az emberi kapcsolatokat.
 2. A "nőies-férfias" határok elmosódása lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat is kedveljenek, vagy olyan munkát válasszanak, amit azelőtt nőiesnek tartottunk. Ezzel megnyílik a szabad választás lehetősége: egy férfi is dolgozhat légiutas-kísérőként, maradhat otthon a gyerekeivel, és lehet a hobbija a főzés vagy a kertészkedés.
 3. Ma már nem feltétlenül a férfinak kell eltartania a családot. Ez a megosztott felelősség leveszi az aránytalan terhet a vállukról, és szabadabb önmegvalósítást tesz lehetővé számukra is.
 4. Tanulmányok szerint, ha több női vezető van a munkahelyeken, az ideálisabb egyensúlyt hoz létre a munka és a magánélet között, ami pedig a férfi dolgozóknak is kedvez. Több idejük marad a családjukra, a barátaikra, a hobbijukra. Emellett az ilyen szervezetek és cégek gazdasági szempontból is hatékonyabban működnek.
  Forrás: Getty Images/Cecilie_Arcurs/
 5. Ma már teljesen normális, hogy nem csak a férfi fizet. Ez is csökkenti a rájuk nehezedő nyomást - a randizós diákévekben ez kifejezetten hasznos.
 6. A feminizmus kedvez minden olyan férfinak, akivel valaha előfordult, hogy egy helyzetben nem érezte magát elég férfiasnak.
 7. A feminizmus hatására lett elfogadott, hogy nő is követhet el nemi erőszakot férfi ellen, és fejlődött a férfiáldozatok támogatása is.
 8. Sok állam teszi lehetővé, hogy a férfiak vegyék igénybe a gyermekvállalási támogatásokat és szabadságot. Bontópereknél a bírósági gyakorlat is egyre többször kedvez az apáknak.
  Forrás: Getty Images/gradyreese
 9. A fiúgyermekekre már nem erőltetjük rá, hogy tilos sírniuk vagy panaszkodniuk, és kötelező egyedül megvédeniük magukat. Egyre elterjedtebb az iskolai zaklatás intézményes kezelése.
 10. Jobb szex. Egyrészt a nők nyitottabbak lettek a saját vágyaikkal kapcsolatban, ez pedig szabadabb szexuális életet tesz lehetővé. Másrészt, tanulmányok bizonyítják, hogy ahol a párok megosztják a házimunkát, jobb a szex. Ennek fő oka, hogy a több tisztelet és a közös munkavégzés csökkenti a házimunka okozta keserűséget, a munkamegosztás miatt pedig kevésbé fáradtak a nők.
 11. Azokban az országokban, ahol nagyobb az egyenlőség, boldogabbak, elégedettebbek az emberek. Dánia a világ legboldogabb országa, a boldogságuknak pedig az egyik legfontosabb faktora, hogy az életüket érintő döntéseket szabadon hozhatják meg, a nemi szerepek kényszerétől függetlenül. Meg talán a jobb szex miatt is... :)

Ezek mind nem azt jelentik, hogy egy férfinak ezentúl nőiesnek kellene lennie, vagy egy nőnek férfiasnak. A kulcs a szabad választás lehetősége. A feminizmus mindannyiunkat segíti abban, hogy a ránk erőltetett szerepek nélkül, saját magunk, képességeink és vágyaink szerint válasszuk meg az életutunkat. Ha az a klasszikus nemi szerepekbe is beleillik, hát beleillik. Ha nem, hát nem. A lényeg az, hogy a jogunkat ehhez a választáshoz soha senki ne kérdőjelezhesse meg.

Sáray Dorottya

U.i.: mielőtt bárki teli szájjal kezdené el szapulni a feminizmust, érdemes megtekinteni az alábbi videót:
(- a szerk.)

Nyitókép: iStockphoto

Ezek is érdekelhetnek